02. decembra 2017

Chutná artičoka: Pripravte si ju 3-krát inak

Dnes je artičoka takmer každodenná súčasť francúzskej a talianskej kuchyne. Používa sa ako príloha a súčasť pokrmov, ale aj ako hlavné jedlo. Artičoky sa dajú piecť, zapekať aj variť, používajú sa do šalátov aj cestovín. A excelentne chutia dusené.

Artičokám sa darí hlavne na juhuAutor: profimedia.sk

Kuchynská príprava

Pripravuje sa jej srdiečko po odstránení vrchných lístkov a vydlabaní zárodkov okvetných lístkov. Táto skvelá zelenina sa dá používať a upravovať na mnoho spôsobov.

– plnená

2 artičoky, 2 kolieska paradajok, majonézová omáčka alebo majonézový šalát, 2 kornútky šunky, 2 pagáčiky z lístkového cesta, 2 vejáriky z uhoriek

Upečieme si pagáčiky z lístkového cesta. Artičoky vydlabeme, naplníme majonézovou omáčkou a položíme na kolieska paradajok. Priložíme pagáčiky z lístkového cesta a ozdobíme kornútkami zo šunky a vejárikmi z kyslej uhorky. Podávame ako slávnostné predjedlo.

– so syrom

4 artičoky, citrónová šťava, soľ, korenie, strúhaný syr, strúhanka, maslo

Artičoky oškrabeme, uvaríme, roztlačíme, osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme k nim trochu citrónovej šťavy. Vložíme ich do vymastenej nádoby, pričom striedame vrstvu artičokov s vrstvou syra. Takto pripravené artičoky posypeme syrom a strúhankou a uložíme na ne kúsky masla. Pečieme v teplej rúre 10 minút.

– zapekaná so šunkou

4 artičoky, 100 g šunky, 4 vajcia, 4 dl mlieka, 2 pol. lyžice citrónovej šťavy, 2 pol. lyžice hladkej múky, 100 g tvrdého syra, olej

Artičoky z konzervy necháme odkvapkať a uložíme ich do olejom potretej zapekacej misy a posypeme kockami šunky. V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme, primiešame múku a nastrúhaný syr a dobre premiešame. Artičoky zalejeme pripravenou zálievkou a zapečieme v rozohriatej rúre.

Tip

Pri kúpe artičok dbajte na to, aby boli lístky zomknuté tesne pri sebe a boli pevné. Po odrezaní a následnom zabalení do fólie vydržia v chlade až dva týždne.

Autor: Miroslav Šlosár, Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

žena.sk

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov

Ťukajú si ľudia na čelo, čo to máte za partnera? Veď je ako ...

Ťukajú si ľudia na čelo, čo to máte za partnera? Veď je ako ...