06. mája 2019

Všetko o pestovaní broskýň a TIPY na odrody podľa obdobia dozrievania

Podľa dostupných historických zdrojov sa broskyne na Slovensku pestujú už od 16. storočia. Aby si štvorčlenná rodina zabezpečila čerstvé plody od konca júna až do septembra, mala by si vysadiť aspoň tri odrody s rôznym termínom dozrievania na konzumáciu broskýň v čerstvom stave a dve neskoršie na konzervovanie.

Autor: profimedia

Dnes pestované odrody pochádzajú z broskyne obyčajnej, ktorá má však dva významné poddruhy, a to broskyňu obyčajnú pravú a broskyňu obyčajnú hladkú. Druhy patriace do tohto rodu sa prirodzene vyskytujú od Iránu cez Strednú Áziu až po Čínu a Japonsko.

Postačí jedna

Podobne ako marhule, i broskyne sú krátkoveké stromy, dožívajúce sa 15 až 20 rokov. Dorastajú do výšky 5 až 6 m. Vyšľachtených je už aj niekoľko odrôd s trpasličím vzrastom (‘Amber® Pix Zee’, červenolistá ‘Crimson® Bonfire’), ktoré dorastajú len do jedného, najviac dvoch metrov a sú tak vhodné na pestovanie v nádobách.

Pre jeden- až dvojročné letorasty je typické červené sfarbenie kôry. Nielen zvončekovité alebo miskovité, ružové, biele či červenkasté kvety, ale niekedy aj červenkasté listy pôsobia dekoratívne.

Väčšina pestovaných odrôd je spoľahlivo samoopelivá. Kvetné púčiky sa tvoria len na jednoročných výhonkoch, pričom z pohľadu rodivosti sú najlepšie rozložené na zmiešaných, dlhých 40 až 60 cm. Jednotlivé kvety kvitnú 4 až 5 dní.

Veľa svetla, málo vápnika

Broskyne sú ovocný druh veľmi náročný na teplo a svetlo, a to nielen na priemernú ročnú teplotu, ale hlavne na rozdelenie teplôt v ročnom cykle a vo vegetačnom období. V zime znesú aj krátkodobý pokles teploty na –22 °C. Často namŕzajú hlavne pri väčších mrazoch, ktoré nastúpia po dlhšie trvajúcom teplom januári. A hoci k poklesom jarných teplôt sú v porovnaní s marhuľami odolnejšie, odrodové rozdiely bývajú veľmi výrazné. Broskyne s miskovitým typom kvetu poškodzujú predjarné teploty pod –3 °C, kým zvončekovité odrody vydržia na vhodnom stanovišti i pokles k –5 °C. Skoré odrody možno pestovať tiež v okrajových oblastiach na chránených stanovištiach, neskoré väčšinou len v najteplejších pestovateľských polohách.

Stromy majú pomerne vysoké požiadavky na vlahu. Ideálna je pôda ľahšia až stredne ťažká, hlinitopiesočnatá až hlinitá a veľmi dobre zásobená živinami. Vhodné sú neutrálne alebo mierne alkalické pôdy s obsahom uhličitanu vápenatého (CaCO3) do päť percent. Pri veľmi vysokom obsahu vápnika stromy výrazne trpia chlorózami, preto treba na zavápnené pôdy zvoliť menej citlivý podpník.

Hoci dostatok svetla v korune sa reguluje správnym a pravidelným rezom, vítané je vysádzanie stromov na pozemky s miernym sklonom a východnou, južnou alebo západnou expozíciou.

Ideálne polohy na pestovanie broskýň sú v nadmorskej výške do 250 m n. m., s priemernou ročnou teplotou 9 °C a s priemernými ročnými zrážkami 550 až 650 mm. Medzi najvhodnejšie regióny u nás patria Nové Zámky, Streda nad Bodrogom, Nitra, Komárno, Trnava, Bratislava, Lučenec a časti okresu Trebišov.

Záhradkári sú však dnes, i vďaka meniacej sa klíme pri pestovaní broskýň čoraz úspešnejší aj v okrajových pestovateľských polohách. Dôkazom sú uspokojivé úrody až do nadmorskej výšky 400 m, ba niekedy i vyššie, pričom o týchto úspechoch rozhodujú vhodné mikrolokality.

Odrody podľa obdobia dozrievania 

Pomologicky sa odrody broskýň rozdeľujú na pravé broskyne (plstnatá šupka, dužina oddeliteľná od kôstky), tvrdky – cling, klingy – určené hlavne na konzervovanie (plstnatá šupka, dužina neoddeliteľná od kôstky), nektárinky (hladká šupka, dužina oddeliteľná od kôstky), bryňonky – brugnonky – (hladká šupka, dužina neoddeliteľná od kôstky) a sendviče – Peento – (sploštené plody).

Pravé skoré: ‘Harbinger’ (dozrieva už začiatkom júna, odolná proti mrazu), ‘Spring Time’ (dozrieva v druhej polovici júna), ‘Dixired’, ‘Favorita Morettini 3’, ‘Springcrest (odolná proti mrazu), ‘Sunhaven’ (odolná proti mrazu, dobrá odolnosť proti kučeravosti), ‘Royal Glory®’ (dobrá odolnosť proti kučeravosti), ‘Harnas’ (odolná proti mrazu).

Pravé stredne skoré: ‘Fairhaven’ (odolná proti mrazu), ‘Modřinka’, ‘Redhaven’, ‘Sočnaja’ (odolná proti mrazu), ‘Iskra’.

Pravé stredne neskoré: ‘Inka’ (odolná proti mrazu), ‘Suncrest’ (odolná proti mrazu), ‘Flamingo’, ‘Radosť (odolná proti mrazu).

Pravé neskoré: ‘Cresthaven’ (odolná proti mrazu), ‘Kernechter vom Vorgebirge’ (odolná proti mrazu), Roter Weinsbergpfirsiche’ (červená dužina), ‘O’Henry’.

– Sendviče: ‘Belmondo’ (stredne skorá), ‘Ordigan’ (stredne skorá), ‘Saturn’ (stredne skorá, biela dužina), ‘Mesembrine‘ (neskorá), ‘Sandwich weiss®’ (neskorá, odolná proti mrazu, dobrá odolnosť proti kučeravosti).

Čítajte tiež: 

Autor: Lucia Sedláček Harničárová, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

12 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Všetko o pestovaní broskýň a TIPY na odrody podľa obdobia dozrievania
Lucia Sedláček Harničárová
Patrícia Poklembová