03. júna 2020

Sladké jahody sa už červenajú na hriadkach! Ponúkame 5 tipov na sladké dobroty

Sezóna obľúbeného ovocia je tu! Ak máte možnosť, uchovajte si časť úrody na zimné mesiace. Jahody sú totiž výborné aj zavárané na rôzne spôsoby, tradičné aj menej tradičné.

Jahody zberajte, keď sú zrelé. Vtedy sú najsladšie.Autor: Shutterstock

Jahody správne oberajte tak, že jednou rukou chytíte stonku a druhou opatrne odtrhnete plod tak, aby sa nepotlačil a uložte ho do košíka alebo debničky. Najvhodnejší čas na zber jahôd je skoro ráno, hneď ako uschnú, ale nie sú ešte prehriate slniečkom. Zberajte ich postupne podľa stupňa zrelosti. Čím sú zrelšie, tým majú lepšiu chuť, ale zároveň sú aj chúlostivejšie na otlačenie. Prezreté plody preto čo najskôr spotrebujte. Na zmrazenie používajte čerstvo odtrhnuté plody.

Mrazenie jahôd

Ak si chcete na plodoch jahôd pochutnávať aj mimo sezóny, tak si ich zamrazte. V mrazničke vydržia približne rok. Jahody najprv umyte pod slabým prúdom vody, nechajte odkvapkať a potom odstráňte stonky a lístky. Pritom skontrolujte, či nie sú poškodené, nahnité alebo plesnivé. Zdravé plody poukladajte v jednej vrstve na tácku, podnos alebo menší plech a dajte do mrazničky na tri až štyri hodiny. Potom ovocie nasypte do vrecúšok, prípadne plastových nádobiek a zamrazte.

Zmrazené jahody sa dajú použiť na prípravu ovocných knedlíkov, zákuskov, pohárov, kokteilov, pudingov a rôznych iných sladkých pokrmov. Ak si plody zamrazíte jednoducho preto, že v sezóne ich nestíhate spracovať na džem či iný výrobok, môžete tak urobiť aj neskôr, keď budete mať viac času. Stačí, ak ich predtým necháte trochu rozmrznúť a ďalej s nimi pracujete ako s čerstvými plodmi. Jahody si môžete zamraziť aj vo forme drene či zmrzliny.

Džem z rebarbory a jahôd

  • 500 g rebarbory, 500 g jahôd, 1 vanilkový struk, 500 g želírovacieho cukru 2 : 1

Jahody umyte a nechajte odkvapkať, potom ich odstopkujte a jemne popučte. Rebarboru umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vanilkový struk rozrežte po dĺžke a vyškrabte dreň. Struk, dreň, ovocie a želírovací cukor vložte do kastróla. Za stáleho miešania priveďte do varu a  asi 4 minúty povarte. Vyberte vanilkový struk, horúci džem nalejte do pohárov, uzavrite a na 5 minút obráťte hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Predchádzajúca strana 1 / 3 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

17 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Sladké jahody sa už červenajú na hriadkach! Ponúkame 5 tipov na sladké dobroty
Ačová Danka