05. decembra 2019

Potvrdené! Najzdravší spôsob prípravy zeleniny je dusenie

Vyprážané nám všetkým veľmi chutí. Takéto je však veľmi nezdravé, mastné. Zeleninu ak nekonzumujeme surovú doplníme ju varenou. Výskumy však ukazujú, že najzdravší spôsob prípravy zeleniny je dusenie nad parou.

Čerstvá mrkva je mimoriadne chutná a navyše bohatá na vitamíny.Autor: Shutterstock

Organizácia Georga Mateljana s názvom The World’s healthiest foods sa zaoberá osvetou z oblasti potravín. Snaží sa ľuďom sprostredkovať najvhodnejšie spôsoby úpravy potravín ako aj zdravé recepty, ktoré vedú k udržaniu zdravého organizmu. Nedávno nás zaujala krátka správa o tom, kedy chutí mrkva lepšie. Varená alebo dusená? Kedy má viac vitamínov? Zistenia sú zaujímavé.

Skúšali a hodnotili

Očistené korene mrkvy rozdelili na dve skupiny, jednu uvarili a druhú udusili nad parou. A ochutnávali, porovnávali, hodnotili. Za najlepší spôsob prípravy mrkvy vyhodnotili dusenie nad parou. Mrkva sa im zdala oveľa chutnejšia. Podľa nich sa šetrnou tepelnou úpravou v koreňoch zachová oveľa vyššia koncentrácia zdraviu prospešných živín. Súhlasí s nimi aj prieskum, v ktorom účastníci hodnotili senzorické vlastnosti mrkvy upravenej spomínanými spôsobmi. Väčšina z nich sa zhodla na tom, že dusená mrkva je oveľa lahodnejšia. Potvrdili to aj tí z nich, ktorí ju prednostne konzumujú varenú.

Stačí iba trocha vody

Korene mrkvy nakrájajte asi na 0,5 cm hrubé pásy a pustite sa do dusenia. Organizácia odporúča hrniec naplniť vodou s výškou hladiny asi 5 cm. Podľa nás však záleží na type hrnca. Inak naplníte široký a vysoký tlakový hrniec a inak hrniec z niekoľkovrstvovým oceľovým dnom. Dôležitý je však čas, ktorý The World’s healthiest foods odporúča nepresiahnuť 5 minút a mrkvu odstaviť.

Ochutnajte ju s dresingom

Organizácia zároveň odporúča vyskúšať zdravý dresing, s ktorým mrkva bude chutiť lepšie.

Budete potrebovať:

3 PL panenského olivového oleja

2 ČL čerstvej citrónovej šťavy

1 strúčik pretlačeného cesnaku

Morskú soľ a čierne korenie podľa chuti

Všetko spolu zmiešajte a ochuťte. Môžete použiť aj pri príprave pestrého šalátu, napríklad z prezimujúcej zeleniny.

Neprehliadnite:

Tieto si zamilujete! Vynikajúce mrkvové placky​

Vynikajúca a zdravá príloha! Vyskúšajte pečenú mrkvu s medom​

Skladujte zeleninu správne, aby vydržala čo najdlhšie! Ponúkame vám TIPY na správne skladovanie​

V tomto článku sa zaoberáme koreňová zelenina ...viac mrkva ...viac
Autor: Szabóová Jarmila
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

13 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Potvrdené! Najzdravší spôsob prípravy zeleniny je dusenie
Szabóová Jarmila