16. júla 2020

Toto ste netušili o cibuli! 5 informácií, ktoré vás rozhodne prekvapia

Blíži sa obdobie jej zberu a my sme pre vás pripravili 5 zaujímavosti, ktoré vám pripomenú, aký poklad ste vo svojej záhrade dopestovali.

Bez nej by to nebolo v kuchyni ono! Dokáže toho však oveľa viac. Autor: profimedia.sk

1. Dlhá história

Cibuľa je  údajne súčasťou ľudskej stravy už viac ako 7 000 rokov.  A patrila medzi prvé plodiny, ktoré sa začali pestovať. V starovekom Egypte ju dokonca pridávali k zosnulým do hrobov, pretože verili, že svojím tvarom a kruhmi symbolizuje večný život. 

2. Množstvo vitamínov

Za toľké roky jej pestovania a konzumovania netrvalo dlho a ľudia spoznali aj jej úžasné liečivé účinky.  Nie nadarmo sa používa ako častý babský liek. Má naozaj množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Napríklad vitamíny A, B1, B2, B3, C, minerály, síru, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík, draslík, jód.

3. Pre zdravie aj krásu

Vďaka obsahu vitamínov zlepšuje kvalitu nechtov a vlasov. Je bohatá na antioxidanty, má antibiotické účinky a využívame ju pri prechladnutí, chorobách dýchacích ciest, zápale, bolesti či kašli. Má dezinfekčné účinky, preto môžete využiť cibuľový plátok, keď vás trápi opar. 

Pomáha odbúravať tuky, znižuje vysoký krvný tlak, znižuje riziko tvorby rakovinotvorných buniek. Obsahuje množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú pri zápche či plynatosti. 

4. Cibuľa vie rozplakať...

Presne tak, ale to vás určite neprekvapilo. Krokodílie slzy pri krájaní cibule zažil už zrejme každý. Nebudeme vás tu trápiť chémiou, ale zjednodušene si môžeme vysvetliť, že plačeme, lebo plátky cibule obsahujú esenciálny olej, ktorý zas obsahuje síru. Tieto látky dráždia našu nosnú sliznicu a spôsobujú pocit pálenia očí a ten vedie k slzám.  

Ako tomu zabrániť? 

Existujú špeciálne okuliare, ktoré si nasadíte pri krájaní cibule. Alebo ju jednoducho rozkrojíte pod vodou. Alebo ju rozkrojenú opláchnete a tiež vodou opláchnete lopárik, na ktorom ju krájate. 

5. Lapač baktérií 

Cibuľu môžete v domácnosti využiť naozaj na 100 spôsobov. Jedným veľmi zaujímavým je aj využitie jej čistiacich schopností.

V období, keď vás trápi chrípka či angína ju rozkrojte na polovicu a nechajte v miestnosti položenú na tanieriku. Vytvoríte si tak prírodný lapač baktérií. 

Čítajte tiež: 

Autor: Lešková Patrícia
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

18 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Toto ste netušili o cibuli! 5 informácií, ktoré vás rozhodne prekvapia
Lešková Patrícia