25. júna 2019

Vyznajte sa v letných tekviciach! Máme pre vás aj tipy na TOP odrody

Tekvice sú pestovateľsky nenáročné, často dokonca rastú prakticky samy. Isté špecifiká však majú. Prezradíme vám ktoré.

Autor: profimedia.sk

Tekvica obyčajná 

Spomedzi tekvíc je najodolnejšia proti chladu. Môžete ju pestovať aj v skutočne okrajových oblastiach nevhodných pre iné druhy tekvíc.

Vyznačuje sa variabilným rastom, nájdete kríčkovité, poloplazivé aj plazivé odrody, rovnako plody rôznych tvarov a veľkostí. Hlboko vykrajované listy zvyčajne so špicatými lalokmi sú naozaj veľké a rovnako ako stonky pokryté ostrými trichómami.

Cukety 

Sú ideálnou zeleninou s jednoduchým pestovaním, kríčkovitým rastom, opakovanou rodivosťou a so širokým uplatnením v kuchyni. Klasikou je štíhly, podlhovastý, pravidelne valcovitý plod, najbežnejšou farbou zelená, ale nájdu sa i žlté odrody.

Pod označením cukety dnes nájdete aj niekoľko tvarovo odlišných typov letných tekvíc (okrúhle, kyjovité, rebrované).

Pre zber cukiet platí, že čím je plod mladší (menší), tým je kvalitnejší. Dužina je jemná, ľahko absorbuje chuť a vôňu ostatných ingrediencií pokrmu.

Staršie plody s tvrdou šupkou môžete skladovať, kvalita dužiny je však nižšia ako pri akostných odrodách tekvice obrovskej.

‘British Summertime F1’ je skorý a vysokoúrodný hybrid. výnimočná cuketa s otvoreným habitom. Rastlina je vzdušná, riedka, ľahko prístupná s minimom ostňov na ľahký zber. Štíhle, dlhšie, tmavozelené plody si zachovávajú pekný tvar aj pri prerastaní.

‘Goldena’ má podlhovasté, hladké žlté valcovité plody s kvalitnou dužinou a s jemnou šupkou. Rast je kríčkovitý, len málo sa rozkonáruje.

Patizóny 

Hoci ich možno považovať za slovenskú klasiku, v posledných rokoch značne ustúpili cuketám. Plocho diskovité plody sú výborne skladovateľné. Menej tradičný je zber malých patizónov a ich nakladanie do sladko-kyslého nálevu. Najčastejšie sú biele, dnes už však nájdete aj žlté, tmavozelené a panašované odrody.

‘Disco’ je biely patizón s výbornou úrodou pravidelných diskovitých plodov.

‘Golden Marbre’ vyniká netradičnou zlatožltou farbou. Plody sú menšie, ploché, s priemerom 12 až 15 cm.

Typ acorn 

Slovo acorn v angličtine znamená žaluď. Tekvice tohto typu sú mu tvarom skutočne podobné. Menšie plody, dlhé iba 15 až 20 cm, vážia 400 až 800 g. Na kvetnom konci sú zašpicatené, s pozdĺžnym rebrovaním. Hoci najbežnejšou farbou je zelená, nájdete aj oranžové, krémové a rôzne žíhané odrody.

Konzumovať môžete mladé plody, využijete ich rovnako ako cukety, výborné sú na grilovanie. Môžete ich upiecť so šupkou nakrájané na mesiačiky alebo vydlabať, naplniť mletým mäsom a dať zapiecť. Surová dužina chuťou pripomína oriešky. Celkom vyzreté acorny sa dobre skladujú, vydržia 4 až 5 mesiacov.

‘Jet Set F1’ má tmavozelené plody s oranžovou krémovou dužninou.

– Plody ‘Cream of the Crop’ sú o niečo väčšie (700 až 1 000 g), veľmi chutné, s krémovou šupkou aj dužinou.

‘Bush Delicana’ nie je pravá acorn odroda, ale menšie, oválne valcovité plody dlhé 20 a široké 10 cm majú veľmi podobné použitie. Zároveň sú výborne skladovateľné.

Na vyrezávanie 

Na tento účel zoženiete celý rad odrôd. Majú guľovitý tvar, hladké, iba mierne rebrovité plody a väčšinou silnú, tmavo zelenú stopku. Tradičnou farbou plodov je oranžová, vyšľachtené sú však už i biele a žlté. Veľkosť si vyberie skutočne každý – od trpaslíkov s priemerom 15 cm a s hmotnosťou do 500 g až po obry vážiace 20 kg.

‘Racer Plus F1’ je najpestovanejšia odroda na vyrezávanie (4 až 6 kg), úrodný, vyrovnaný a spoľahlivý hybrid tolerantný k múčnatke.

Špagetové 

Ich dužina sa po uvarení kruhovito oddeľuje a rozpadá na „zeleninové špagety“.

‘Vegetable Spaghetti’ je štandardná odroda s oválnymi, žltými plodmi (1,5 až 2 kg). – ‘Unique F1’ je tmavooranžový okrasný hybrid s menšími plodmi (1 kg), ale s vnútornou štruktúrou špagetovej tekvice.

Olejné 

Sú nahosemennou mutáciou známou aj ako bezšupkové tekvice. Semená nemajú pevnú šupku osemenia. Objavil ich začiatkom 20. storočia viedenský rodák, prof. Franz Frimmel v čase svojho pôsobenia v Lednici na Morave. Absencia pevného osemenia je recesívny znak, preto sa pri rozmnožovaní osiva musí veľká pozornosť venovať izolácii bezšupkovej odrody od klasických.

Plody sú guľovité, so zelenooranžovým povrchom (‘Apetit’, ‘Eso’, ‘Olga’). Pred zberom ich treba nechať celkom vyzrieť, až kým zožltnú a zostanú na nich len zelené pruhy. Vodnatá, hubovitá dužina sa nekonzumuje.

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme Cuketa ...viac patizón ...viac
Autor: Peter Gajdoštin
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Vyznajte sa v letných tekviciach! Máme pre vás aj tipy na TOP odrody
Peter Gajdoštin