22. februára 2019

Úrodu tekvíc i melónov môže znehodnotiť bakterióza, ktorej výskyt už zaznamenali aj u našich južných susedov

Hoci bol výskyt baktériovej škvrnitosti plodov tekvicovitých v obmedzenej miere zistený v Grécku, Taliansku, Maďarsku, Holandsku a Turecku, hlavnými hostiteľskými rastlinami sú aj druhy pestované u nás.

Teplé letá posledných rokov aj u nás prajú pestovaniu dýň a melónov.Autor: profimedia.sk

Sú nimi dyňa červená, melón cukrový, uhorka siata, tekvica muškátová tekvica obyčajná pravá (špargľová) alebo patizónová.

Ako sa bakterióza prejavuje?

Prvými symptómami napadnutia mladých rastlín dyne červenej sú vodou nasiaknuté oblasti, ktoré sa vytvárajú na spodnej strane klíčnych listov a listov (tzv. prvotné lézie). Tie časom nekrotizujú a v prípade ich rozšírenia na vodivé pletivá, dochádza k ich nekróze. V takomto prípade mladá rastlina hynie.

Malé, nepravidelné, vodou nasiaknuté lézie, ktoré sa neskôr rozširujú na tmavé olivovo zelené škvrny s nepravidelnými okrajmi, sú typické pre plody dyne červenej. V tomto priebehu štádia ešte lézie nezasahujú do dužiny dyne. Neskôr sa pôvodné miesta infekcie môžu stať nekrotickými. Prechod baktérie do vnútra dyne spôsobuje hnilobu plodu.

Ďalším z príznakov je výtok lepkavého, jasne oranžového alebo šumivého bakteriálneho exudátu z hnijúcej dyne.

Životný cyklus patogéna

Cyklus ochorenia baktériovej škvrnitosti plodov tekvicovitých (Acidovorax citrulli) sa pravdepodobne začína kontaminovanými semenami. Patogén môže počas niekoľkých rokov prežívať aj na semenách, ktoré boli dôkladne vysušené a uskladnené.

Optimálnymi podmienkami pre rozvoj ochorenie je teplé a vlhké počasie. Baktéria, ktorá pochádza už z infikovaného semena, infikuje klíčiacu rastlinu. Ak sa v množiarni používa povrchové zavlažovanie, existuje vysoká pravdepodobnosť, že striekajúca voda prenesie baktérie aj na susedné rastliny. Takto sa môže infikovať vysoký počet sadeníc.

Patogén sa môže prenášať na vyvíjajúce sa plody tak isto závlahovou vodou alebo dažďom. Plody sú na infekciu najviac citlivé asi 2-3 týždne po odkvitnutí. Baktéria infikuje plody cez prieduchy na povrchu plodu. Malé, vodou nasiaknuté lézie sa vyvíjajú o 3-7 dní neskôr.

Zrelé plody sú pokryté voskovou vrstvou, ktorá má ochrannú funkciu – chráni plod pred vniknutím patogénov. Takéto plody môžu byť infikované iba po fyzickom porušení vrstvy.

Tvorba listových lézií nemá za následok stratu listov, avšak predstavujú významný rezervoár patogéna. Baktéria dokáže prežívať okrem semien aj na rastlinných zvyškoch, divo rastúcich tekvicovitých rastlinách alebo na náhodne vysemenených a vyrastených rastlinách. Sú známe GMO rastliny dyne červenej, ktoré však rovnako môžu byť infikované baktériou Acidovorax citrulli.

Aké je riešenie?

Doteraz neboli zistené odrody, ktoré by boli odolné voči tomuto patogénu. V krajinách výskytu sa používa chemická ochrana, ktorá je založená na meďnatých fungicídoch. Samozrejmosťou je používanie neinfikovaného osiva a sadeníc, dodržiavanie základných pestovateľských a hygienických zásad.

Autor: Ivana Horváthová ÚKSÚP - OOR, Lucia Sedláček Harničárová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

6 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

11 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Úrodu tekvíc i melónov môže znehodnotiť bakterióza, ktorej výskyt už zaznamenali aj u našich južných susedov
Ivana Horváthová ÚKSÚP - OOR
Lucia Sedláček Harničárová