14. septembra 2018

Patria k jeseni! Rady na zber, uskladnenie aj spracovanie podľa odrody tekvice

Tešte sa z bohatej úrody tekvíc čo najdlhšie. Pozrite si naše tipy na skladovanie.

Autor: Shuttesrtock

Zber a uskladnenie 

Tekvice dozrievajú od polovice septembra do polovice októbra, v závislosti od odrody. Na varenie ich však zberajte v nedozretom stave, keď ešte pokožka plodu nestvrdla alebo keď je stopka zdrevnatená a okolo nej sa začnú tvoriť jemné trhlinky. Vtedy nožnicami alebo ostrým nožom odrežte tekvicu so stopkou dlhou 5 cm. Zrezané nezrelé plody môžete nechať dozrieť na záhone na slnku. Ak je vlhko a chladno, umiestnite ich v suchej, dobre vetrateľnej miestnosti. Pri teplote okolo 20 °C postupne dozrejú.

Asi po dvoch týždňoch ich môžete uskladniť v suchom chladnom sklade pri teplote okolo 15 až 20 °C. Najlepšie je umiestniť ich jednotlivo v regáloch, vzájomne oddelené hrubou vrstvou papiera alebo kartónu, zostanú tak dlhší čas čerstvé. Občas ich v sklade skontrolujte, pretože drobné poranenia a otlačené miesta často začínajú hniť. Výraznejšiu sladkú chuť nadobudnú, ak plody vystavíte prvým mrazíkom.

Zber podľa druhu
 

Cuketa, patizón a tekvica obyčajná špargľová

Tieto druhy sa začínajú zberať už začiatkom júna. So zberom radšej nemeškajte, pretože plody prerastajú a zhoršujú sa ich chuťové vlastnosti. Z jednej rastliny získate 18 až 20 plodov, ktoré sa zberajú v 3- až 4-dňových intervaloch. Plody zberajte odlamovaním alebo odrezávaním, pričom dĺžka stopky by mala byť asi 3 cm. Súčasne odstráňte aj zvyšok kvetu, ktorý pri ponechaní na rastline býva príčinou hnitia.

Tekvica obrovská

Zberá sa koncom septembra, keď listy začínajú odumierať, ale pred jesennými dažďami. V tom čase sú už plody v botanickej zrelosti. Zberajte ich aj so stopkou, pretože plody bez stopky ľahko hnijú. Táto tekvica sa zväčša používa na priemyselné spracovanie. Vyrábajú sa z nej kompóty a kandizuje sa spolu s rôznymi druhmi ovocia.

Tekvica zimná 

Veľmi chutná je v nedozretom stave, podobne ako cuketa a patizón, alebo aj v úplnej zrelosti. V botanickej zrelosti sa dá veľmi dobre dlhodobo skladovať. Rozštvrtené a odsemenené plody sa odporúčajú variť vo vode, kým dužina zmäkne a rozpadne sa na rezančeky, potom sa ľahko vyškrabáva a upravuje na rôzne jedlá.

Čítajte tiež: 

Tekvica na pečenie

Zberajte ju v botanickej zrelosti, keď je už pekne vyfarbená do oranžova. Vtedy dužina obsahuje najviac betakaroténov a dobre vyvinuté semená sa dajú využiť na lúskanie. Tiež sa môže dlhodobo skladovať.

Tekvica špagetová

Je kríčkovitého vzrastu a vytvára podlhovasté plody smotanovozelenkastej alebo oranžovožltej farby. Plody sa zberajú postupne od konca júna až do októbra. Znakom vhodnosti na zber a konzumovanie je dosiahnutie dĺžky 20 až 25 cm a hmotnosť asi jeden kilogram. Väčšie plody sú vhodné na kuchynskú úpravu, kým nie je stvrdnutá šupka. Jej dužina sa rozpadáva na dlhé rezančeky. V konzumnej zrelosti je skladovateľná pri teplote 10 °C asi dva týždne.

Tekvica olejná

Nazývaná aj štajerská, sa pestuje na semená, ktoré sú bez šupky. Zberá sa od konca septembra do konca októbra, keď sú semená dozreté. Nedozreté tekvicové semená majú výraznú chuť a vôňu. Dozretá je vtedy, keď listy a úponky odumreli, stopky zaschli, semená sú plné, tmavozelené a ľahko sa oddelia od dužiny. Farba plodu je zelená. Neskôr sa mení sa na žltozelenú pásikovanú, konečná farba je žltá.

Autor: Záhradkár, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Patria k jeseni! Rady na zber, uskladnenie aj spracovanie podľa odrody tekvice
Záhradkár
Patrícia Poklembová