10. mája 2019

Ako mať zdravý a chrumkavý šalát? Pestujte ho tak, aby pleseň nemala šancu!

Hoci je šalát veľmi rýchlo rastúca a jednoducho pestovateľná plodina, ak sa stretne niekoľko nepriaznivých podmienok, môže sa objaviť problém v podobe plesne. My však vieme, ako sa jej vyvarovať.

Šalát z vlastnej hriadky je najchrumkavejší a najzdravší.Autor: Peter Šimončík

Huba botrytída šalátu – pleseň sivá na šaláte (Botryotinia fuckeliana syn. Botrytis cinerea), s výskytom vo všetkých oblastiach, kde sa šalát pestuje, prezimuje mycéliom alebo skleróciami. Optimálne prostredie pre rozvoj ochorenia je daždivé počasie a teploty vzduchu od 15 do 20 ° C.

V priebehu vegetačného obdobia vytvára huba konídiá, ktoré sa ľahko uvoľňujú do prostredia a spôsobujú ďalšie infekcie. Botrytis cinerea, je polyfág, ktorý má široké spektrum hostiteľov. Okrem šalátu siateho k nim patrí rajčiak jedlý, uhorka siata, zemiak, petržlen záhradný, mrkva siata, hlúboviny a aj ovocné druhy rastlín.

Kedy hrozí výskyt plesne?

K napadnutiu šalátu hubou môže dôjsť pri pestovaní v pareniskách, skleníkoch, ale aj vo voľnej prírode, a to počas všetkých rastových fáz. Napadnuté sú najmä rastliny oslabené presádzaním či poranením. Postupne dochádza k odumieraniu napadnutých rastlín a hnilobnému rozkladu koreňového krčka.

Ako sa pleseň prejavuje?

Na mladých rastlinách zo začiatku môžeme pozorovať jemné mycélium, neskôr sivé povlaky. Vodné škvrny sú typické pre staršie rastliny, ktoré postupne žltnú a tvoria sa na nich sivé povlaky. V prípade vlhkého počasia a nedostatku svetla sa celé hlávky pokrývajú bielym mycéliom. Napadnuté časti hnednú a černejú za suchého počasia. Pre koreňový krčok je charakteristická hnedočervená škvrnitosť. Huba v spolupôsobení s inými hubami často spôsobuje padanie klíčiacich rastlín.

Zárukou je zdravá pôda

Dôležitou ochranou pred pôsobením huby, ktorá spôsobuje botrytídu šalátu, je sterilizácia pôdy parou alebo chemicky, a tiež dodržiavanie čistoty. Rovnako je potrebné striedanie plodín v osevnom postupe a prihliadanie na dostatočné prevzdušnenie priestoru. Nadmerná zálievka je nevhodná. Odporúča sa zavlažovať rastliny ráno, aby čo najskôr obschli. Vhodné je využívať vzpriamené odrody s vyššie nasadenými listami. Napadnuté rastliny je potrebné čím skôr odstrániť. Rozvoj ochorenia podporuje zvýšené hnojenie dusíkom.

Ochrana proti plesni

Spočíva v morení osiva alebo ošetrení priesad 4-5 dní pred ich presádzaním. Povolený je jeden biologický prípravok Serenade Aso na báze huby Bacillus subtilis. Účinkuje proti bakteriálnym a hubovým patogénom na základe konkurenčnej schopnosti k týmto patogénom. Bacillus subtilis pokryje povrch rastliny a konkuruje patogénom odberom živím priestorovou konkurenciou. Dochádza k produkcii lipoproteínov, ktoré majú fungicídny a antibakteriálny účinok. Prípravok podporuje odolnosť voči hubovým a bakteriálnym patogénom. V priebehu vegetačného obdobia sa prípravok aplikuje max. 5-krát (v skleníkoch 6-krát), pričom interval medzi aplikáciami musí byť 5-14 dní (v skleníkoch 5 dní). Ošetruje sa od rozvinutého 3. pravého listu až do rastovej fázy typickej veľkosti a tvaru hlávok. Prípravok je možné použiť aj v integrovaných systémoch ochrany rastlín.

Mohlo by vás zaujímať:

 

Autor: Ivana Horváthová ÚKSÚP – OOR, Lucia Sedláček Harničárová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ako mať zdravý a chrumkavý šalát? Pestujte ho tak, aby pleseň nemala šancu!
Ivana Horváthová ÚKSÚP – OOR
Lucia Sedláček Harničárová