06. apríla 2019

Podľahnite s nami kváskovaniu! Domáci chlieb je na nezaplatenie

Domáci chlieb a bez droždia, to je dnešný trend v našich domácnostiach. A nečudo. Je chutný, mäkký a veľmi zdravý. Celá domácnosť vonia a vy viete čo ste si do neho pridali. Je síce časovo náročný, ale keď sa chce dá sa to. Zaneprázdnení majú možnosť si ho po upečení nakrájať a zamraziť.

Autor: Marcela Szabóová

S láskou pripravený kváskový chlieb je bohatý na vitamíny, vlákninu a v neposlednom rade má aj výrazné benefity oproti tomu klasickému s droždím. Nespôsobuje zápchu, naopak pomáha proti nej bojovať. Lepok v ňom obsiahnutý ľahšie prejde naším črevným traktom a to bez mechanického poškodenia. Ľudia,  ktorých trápi tzv. kyselina, čiže pálenie záhy po jeho konzumácii týmito nepríjemnými stavmi netrpia. Receptov na jeho prípravu je neúrekom. Z kváskového cesta sa okrem chleba dajú piecť koláče, rohlíky či posúchy alebo knedlíky k segedínu.

Čo všetko budete potrebovať?

Určite sa nezaobídete bez materského kvásku, ktorý si môžete založiť sami alebo vám ho podarujú dobrí ľudia, ktorých nájdete na kváskovej mape. Na Slovensku máme množstvo producentov múky, takže je z čoho vyberať. Hlavne si treba všímať typ T-650. Táto múka je namletá na výrobu chleba a rohlíkov.

Samozrejme, nezaobídete sa bez soli. Chlieb si môžete pripraviť s vodou alebo kyslým mliekom. Ak sa rozhodnete pre vodu, tú vždy pridávajte v pomere s múkou 1 : 2. Napríklad na 500g múky pripadá 250g vody. Acidofilné mlieko je hustejšie, takže budete potrebovať 340g.

Ak máte chuť vyskúšať špaldový chlieb, tekutej zložky dajte menej. Je lepšie, ak je cesto hutnejšie, menej lepivé. Mikroorganizmom pomôžete pridaním štipky cukru, no chutnejší chlieb dosiahnete pridaním kávovej lyžičky jačmenného sladu. Na posledné kysnutie pred pečením je potrebná nádoba, v ktorej sa cesto zväčší a udrží si tvar. Spravidla je to ošatka. Ak ju nemáte či nechcete kupovať, postačí vám sitko. Treba ho vystlať ľanovou utierkou a dobre ju vysypať múkou alebo škrobom, nech sa cesto neprilepí.

Ako na to? 

1. Ako prvý si pripravte štartér. Potrebuje aspoň 8 hodín, aby bol schopný rozkvasiť cesto. Pripravte si ho preto v predchádzajúci večer, do rána sa krásne „rozbehne”. Do misky pridajte jednu polievkovú lyžicu materského kvásku. My sme použili ražný. K nemu navážte 200 g vlažnej vody a 200 g hladkej chlebovej múky.

Predchádzajúca strana 1 / 10 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Podľahnite s nami kváskovaniu! Domáci chlieb je na nezaplatenie
Jarmila Szabóová