13. septembra 2019

Reďkovka na jeseň! Vysievajte a zberajte úrodu aj naďalej

Priniesť reďkovku zo záhrady a pochutnávať si na nej aj v jeseni je možné iba pri dodržaní zásad správneho pestovania. Preto neváhajte a využite posledné dni na jej sejbu.

Autor: dobrasemana.cz

Reďkovka je typicky jednoročná rastlina, preto z neskoršej jarnej sejby vybieha do kvetu. Vďaka širokému sortimentu, ktorý zahŕňa odrody určené na rýchlenie, na sejbu jarnú, letnú, ako aj na celoročné pestovanie. Pochutnávať na reďkovke si môžeme od mája až do októbra. Vhodný termín na sejbu a jesenný zber je august až september. Nízkych teplôt sa nemusíme báť. Rastliny klíčia už pri teplote 2 – 3 °C, dokonca znesú krátkodobo i teplotu pod bodom mrazu. Vysievame do hĺbky 0,5 – 1 cm, do riadkov vzdialených 15 – 20 cm. Na dokonalý kontakt osiva s pôdou odporúčame jej utuženie. Po vyklíčení rastliny pretrhávame na vzdialenosť 4 cm alebo 7 cm pri neskorších odrodách s väčšími buľvičkami. Na zabezpečenie postupnej úrody je vhodná sejba v intervaloch 1 – 2 týždne.

Na čom si pochutnávame

Konzumnou časťou rastliny sú hľuzy nazývané aj buľvičky. Tie nemusia byť iba typicky červené a guľaté. Môžu mať aj elipsovitý až cencúľovitý tvar s pokožkou bielej, žltej, ružovej, červenej až fialkastej farby, prípadne kombináciou farieb. Najčastejšia je bielo-červená. Dužina býva biela, môže sa však vyskytnúť i ružovkasté sfarbenie. Šťavnaté zásobné orgány reďkovky sú zdrojom draslíka, ale i železa, vápnika a iných minerálnych látok. Vitamínov v porovnaní s inými zeleninami nie je veľa. Nájdeme tu vitamín C a B. Významné je zastúpenie horčičných silíc, ktoré podporujú trávenie a pôsobia fytoncídne. Pozor pri chronickom ochorení žlčníka, lebo nadmernou konzumáciou môže byť podráždenejší. Opatrnosť je na mieste i pri hodnotení obsahu dusičnanov, ktoré sa v reďkovke kumulujú najmä pri nadmernom hnojení dusíkatými hnojivami a pestovaní pri slabom osvetlení porastu.

Čoho sa vyvarovať

Reďkovka je nenáročná na stanovište. Najlepšie sa jej darí na ľahšej priepustnej až stredne ťažkej hlinitej humóznej pôde. Ťažká pôda spôsobuje ostrú chuť, rovnako ako aj hnojenie čerstvým maštaľným hnojom. Ten okrem toho je príčinou praskania a červivosti buľvičiek. Praskanie je tiež následkom nesprávneho zavlažovania, ktoré by malo byť pravidelné. Veľký význam má i teplota. Ideálna na rast je od 10 do 12 °C. Vyššia teplota v počiatočných fázach rastu má za následok rýchlu tvorbu listov na úkor buľvičky. Reďkovky často napádajú skočky. Mechanickú ochranu zabezpečíme prikrytím porastu netkanou textíliou hneď po sejbe. Textília chráni a zároveň zabraňuje nadmernému vyparovaniu vody z pôdy.

Odrody

Na sejbu sú vhodné odrody guľaté červené – ´Primara F1´, ´Kvarta´, ´Kvinta´, ´Tercia´, ´Sexta´, ´Granát´, ´Korund´, ´Champion´, biela oválna – ´Blanka´, červeno-biela guľatá – ´Duo´.

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme reďkovka ...viac
Autor: Záhradkár
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Reďkovka na jeseň! Vysievajte a zberajte úrodu aj naďalej
Záhradkár