11. septembra 2018

Poklad zo záhrady! Pestujte ho a využívajte úžasne účinky cesnaku

Jesenné obdobie prináša zmeny počasia a teplôt a s tým nastáva aj čas pre virózy, prechladnutia a choroby. Aby ste posilnili imunitu a včas zahájili účinnú prevenciu, tak siahnite po tom najsilnejšom lieku, ktorý využívali naši predkovia už od nepamäti. Reč je o silnom prírodnom antibiotiku - "obyčajnom" cesnaku.

Autor: Shutterstock.com

Cesnak kuchynský (Allium sativum) sa pestuje po celom svete. Najväčším svetovým producentom je  však Čína. Používame ho veľmi často najmä pri varení. Naši predkovia ho však používali aj ako vynikajúci liečebný prostriedok. 

Pestovanie, zber a skladovanie 

Cesnak nie je na pestovanie nejak zvlášť náročný. Vyhovujú mu piesočnatohlinité pôdy a svetlé stanovištia. Vysádza sa obvykle na jeseň - väčšinou koncom septembra či začiatkom októbra, ale taktiež sa môže vysádzať aj na jar. Ozimné odrody sa zberajú väčšinou v období jún až júl a cesnak z jarnej výsadby zvyčajne koncom augusta.  Najlepšie je ho zberať rukami a pomôcť si môžete rýľom, aby ste ho podobrali. Pozberanú úrodu je vhodné očistiť, skrátiť jej korienky aj vňať a ešte dosušiť na vzdušnom a suchom mieste. 

Skladujte ako kedysi...

Pri skladovaní cesnaku sa môžete inšpirovať aj spôsobom našich starých rodičov, ktorí mali cesnak bežne zapletený do vrkočov či vencov. Tie ponúkali dobre podmienky pre dosušenie cesnaku na vzduchu a navyše pôsobili aj ako krásne dekorácie. 

Cesnakom k zdraviu 

Cesnak je známym prírodným antibiotikom - je to vďaka látke alicín, ktorú obsahuje.  Taktiež v ňom nájdeme vitamíny A,B,C a D. Má výrazné antibakteriálne a antivírusové účinky. Podporuje imunitný systém, pomáha telu rýchlejšie sa vysporiadať s chorobami a zároveň je aj dobrou prevenciou. Môžete si ho dopriať denne a to pokojne aj po dvoch či troch strúčikoch. Pozor si však dajte vtedy, ak máte nízky tlak, pretože cesnak vie tlak ešte viac znížiť. 

Taktiež je prospešný pre črevnú mikroflóru. Cesnak ocenia aj ľudia, ktorých trápi akné, keďže antibakteriálne účinky vedia potlačiť infekciu, ktorá tieto kožné ťažkosti spôsobuje.

Konzumácia 

Cesnak je neodmysliteľnou súčasťou jedál každej gazdinky. Výborne chutí s pečeným mäsom, zemiakmi a v množstve iných jedál. Samozrejme, že tepelnou úpravou sa však účinky cesnaku oslabujú, preto by ste ho pre zdravie mali konzumovať čerstvý. Môžete si ho nakrájať na plátky alebo ho roztlačiť a takto zjesť. Dať si ho môžete s teplou hriankou či opečeným chlebíkom. 

Vyskúšajte cesnakové recepty: 

V tomto článku sa zaoberáme cesnak ...viac
Autor: Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

3 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

7 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

1 hlas
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Poklad zo záhrady! Pestujte ho a využívajte úžasne účinky cesnaku
Patrícia Poklembová