01. septembra 2019

Baklažánom prajú teplé letá! 5 odrôd, ktoré musíte vyskúšať

Baklažán je príbuzný rajčiaka a zemiaka, patrí do rovnakého botanického rodu Solanum. V tropických oblastiach je trvácny, u nás sa pestuje ako sezónna plodina, pretože má vyššie nároky na teplotu a neznesie mráz.

Autor: profimedia.sk

TOP výber pestovateľa:

‘Gobi’

Je skorá a veľmi úrodná odroda. Rastliny sú vyššie, preto vyžadujú oporu, aby sa pod hmotnosťou plodov nevylamovali. Štíhle, valcovité plody s fialovou šupkou zberajte mladé a krehké, nenechávajte ich prerásť.

‘Tsakoniki’

Tradičná grécka odroda. Plody sú kyjovité s fialovo-bielou, pásikovanou šupkou. Dužina je belavá, kompaktná. Zberajte ich úplne vyfarbené, ale neprezreté.

‘Laura’

Má veľké guľovité plody s tmavofialovou šupkou a s krémovobielou dužinou.

‘White Egg’

Je tiež vhodná odroda na pestovanie v črepníku. Menšie plody sú vajcovité s bielou šupkou.

Skupina oranžových až červených odrôd baklažánu etiópskeho (Solanum aethiopicum) pochádza z Afriky. Najrozšírenejšie sú v oblasti subsaharskej Afriky, no poznajú ich aj v severovýchodnej Indii, v menšej miere sa nájdu na juhu Talianska a v Turecku. V Brazílii sú veľmi populárne pod označením Gilo alebo Jiló.

Rastliny tohto druhu sú zvyčajne mohutnejšie ako klasické baklažány, vyžadujú spon 60 x 50-60 cm. Plody s priemerom 3 až 12 cm rastú v strapcoch po 3 až 10. Môžu byť plochoguľovité, guľovité, pretiahnuté, niekedy rebrovité. Dozrievajú zo zelenej do oranžovej až jasnočervenej farby, existujú však aj biele odrody. Na nezrelých plodoch sú veľmi často výrazné tmavozelené pruhy. Úplne dozreté majú výraznejšiu, horkastú chuť, preto sa často spracovávajú nezrelé, lebo sú jemnejšie.

‘Turkish Orange’

Je asi najperspektívnejšia odroda tejto skupiny. Guľovité plody s priemerom asi 10 cm dozrievajú do jasnooranžova. Nezrelé majú výrazné pruhy. Šupka je hladká a lesklá. Na kuchynské spracovanie sú najlepšie chuťovo jemnejšie nezrelé plody, preto ich zberajte, keď dorastú do konečnej veľkosti, ale ešte skôr, ako sa začnú vyfarbovať.

V tomto článku sa zaoberáme baklažán ...viac
Autor: Peter Gajdoštin
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Baklažánom prajú teplé letá! 5 odrôd, ktoré musíte vyskúšať
Peter Gajdoštin