21. októbra 2019

Domáce pečené gaštany! Takto sa budú ľahko šúpať

Jesenná dobrota, ktorá vám nesmie chýbať! Navyše, ak si ich doprajete nemusíte mať žiadne výčitky. Z gaštanov nepriberiete!

Pochutnajte si na typickej jesennej dobrote. Autor: profimedia.sk

Pečené gaštany 

Pred pečením je dobré gaštany namočiť do vody, aby zmäkli. Ideálne je ich namočiť večer a potom ich ráno piecť. Predtým ich však musíte nadrezať. Vhodný je rez do kríža, vďaka ktorému budú dobre prepečené, pekne sa roztvoria a vy ich ľahšie ošúpete.   

Keď ich máte takto pripravené, tak ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich pri teplote 200 - 220 °C asi 40 minút. Dôležité je ich však aspoň každých 10 minút prehrabnúť alebo ponatriasať plech, aby sa dobre upiekli. Taktiež je vhodné pokropiť ich vodou. 

Gaštany pre zdravie 

Obsahujú vitamín C, B, E a tiež K. Z minerálov v nich nájdeme železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.

Aj keď sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, tak si na nich môžete bez výčitiek pochutnať, pretože obsahujú takmer minimálne množstvo tuku. Taktiež sú vhodné aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok. 

Vyskúšajte tiež: 

Autor: Lešková Patrícia
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

11 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Domáce pečené gaštany! Takto sa budú ľahko šúpať
Lešková Patrícia