09. februára 2019

Pre krajší víkend! Upečte tradičný kysnutý orechovník

Využite zásoby orechov a rozvoňajte víkend chutným kysnutým koláčom.

Autor: archív

Kysnutý orechovník 

Potrebujete

Na cesto: 250 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia, 110 ml vlažného mlieka, štipku soli, 40 g práškového cukru, 1 žĺtok, 40 g masla, 1 vajce na potretie, 20 g nahrubo posekaných orechov na posypanie

Na plnku: 160 g pomletých orechov, 50 g práškového cukru, 3 lyžice rumu, 1 vajce spolu vymiešame.

Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie. Potom pridáme preosiatu múku, štipku soli, rozpustené maslo, práškový cukor a žltok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste 20 minút nakysnúť.

Vyskúšajte tiež: 

Pripravíme plnku: Všetky vyššie uvedené suroviny dôkladne premiešame. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Potrieme pripravenou plnkou. Cesto aj s plnkou opatrne stočíme. Koláč preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 10 minút odstáť.

Potom povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypme nahrubo posekanými orechmi. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C upečieme.

Autor: Záhradkár, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

6 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

11 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pre krajší víkend! Upečte tradičný kysnutý orechovník
Záhradkár
Patrícia Poklembová