01. februára 2019

Nádorovitosť hlúbovín: Veľa sa o nej hovorí, no len máloktorý záhradkár ju berie vážne

V oblastiach pestovania kapustovej zeleniny sa nádorovitosť hlúbovín vyskytuje pomerne často. Na silno zamorených pozemkoch môže dochádzať k veľkým stratám a často bývajú zničené všetky rastliny.

Nádorovitosť kapusty spôsobuje huba.Autor: profimedia.sk

Škodlivosť patogéna zvyšuje aj jeho schopnosť prežívať v pôde dlhodobo, aj 10 rokov.  Nádorovitosť hlúbovín spôsobuje huba Plasmodiophora brassicae, na Slovensku známa aj ako nádorovka kapustová. Napadnuté rastliny slabo rastú, kapusta netvorí hlávky, rastliny postupne hynú a na poli vznikajú prázdne miesta.

Hostiteľskými rastlinami sú kapusta obyčajná, karfiol, kel, brokolica, horčica biela, kapusta čínska a ďalšie druhy z čeľade kapustovitých.

Prečo sa nádorovitosť objavuje?

Ochorenie súvisí s pôdnou kyslosťou. Za optimálne podmienky pH na rozvoj choroby sa považuje 5,6-6,5. Patogén dokáže prezimovať v pôde vo forme trvalých spór, ktoré si životaschopnosť zachovávajú počas 3-6 rokov. Z trvalých spór sa uvoľňujú zoospóry, ktoré aktívne vyhľadávajú a infikujú korene hostiteľských rastlín. Huba sa však rozširuje aj pôdnymi organizmami, prenáša sa náradím, strojmi, obuvou, dokonca zvieratami a ich hnojivom, ak sa kŕmili napadnutými rastlinami.

Príznaky napadnutia

Infikované rastliny sú menšie, majú žltozelené alebo fialové listy a často vädnú.  Na koreňoch sú viditeľné nádory rôzneho tvaru a veľkosti. Najskôr sú útvary belavé, postupne však hnednú až sčernejú. Na konci vegetačného obdobia dochádza k rozpadu nádorov. Poškodené korene sú sekundárne napádané hnilobnými baktériami a odumierajú, čo spôsobuje vädnutie napadnutých rastlín. Po rozpade nádorov sa uvoľňujú trvalé spóry, ktoré zamorujú pôdu na dlhé obdobie.

Optimálna teplota pôdy pre klíčenie trvalých spór je 18-25 °C a minimálna pôdna vlhkosť 50 percent maximálnej vodnej kapacity, s optimom 70-90 percent.  Poškodenie sa vyskytuje v ohniskách.

Ochranné opatrenia

Chemická ochrana v súčasnosti nie je dostupná. Po výskyte nádorovitosti hlúbovín je nutné:

  • Upraviť osevný postup.
  • Vyhýbať sa zelenému hnojeniu.
  • Kapustovú zeleninu na danom pozemku nepestovať najmenej ďalších 6 rokov.
  • Na zamorených pôdach sa neodporúča priama sejba, vhodnejšie je použitie balíčkovaných sadeníc. Samozrejmosťou je využívanie iba zdravých priesad a odolnejších odrôd.
  • Dôležité je upraviť hodnotu pH pôdy. Teba znížiť jej kyslosť vápnením, na optimálnu hodnotu pH 7.
  • Odstránené napadnuté rastliny nevyhadzujte na kompost.
  • Nezabudnúť ani na odstraňovanie burín z čeľade kapustovitých.
  • Odporúča sa využívať "nepriateľské" rastliny, pre nádorovitosť hlúbovín je to napríklad mäta prieporná.

Mohlo by vás zaujímať:

V tomto článku sa zaoberáme hlúboviny ...viac
Autor: Ivana Horváthová ÚKSÚP - OOR, Lucia Sedláček Harničárová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

6 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

10 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Nádorovitosť hlúbovín: Veľa sa o nej hovorí, no len máloktorý záhradkár ju berie vážne
Ivana Horváthová ÚKSÚP - OOR
Lucia Sedláček Harničárová