05. júna 2019

Varíme s pažítkou! Vyskúšajte domáce pesto, maslo či lahodnú polievku

Pažítka na chlebíku s maslom a so štipkou soli je overená klasika! Využite ju však aj inak. Vyskúšajte chutné a jednoduché tipy.

Autor: archív

Pestovanie 

Je to trváca zelenina, ktorá na stanovišti zostáva viac rokov. Uprednostňuje ťažšie, hlinité, vlhké pôdy dobre zásobené dusíkom a draslíkom. Dopestovať si ju môžeme dvoma spôsobmi – z priamej sejby alebo delením trsov.

Semená vysievame v marci až začiatkom apríla. Počas vegetácie je dôležitá pravidelná závlaha a odburiňovanie. V prvom roku po sejbe spravidla listy nezrezávame, v druhom a treťom roku počas vegetácie už zdravé, dobre vyvinuté listy režeme 5- až 7-krát.

Rastlinka je vhodná a často sa pestuje aj v črepníku na parapete, kde ju budete mať vždy poruke. 

Výborná pre zdravie 

Obľúbená pažítka obsahuje vitamín C, K, A, B a ďalšie prospešné látky ako sodík, vápnik, železo či fosfor. Rastlinka má veľmi nízky obsah kalórií, pomáha znížiť cholesterol. Podporuje chuť do jedla a trávenie. 

Zber a uskladnenie 

Najlepšie si je pažítku dopriať v surovom stave. Chlebíku s chutnými lístkami by odolal len málokto. Môžete si ju však tiež zmraziť do zásoby alebo aj sušiť. Pri zbere neodrežte lístky tesne nad povrchom pôdy, ale nechajte ich vždy aspoň pár centimetrov dlhšie, aby rastlinka nevyschla. 

Čítajte tiež: 

Predchádzajúca strana 1 / 4 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

12 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

empty
Varíme s pažítkou! Vyskúšajte domáce pesto, maslo či lahodnú polievku
Patrícia Poklembová