04. septembra 2019

Vadí vám ostrosť cibule? Ochutnajte lahodnú šalotku

Zo všetkých druhov cibule je práve šalotka najjemnejšia. Môžete si ju vypestovať v záhrade. Jej druhy sa rozlišujú tvarom aj farbou. Už si len vybrať tú vhodnú pre vás.

Šalotka je odolnejšia ako cibuľaAutor: profimedia.sk

Šalotka (Allium ascalonicum) je pôvodom z Ázie. Od klasickej cibule sa líši najmä jemnejšou, lahodnou chuťou a spôsobom rastu. Obsahuje menej sírnatých látok ako klasická kuchynská cibuľa, preto nemá takú ostrú chuť a môžu ju konzumovať aj ľudia s citlivým žalúdkom.

Obsahuje veľa vitamínu C a B a takisto aj provitamín A. To, že je zdravá potvrdzuje aj obsah látok s antibiotickými účinkami. Znižuje dokonca aj krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Je vhodná aj na liečbu kašľa, angíny či bolestí v krku. Má aj ľahko sladkastú chuť, pretože obsahuje dvojnásobne viac cukru ako kuchynská. Šalotka sa používa napríklad v studenej kuchyni, na prípravu pokrmov, kde je nie potrebná ostrá chuť cibule, napríklad do omáčok, pomazánok alebo aj šalátov.

Odrody

Šalotka môže mať suknice svetložlté, hnedočervené, sivočervené alebo až tmavočervené.

Prisma F1´ je odroda červenej šalotky. Vonkajšie suknice sú červenkasté. Obsahuje oproti cibuli viacej cukru, silice a dokonca aj vody.

Ambition´ je odroda žltej šalotky, ktorá sa rozmnožuje iba osivom. Je bohatá na minerály, a pestuje sa podobne ako klasická cibuľa. Suknice majú žltú farbu a na reze je tiež žltkastá.
Drobnou nevýhodou šalotky je že je zložená z menších strúčikov cibuľky a jej čistenie je preto zdĺhavejšie.

Pestovanie

Šalotka nepatrí medzi rastliny náročné na pestovanie. Má rada suché stanovište s dostatkom slnka. Pôda by mala byť hlinitá. Šalotku neprihnojujte priamo organickým hnojivom.

Cibuľky šalotky sa vysádzajú v jesennom období, v októbri, alebo na jar a to na prelome februára s marcom. Pri jesennej výsadbe musíte cibuľky zastrčiť do pôdy hlbšie, aspoň do hĺbky 5 cm aby och nepoškodili mrazy. Pri jarnej len 3 až 4 cm. Pred sadením cibuľky šalotky vytrieďte podľa veľkosti, porast bude jednotnejší a vyrovnanejší. Saďte ju na vzdialenosť 20 až 25 cm. Porast zbavujte buriny, a okopávajte. Dôležité je zavlažovanie. Z pôdy ju vyberajte hneď ako začnú žltnúť alebo usychať listy, aby sa cibuľky nerozpadávali. Ak ich začnete vyberať neskôr, oddelia sa a začnú vyháňať nové korene.

Šalotková polievka

Potrebujete: 250 g šalotky, 40 g masla, 40 g  tvrdého syra, kocka bujónu, voda podľa potreby (alebo hotový vývar), chlieb podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňatka.

Postup: Očistite si šalotku a nakrájajte na väčšie kúuy, restujte ju na rozpustenom masle. Zalejte horúcim vývarom, môžete použiť aj bujón rozmiešaný vo vode, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Polievku varte na miernom ohni kým nie je šalotka úplne mäkká. Kým sa polievka dovára, nakrájajte si pečivo a opečte si ho na panvici nasucho a posypte syrom. Polievku podávajte s opečeným pečivom. 

V tomto článku sa zaoberáme cibuľka ...viac šalotka ...viac
Autor: Soňa Sedláčková
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Vadí vám ostrosť cibule? Ochutnajte lahodnú šalotku
Soňa Sedláčková