10. mája 2019

Ako mať zdravý a chrumkavý šalát? Pestujte ho tak, aby pleseň nemala šancu!

Hoci je šalát veľmi rýchlo rastúca a jednoducho pestovateľná plodina, ak sa stretne niekoľko nepriaznivých podmienok, môže sa objaviť problém v podobe plesne. My však vieme, ako sa jej vyvarovať.

Šalát z vlastnej hriadky je najchrumkavejší a najzdravší.Autor: Peter Šimončík

Huba botrytída šalátu – pleseň sivá na šaláte (Botryotinia fuckeliana syn. Botrytis cinerea), s výskytom vo všetkých oblastiach, kde sa šalát pestuje, prezimuje mycéliom alebo skleróciami. Optimálne prostredie pre rozvoj ochorenia je daždivé počasie a teploty vzduchu od 15 do 20 ° C.

V priebehu vegetačného obdobia vytvára huba konídiá, ktoré sa ľahko uvoľňujú do prostredia a spôsobujú ďalšie infekcie. Botrytis cinerea, je polyfág, ktorý má široké spektrum hostiteľov. Okrem šalátu siateho k nim patrí rajčiak jedlý, uhorka siata, zemiak, petržlen záhradný, mrkva siata, hlúboviny a aj ovocné druhy rastlín.

Kedy hrozí výskyt plesne?

K napadnutiu šalátu hubou môže dôjsť pri pestovaní v pareniskách, skleníkoch, ale aj vo voľnej prírode, a to počas všetkých rastových fáz. Napadnuté sú najmä rastliny oslabené presádzaním či poranením. Postupne dochádza k odumieraniu napadnutých rastlín a hnilobnému rozkladu koreňového krčka.

Ako sa pleseň prejavuje?

Na mladých rastlinách zo začiatku môžeme pozorovať jemné mycélium, neskôr sivé povlaky. Vodné škvrny sú typické pre staršie rastliny, ktoré postupne žltnú a tvoria sa na nich sivé povlaky. V prípade vlhkého počasia a nedostatku svetla sa celé hlávky pokrývajú bielym mycéliom. Napadnuté časti hnednú a černejú za suchého počasia. Pre koreňový krčok je charakteristická hnedočervená škvrnitosť. Huba v spolupôsobení s inými hubami často spôsobuje padanie klíčiacich rastlín.

Zárukou je zdravá pôda

Dôležitou ochranou pred pôsobením huby, ktorá spôsobuje botrytídu šalátu, je sterilizácia pôdy parou alebo chemicky, a tiež dodržiavanie čistoty. Rovnako je potrebné striedanie plodín v osevnom postupe a prihliadanie na dostatočné prevzdušnenie priestoru. Nadmerná zálievka je nevhodná. Odporúča sa zavlažovať rastliny ráno, aby čo najskôr obschli. Vhodné je využívať vzpriamené odrody s vyššie nasadenými listami. Napadnuté rastliny je potrebné čím skôr odstrániť. Rozvoj ochorenia podporuje zvýšené hnojenie dusíkom.

Ochrana proti plesni

Spočíva v morení osiva alebo ošetrení priesad 4-5 dní pred ich presádzaním. Povolený je jeden biologický prípravok Serenade Aso na báze huby Bacillus subtilis. Účinkuje proti bakteriálnym a hubovým patogénom na základe konkurenčnej schopnosti k týmto patogénom. Bacillus subtilis pokryje povrch rastliny a konkuruje patogénom odberom živím priestorovou konkurenciou. Dochádza k produkcii lipoproteínov, ktoré majú fungicídny a antibakteriálny účinok. Prípravok podporuje odolnosť voči hubovým a bakteriálnym patogénom. V priebehu vegetačného obdobia sa prípravok aplikuje max. 5-krát (v skleníkoch 6-krát), pričom interval medzi aplikáciami musí byť 5-14 dní (v skleníkoch 5 dní). Ošetruje sa od rozvinutého 3. pravého listu až do rastovej fázy typickej veľkosti a tvaru hlávok. Prípravok je možné použiť aj v integrovaných systémoch ochrany rastlín.

Mohlo by vás zaujímať:

 

Autor: Ivana Horváthová ÚKSÚP – OOR, Lucia Sedláček Harničárová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

12 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ako mať zdravý a chrumkavý šalát? Pestujte ho tak, aby pleseň nemala šancu!
Ivana Horváthová ÚKSÚP – OOR
Lucia Sedláček Harničárová