16. júla 2020

Ochutnajte tieto listy! Ich chuť vás určite milo prekvapí

Listy mnohých druhov zelenín väčšinou skončia v komposte. Nevyhadzujte ich a pripravte si z nich chutnú polievku, smoothie alebo šalát.

Mnoho zeleninových druhov má jedlé listy. Viete, ktoré to sú?Autor: shutterstock.com

Aby koreň mrkvy poriadne narástol alebo aby bol kaleráb šťavnatý, je potrebná energia. O tú sa starajú listy, ktoré rastlinu zásobia živinami z procesu fotosyntézy. Aj ony však obsahujú množstvo vitamínov, vlákniny a minimum kalórií. Niektoré dokonca obsahom prospešných látok tromfnú úžitkovú časť vlastného druhu.

Napríklad listy kalerábu obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a oveľa viac karotenoidov ako jeho nepravá buľva. Nakrájajte ich na tenké pásiky a pridajte do šalátu alebo ich krátko poduste, nech sa uvoľnia prospešné látky.

Skúšali ste už spotrebovať nielen buľvičky, ale aj listy reďkovky? Neverili by ste, na koľko rôznych spôsobov ich môžete pripraviť. Ich chuť je rovnaká, akoby ste jedli samotnú reďkovku, len o niečo menej korenistá, napriek rovnakému obsahu horčičných olejov. Surové pridajte do šalátu, dodajú mu korenistú chuť, alebo ich použite ako prísadu do fašírky.

Predchádzajúca strana 1 / 2 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

18 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Ochutnajte tieto listy! Ich chuť vás určite milo prekvapí
Szabóová Jarmila