16. mája 2018

Pestujeme zeleninu: Obľúbený šalát rímsky

Na Balkánskom polostrove patrí k najpestovanejším listovým zeleninám. Ak ste aj vy prišli na chuť lahodným zeleným listom neváhajte a pestujte ho v záhrade.

Po vytvorení hlávok je šalát rímsky citlivý na pokles teplôt Autor: profimedia.sk

Má mohutnejšiu koreňovú sústavu a mohutnejší vzhľad nadzemných orgánov. Listy sú podlhovasto elipsovité, dosť rebrovité, celistvookrajové, mierne vlnité, pokryté voskovým povlakom. Hlávka je voľne zavinutá, pretiahnutá do výšky. Vnútorné listy sú veľmi jemné, chrumkavé. Vegetačné obdobie je dlhšie a trvá 100 až 120 dní.

Pestovanie

Šalát rímsky je na pôdu náročnejší ako šalát hlávkový. Vyžaduje humózne piesočnato-hlinité až hlinito-piesočnaté pôdy. V porovnaní s hlávkovým šalátom je náročnejší na teplotu.

Optimálna teplota pestovania je 15 až 20 °C. Rastliny vo fáze priesad znášajú pokles teplôt do –5 až –6 °C. Po vytvorení hlávok je šalát rímsky citlivý na pokles teplôt pod 0 °C. Pestuje sa z priamych výsevov alebo z priesad. Pre skoré pestovanie je výhodnejšie vysádzať ho z predpestovaných priesad. Výsevy robíme do vykurovaných zakrytých priestorov v druhej polovici februára a výsadbu po 15. až 20. marci. Optimálny spon je 30 x 30 alebo 40 x 30 cm. Neskoršie vysádzame už podľa potreby a priebežne.

Zabezpečte si úrodu na jeseň 

Pre jesenné zbery však nesadíme po 15. auguste, lebo rastliny nestihnú dozrieť. Počas vegetácie raz až dvakrát plytko okopávame asi do hĺbky 3 až 4 cm. Zalievame priebežne podľa potreby. Prvé zbery z marcových výsadieb sú v druhej polovici mája.

Čítajte tiež: 
7 TIPOV pre začínajúcich záhradkárov. Túto zeleninu určite zvládnete vypestovať
Pestujeme pór: Tipy a rady, aby ste sa tešili z úrody 
Obľúbená tekvica Hokkaido. Pestujte vlastnú 

Autor: Záhradkár, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pestujeme zeleninu: Obľúbený šalát rímsky
Záhradkár
Patrícia Poklembová