22. júna 2018

12 tipov na mrazenie a sušenie dobného ovocia

Užite si zber plodov svojej práce. Okrem klasického zavárania si môžete úrodu zamraziť alebo usušiť. Poradíme vám, ako na to.

Autor: profimedia.sk

1. Na skladovanie ovocia myslite už pri zbere. Ovocie zberajte jemne prstami, nestláčajte ho a ukladajte do plytkých misiek či košíkov, aby sa zbytočne nestláčalo.

2. Po zbere ovocie umyte jemným prúdom vody v sitku a nechajte ho dôkladne odkvapkať.

3. Na prepláchnutie môžete použiť aj octovú vodu. Najmä ak chcete ovocie nechať pár dní v chladničke, až potom ho konzumovať.

4. Ovocie neskladujte pri izbovej teplote v uzatvorených nádobách. Potrebuje dýchať, inak vám splesnivie.

5. Mrazte iba dôkladne osušené ovocie. Iba tak o pár týždňov vyberiete z mrazničky pekne uchované kúsky.

Čítajte tiež:

6. Ovocie nikdy nesušte pritláčaním utierky. Nechajte ho najskôr odkvapkať v sitku a dosušiť na utierke v jednej vrstve.

7. Kyselina citrónová je výborný prostriedok na zachovanie belosti jabĺk či hrušiek. Pokrájané plody stačí vložiť do vody – roztoku kyseliny citrónovej – a nestmavnú.

8. Ak chcete jablká usušiť na zimu, umyte ich, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kolieska. Obarte ich horúcou vodou, okamžite prudko schlaďte a môžete sušiť – napríklad v rúre pri teplote 80 °C.

9. Slivky pred sušením potrebujeme zbaviť typického voskového povrchu. Existuje na to jednoduchý trik – ponoriť ich do vriaceho roztoku sódy bikarbóny na pár sekúnd.

10. Nahnité plody či plody s porušenou šupkou nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie. Môžete ich však očistiť a zamraziť – napríklad aj ako viacdruhové zmesi, ktoré po rozmixovaní môžete použiť do smoothie.

11. Pri sušení do ovocia nepridávajte žiaden cukor ani ochucovadlá. Ovocie bude aj tak prirodzene sladké, pretože vyparením vody sa jeho chuť zintenzívni.

12. V žiadnom prípade nekonzumujte, nesušte ani nijako nespracovávajte ovocie napadnuté plesňou. Ani po jej vykrojení.

Viac o spracovaní zeleniny nájdete v júlovom čísle Záhradkár

Autor: Zuzana Tureková
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

3 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

8 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

12 tipov na mrazenie a sušenie dobného ovocia
Zuzana Tureková