22. septembra 2017

Máme skvelý TIP na domáce spracovanie úrody: Hrozienka bez éčok

Vlastné hrozienka môžete mať bez ohľadu na odrodu viniča, ak vám neprekážajú pod zubami chrumkajúce semienka. V opačnom prípade stačí siahnuť po chutných bezsemenných.

Pestujete vinič? Sušené hrozienka nemusíte kupovať.Autor: profimedia.sk

Sušené hrozienka majú obzvlášť široké spektrum využitia, či už pri príprave sladkých, alebo slaných jedál. Tak, ako hrozno, pomáhajú vylučovať odpadové látky z tela, podporujú trávenie a uľavujú od zápchy. Pôsobia proti infekciám, známe sú priaznivé účinky pri anémii.

Podobne ako žuvačky pomáhajú čiastočne zabraňovať tvorbe zubného povlaku. Obsahujú antioxidanty rastlinného pôvodu, ktoré spomaľujú rast dvoch druhov baktérií nachádzajúcich sa v ústach.

Nechýba v nich draslík, horčík, vápnik, zinok, bór, železo, z vitamínov napríklad vitamíny A, C a E, antioxidanty fytonutrienty, ktoré znižujú riziko niektorých ochorení spojených so starnutím.

Kde sušiť?

Na domáce sušenie je najpraktickejšie použiť špeciálnu sušičku, využiť však môžete tiež rúru na pečenie. Tak ako pri inom ovocí, aj tu platí, že čím teplejší vzduch použijete, tým skôr sa dočkáte výsledku. Zároveň si treba uvedomiť, že vyššou teplotou znižujete obsah minerálnych látok. Optimálna je preto v závislosti od druhu ovocia 30 až 75 °C.

Ako postupovať?

Aby boli hrozienka chutné, zdravé a vydržali čo najdlhšie, potrebujete dozreté a nepoškodené hrozno. Bobule treba oddeliť od strapín, dôkladne umyť a nechať odkvapkať. Pri odrodách s väčšími mäsitejšími bobuľami je lepšie každú rozkrojiť na polovicu a až tak uložiť do sušičky.

Čas, ktorý budú hroznové bobule potrebovať na to, aby sa premenili na sladké hrozienka, závisí od konkrétnej sušičky. Časy sušenia jednotlivých druhov ovocia, ale aj zeleniny sú vždy uvedené v návode na použitie výrobku. Pri sušení hrozna rátajte priemerne s desiatimi hodinami.

Kde uchovať?

Sušené hrozienka uchovávajte v nepriehľadných, dobre uzatvorených a tesniacich nádobách na chladnom a suchom mieste. Vyhnete sa tak nielen vlhnutiu, plesniam či znehodnoteniu rôznym hmyzom, ale vďaka nepriehľadnej nádobe sa neoberiete ani o vitamíny, farbivá a aromatické látky, ktoré sú citlivé na svetlo.

4 TOP bezsemenné odrody vhodné na sušenie

‘Veronika’

Slovenská odroda z kríženia ‘Arkadia’ x ‘Elma’. V južných oblastiach dozrieva koncom júla až začiatkom augusta. Tvorí veľké, veľmi pekné strapce. Bobule nepraskajú. Dužina je šťavnatá a sladká. Veľmi perspektívna odroda s mäkkými semenami.

‘Dolgoždannyj’

Veľmi skorá bezsemenná stolová odroda dozrievajúca koncom júla až začiatkom augusta. Má silný rast, hodí sa aj na vysádzanie k pergolám. Dužina bobúľ je chrumkavá a sladká. Odolnosť proti mrazu i odolnosť proti chorobám je vysoká.

‘Nachodka Krainova’

Veľmi skorá bezsemenná odroda. U nás dozrieva v prvej dekáde augusta. Strapce sú veľké, rozkonárené. Oválne bobule majú veľmi peknú farbu, mäsitú, chrumkavú dužinu muškátovej chuti.

‘Neptun’

Bezsemenná stredne skorá odroda stolového viniča z USA. U nás dozrieva začiatkom septembra. Strapce sú stredne veľké, bobule majú predĺžený vajcovitý tvar a arómu pripomínajúcu jabĺčka. Odolnosť proti chorobám i mrazu je vysoká.

V tomto článku sa zaoberáme vinič ...viac
Autor: Lucia Sedláček Harničárová

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

Milan Fiala

23 hlasov
 begonka spálňová :-)

Katarína Furindová

2 hlasy

Milan Fiala

21 hlasov

Milan Fiala

26 hlasov
 
 

žena.sk

Relax vo vani: Ponorte sa do voňavej horúcej vody a vypnite...

Relax vo vani: Ponorte sa do voňavej horúcej vody a vypnite...

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov

Vyskúšajte jednoduché triky na oklamanie maškrtných jazýčkov