11. januára 2019

Nebojte sa pestovať odolnú zeleninu aj v zime. Je chutnejšia!

Čerstvej a chrumkavej zelenine sa počas zimných dní jednoducho nedá odolať. Dopriať si ju môže každý, kto pestuje odrody odolávajúce chladu i mrazu. Práve takéto chladné počasie jej dodáva jemnosť a znamenitú chuť.

Autor: MAK MEDIA/GAP Gardens

Jedálny lístok plný zimných vitamínov dokážete zostaviť z kelu, karfiolu, špenátu či zo šalátov. V pestrej ponuke by nemal chýbať topinambur či pór. Všetky spomínané druhy zeleniny prečkajú zimu na hriadke bez väčšej ujmy. Ak im zabezpečíte ochranu, poradia si aj s veľmi silnými mrazmi. Teploty siahajúce pod bod mrazu majú navyše aj pozitívny vplyv na ich chuťové vlastnosti.

Akú teplotu znesú?

Jedna zo základných potrieb rastu rastlín je teplota, ktorú vo voľnej pôde nedokáže ovplyvniť žiaden pestovateľ. Podľa toho, v akom intervale sa pohybuje, sa plodinám darí. V našich klimatických podmienkach sa ideálna teplota pre odolnejšie druhy začína pri 5 ºC a končí sa pri 35 ºC. Horná hranica platí najmä pre teplomilné druhy. Mrazuvzdorné druhy, ako je chren, čierny koreň, paštrnák, kel, cesnak, rebarbora, pažítka a špenát, dokážu rásť ešte pri 5 ºC. Hoci ideálna teplota na tvorbu plodov je tesne nad 20 ºC, vo fáze zrelosti viacerým týmto odolným druhom neprekáža, keď sa počasie zmení z jesenného na zimné a teploty výrazne klesnú. Vo fáze zrelosti chlad prospieva napríklad kelu kučeravému a ružičkovému a dodáva mu znamenitú chuť. Okrem hlúbovín odolávajú mrazom aj čakanka či reďkev siata. Pri nich platí, že krátkodobo zvládnu aj výraznejšie mrazové hodnoty.

Venujte im pozornosť

Príliš nízke teploty (–12 ºC a viac) s prudkým poklesom a dlhodobou predpoveďou môžu mrazuvzdornej zelenine predsa len ublížiť. V takomto prípade neváhajte a kučeravý kel či špenát zakryte. Ako prikrývku môžete použiť netkanú bielu textíliu alebo lístie. Týmto spôsobom môžete zber kelu kučeravého predĺžiť až do januára.

Teploty pod nulou majú na kapustovú zeleninu aj pozitívny vplyv. Slabý mráz síce mierne popáli okrajové listy kelu, ale zároveň obohatí jeho aromatické vlastnosti. Dlhodobé mínusové teploty spôsobia vyššiu tvorbu cukrov v plodine.

Počas zimy nezabúdajte aj na ochranu úrody pred hladnými hlodavcami. Okolie rastlín zabezpečte plôtikom s drobnými okami.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Nebojte sa pestovať odolnú zeleninu aj v zime. Je chutnejšia!
Jarmila Szabóová