12. novembra 2019

Milujete kyslú kapustu? Táto rýchlovka z chorvátskej kuchyne vás dostane

Kyslá kapusta sa v našich končinách konzumuje na rozličné spôsoby, ale ja osobne som túto kombináciu ešte nejedla. Jedlo, na ktoré nájdete recept nižšie je našej kuchyni tak blízke a pritom patrí k tradičným rýchlovkám v Chorvátsku.

Hotové jedlo chutí najlepšie s čerstvým kváskovým chlebíkom. Je možné ho aj ohrievať.Autor: Jarmila Szabóová

Môj priateľ, ktorý sa k nám priženil je rodený Chorvát. Každé leto trávi vo svojej reštaurácii na pláži, kde pripravuje dobroty pre turistov. Nedávno nás pozval na večeru, vraj tradičnú a veľmi rýchlu. Mám veľmi rada kyslú kapustu na rozličné spôsoby, okrem zdravotných benefitov, ktoré zaručene táto lahôdka má, ponúka aj všakovaké recepty, ktoré zasýtia. A dokonca sú fajn aj na udržanie štíhlej línie.

Rýchly obed z panvice

  • kyslá kapusta
  • klobása
  • slanina
  • sterilizovaná červená fazuľa

Postup:

Presné množstvá jednotlivých ingrediencií sú na vás. Ja som použila jeden kilogram kyslej kapusty, ktorú som premyla. Nemá totiž ostať úplne kyslá. Na panvici nechala opiecť nadrobno nakrájanú slaninu (podobne ako na bryndzové halušky). Následne som na masť so slaninou pridala opláchnutú kapustu a klobásu nakrájanú na kolieska (jednu väčšiu nožičku). Všetko som premiešala a nechala chvíľku dusiť. Následne som prisypala opláchnutú sterilizovanú fazuľu (jednu konzervu). Môže sa pridať ešte mleté čierne korenie a soľ na zvýraznenie chutí, ale tu treba postupovať opatrne a nič nepreháňať. Keď sa to všetko spolu podusí (bez podlievania), odstavím a je hotovo. V Chorvátsku túto dobrotu ešte vo finále zapekajú v rúre, ale podľa to vôbec nie je potrebné. Kto by tak však urobil, možno by som ja osobne odporučila jedlo pred zapečením zaliať smotanou, či už sladkou alebo kyslou. Ako príloha je vhodné pečivo, no v prípade večere to postačí i bez neho. 

O kyslej kapuste sa dočítate tu:

VIDEO-RECEPT! Naložte si s nami kapustu do súdka​

Takto vám kyslá kapusta vydrží naozaj dlho​

Zasýtia aj zahrejú! 3x superpolievka, ako stvorená na novembrové dni

V tomto článku sa zaoberáme fazuľa ...viac
Autor: Szabóová Jarmila
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

12 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Milujete kyslú kapustu? Táto rýchlovka z chorvátskej kuchyne vás dostane
Szabóová Jarmila