30. júla 2020

Budete si prsty oblizovať! Vyskúšajte tieto chutné recepty z cvikly

Cvikla je zelenina plná zdravia. Surová aj spracovaná. Ak vám nechutí jej zemitá príchuť, máte veľa možností, ako ju dochutiť a pochutnávať si na nej celoročne.

Raw polievky sú dnes hitom. Z cvikly ju pripravíte tak, že ju jednoducho rozmixujete a pridáte do nej čo chcete. Niekto ju zahusťuje s avokádom, iný pridá jablká. Zemitú chuť potlačí cesnak alebo cibuľka. Ak nechcete vyslovene vegánsku verziu namiešajte do nej smotanu, alebo pridajte feta syr.Autor: Laura Witteková

V týchto dňoch je na hriadkach poriadne horúco, preto sa treba o zeleninu dôkladne postarať. Nesmie trpieť suchom, lebo inak budete bedákať nad chabou úrodou. Vezmime si napríklad cviklu, hoci je táto zelenina nenáročná, bez vody neporastie. Jej listy vám deficit vlahy dajú najavo už na poludnie, ak jej ráno nedožičíte trochu vody. Okrem toho tá z jarnej sejby už dozrieva. Ak ste siali nahusto a rastliny ste nepretrhali na rovnakú vzdialenosť, s najväčšou pravdepodobnosťou sa buľvy tlačia jedna na druhú a deformujú sa. Uvoľnite preto miesto tým menším a väčšie pozberajte. Vytrhávajte ich opatrne, aby ste nepoškodili koreň vedľajšej. Pozberané buľvy očistite od listov a hliny, spracujte. Cvikla je veľmi zdravá. Je veľmi chutná v čokoládovom brownies, kde vôbec nezanecháva zemitú pachuť. Výborná je ako príloha namiesto zemiakov napríklad k rybe. Tradične chutí zavarená nakrájaná na kocky alebo nastrúhaná s chrenom. 

Fašírka s cviklou

Tento recept je výborný pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale cvikla im svojou chuťou prekáža. Presné množstvá nie sú potrebné, pripravíte ho aj od oka. Budete potrebovať mleté bravčové mäso, do akej miery chcete, aby bolo mastné, necháme na vás. Cviklu uvarenú do mäkka, ktorú treba nastrúhať. Soľ, čierne mleté korenie a cesnak, ktoré množstvo je tiež na vás. Aby fašírka držala tvar, pripravte si vajcia a strúhanku. 

Postup: Mäso najskôr osoľte, okoreňte, pridajte cesnak a zmiešajte s nastrúhanou cviklou. Pridajte vajcia a strúhanku, ktorej stačí len toľko, aby fašírka držala tvar. Vytvarujte fašírku do tvaru bochníka a zakryté alobalom nechajte piecť pri teplote asi dvesto stupňov. Keď už je mäso zmäknuté, ešte finálne dopečte odkryté, aby mala peknú farbu. Podávajte so zemiakmi a sviežim uhorkovým šalátom s vlastnej záhradky. Výborná je aj studená s chlebom na večeru.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

18 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Budete si prsty oblizovať! Vyskúšajte tieto chutné recepty z cvikly
Szabóová Jarmila
Sedláček Harničárová Lucia