03. februára 2019

Pestujte čili v nádobách! Máme pre vás TOP tipy na vhodné odrody (2.časť)

Že sa bez skleníka bohatej úrody čili nedočkáte? Omyl! Poďte ich s nami pestovať v nádobách. Máme pre vás tipy na super odrody aj na ich spracovanie.

Autor: archív

Top odrody do nádob 

Aj pri čili papričkách v črepníkoch však platí pravidlo správneho výberu. Nie všetky sa na takéto pestovanie hodia. V prvom rade voľte odrody papriky čínskej (Capsicum chinense). Tie, ktoré sú vyšľachtené z papriky bobuľnatej (C. baccatum) a páperistej (C. pubescens), vyžadujú na svoj vyšší rast oporu, čo nie je do nádoby celkom ideálne. Aj vo vzraste odrôd papriky čínskej sú však značné rozdiely. Naozaj pekne, kompaktne rastúce sú napríklad ‘Habanero Neon’, ‘Venezuelan Tiger’, ‘Peito de Moca’, ‘Bahmanian Goat’, ‘Habanero Red’. Medzi stredne vysoké patrí ‘Trinidad Scorpion’, ‘Naga Morich’, ‘Bhut Jolokia’, ‘Numex Suave Orange’, ‘Fatali Yellow’ a medzi vysoké ‘Cheiro Roxa’, ‘Purple Peach’.

Praktický tip pestovateľa 

Čili papričky majú tendenciu rozkonárovať sa a rásť kríčkovito. Spodné výhonky však rastliny v nádobách príliš zahusťujú a bránia prenikaniu slnečných lúčov k dozrievajúcim plodom. Čili preto výborne reagujú na rez, teda čiastočné presvetlenie a odstránenie bočných výhonkov. Ako na to?

Rastliny papriky čínskej rastú najskôr vzpriamene a v závislosti od odrody sa vo výške 20 až 30 cm prirodzene rozrastú. Vytvoria tak nízky kmienok, na ktorom však z pazúch listov vyrastajú bočné výhonky, podobne ako zálistky kolíkových rajčiakov. Tieto výhonky je vhodné až po prvé prirodzené vetvenie odstrániť. Ďalej už nechajte rastlinu rásť bez zásahu, vytvorí dáždnikovitý tvar. Bočné výhonky budú zo spiacich očiek opäť postupne vyrastať, preto ich počas vegetácie priebežne odstraňujte.

Ako najlepšie spracovať čili?

Prebytočné čili, ktoré neskonzumujete v čerstvom stave, môžete zakonzervovať na zimu. Hoci sušenie je najjednoduchší spôsob, skúste si pripraviť vlastnú čili omáčku alebo čili pastu. Kreativite sa medze nekladú. Ako základ môžete použiť papriku ‘Kapiu’ rajčiaky, cibuľu... Nezabúdajte však na to, že zdroj štipľavosti – kapsaicín – je rozpustný v tukoch. Do omáčok preto vždy pridajte aj olej, najlepšie olivový. Pripraviť si môžete aj originálny čili olej. Papričky nakrájajte, zalejte olivovým olejom a nechajte 20 minút opatrne prehrievať, aby sa odparila voda. Počkajte, kým sa hmota usadí na dne nádoby, a olej zlejte do pohárika s viečkom. Skladujte v chladničke. Výhoda oleja oproti suchému čili prášku je v tom, že po pridaní do jedla sa rýchlo rozptýli a vy môžete úroveň štipľavosti podľa svojej chuti lepšie korigovať.

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme čili papričky ...viac
Autor: Peter Gajdoštin, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

6 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

10 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pestujte čili v nádobách! Máme pre vás TOP tipy na vhodné odrody (2.časť)
Peter Gajdoštin
Patrícia Poklembová