25. marca 2020

Máte doma zásoby múky? Upečte si s nami makovky mäkké ako obláčik

Mnoho z nás má momentálne doma viac múky ako obyčajne. Do obchodu chodíme čo najmenej a pečivo si pripravujeme doma. Tieto rohlíky sú u nás veľmi obľúbené, preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept.

Mierne sladké pečivo je chutné samostatne aj s maslom či medom.Autor: Jarmila Szabóová

Chutné a ľahké, takto by som nazvala jemne sladké raňajkové pečivo. Najviac sa ním zavďačíte deťom a starším ľuďom, ktorí sú poväčšine maškrtnejší ako my ostatní. Do cesta netreba mať doma nijaké extra prísady, ktoré sa v domácnosti bežne nevyskytujú. Samozrejme pridať môžete napríklad hrozienka, tmavé pečivo získate pridaním trošky kakaa.

Suroviny:

800 g múka hladká 00 alebo na kysnuté cesto

200 g manitoba - špeciálna pšeničná múka (môžete použiť aj 1 kg obyčajnej hladkej múky)

2 vajíčka 

8 polievkových lyžíc cukru

2 balíčky vanilkového cukru

100 g margarínu alebo 1 dl oleja

3 polievkové lyžice medu

šťava z polovice citróna

 2 dl mlieka

3 dl vody

60 g droždia

1 čajová lyžička soli

Postup:

Všetko je rovnaké, ako pri príprave klasického kysnutého cesta. Pripravte si všetky suroviny a namerajte potrebné množstvá. Sypké suroviny ako múku, cukor, vanilkový cukor, štipku soli zmiešajte dohromady. V hrnčeku zohrejte mlieko, aby bolo príjemne vlažné. Oslaďte ho troškou cukru a pridajte droždie. Nechajte zakryté, keď sa kvások zdvihne prilejte ho aj s vodou, šťavou z citróna, rozpusteným tukom a medom k múčnej zmesi. Bielky oddeľte od žĺtkov, do cesta pridajte iba žĺtky. Bielky nechajte na potretie pečiva pred pečením. 

Cesto nechajte hodinu nakysnúť, potom ho vyklopte na dosku a nakrájajte ho na rovnaké kúsky. Ja si pomáham vždy kuchynskou váhou. Menšie rohlíky vytvarujete z približne 100 g guľôčok. Ak budete robiť briošky, jedna guľôčka by mala mať asi 130 až 150 g surového cesta. Keď pečivo vytvarujete, nechajte ho ešte na plechu na papieri na pečenie podkysnúť ešte asi 20 minút. Ak máte v byte chladnejšie, môžu takto pobudnúť trochu dlhšie. Pred pečením rohlíky, briošky natrite bielkom a posypte makom. 

Pečte v rúre vyhriatej na 230 stupňov asi 15 minút. Záleží na tom, ako vaša rúra pečie. 

Pre lepšiu predstavu si pozrite naše video:

P.S.: Ospravedlňte ruku vo videu, keďže sme všetci doma, video natáčal môj malý syn :)
 

Ďalšie chutné recepty nájdete tu:

Vyskúšajte a pochutnajte si! 3x skvelý recept zo zemiakov​

Nevychádzajte z domu kvôli pečivu! Zvládnete si ho upiecť aj doma

Posilnia imunitu, zaženú kašeľ aj chrípku: Týchto 5 zázvorových receptov musíte vyskúšať!

V tomto článku sa zaoberáme mak ...viac
Autor: Szabóová Jarmila
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

14 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

16 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Máte doma zásoby múky? Upečte si s nami makovky mäkké ako obláčik
Szabóová Jarmila