31. júla 2020

Ešte ste neskúšali ovocný rôsol? Podľahnite jeho úžasnej chuti

V našich končinách sa takmer nerobí alebo len ojedinele. Ak ho nepoznáte, určite ho v tomto roku vyskúšajte.

Je úžasný! Vyskúšajte Autor: pinterest.com/vivienlloyd.com

Je iný ako marmeláda či džem, pretože neobsahuje kúsky ovocia. Robí sa z ovocnej šťavy, je priehľadný a tuhší. Skúste rôsol z ríbezlí, egrešov, citrusov alebo dúl a pridajte k nim bylinky. Veľmi chutná je v tejto kombinácii medovka a levanduľa, z korenín badián a klinčeky.

Ovocný rôsol 

Budete potrebovať: ovocie • kryštálový cukor (na liter šťavy dajte 600 g, ak sa vám to zdá veľa, môže byť aj menej, no minimálne 300 g) • šťavu z jedného citróna

Ovocie umyte, ak použijete jablká, tak ich iba nakrájajte, ale šupku i jadrovník zachovajte. Sú v nich pektíny, látky potrebné na tuhnutie rôsolu. Pripravené ovocie varte vo vode tak, aby bolo v nej úplne ponorené. Rozvarte ho takmer na kašu a prelejte cez sito vyložené želatínou. Nepasírujte, nechajte len voľne stiecť cez noc. Zmes, ktorá vám zostane, môžete využiť napríklad pri pečení.

Precedenú šťavu zahrievajte, pridávajte cukor a za stáleho miešania zberajte tvoriacu sa penu. Varte až do zhustnutia. Či je zmes hotová, zistíte jednoduchým kvapnutím na studený tanierik, na ktorom zrôsolovatie. V tejto fáze k nej pridajte šťavu z citróna a po vychladnutí napríklad bylinky. Hotovým rôsolom naplňte poháriky, uzatvorte a obráťte hore dnom. O 15 minút máte hotovo. Ďalšie sterilizovanie nie je potrebné, rôsol takto vydrží celý rok. Zužitkujete ho všade tam, kde sa používa marmeláda.

Viac skvelých tipov a receptov na spracovanie ovocnej aj zeleninovej úrody nájdete v augustovom Časopise Záhradkár. 

Časopis si Záhradkár si môžete aj predplatiť --->>> TU

V tomto článku sa zaoberáme egreše ...viac ríbezle ...viac
Autor: Szabóová Jarmila
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

18 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ešte ste neskúšali ovocný rôsol? Podľahnite jeho úžasnej chuti
Szabóová Jarmila