Čo ste nevedeli o jablku

14.10.2011

Na Slovensku sa ročne vypestujú desiatky tisíc ton jabĺk, z odrôd obľubujeme najmä Golden Delicious. PLUS Jeden deň vám vysvetlí, kde majú jablká najviac vitamínov a prečo sú niektoré odrody také krásne červené.

Čo neviete o jablku.

Čo neviete o jablku.Autor: ILUSTRAČNÉ PROFIMEDIA.SK

Koľko odrôd jabĺk existuje?
Vo svete ich je minimálne 30 000, ale z toho sa iba nepatrná časť pestuje pre obchod. Zriedkavé sorty majú často mená ako krásne kvety – napríklad „kráska z wilshiru“, „ranná vôňa“ či „Gaills, vojvodkyňa z Brabantu“.

Prečo je v obchodoch tak málo odrôd?
Obchod sa sústreďuje predovšetkým na chuť zákazníkov. Preto sú na Slovensku najviac predávané sorty ako zelenkavý Golden Delicious, šťavnaté Granny Smith či žiarivo-červené a sladké Gala jablká.

Čo spôsobuje červené sfarbenie jablka?
Červená farba vzniká krátko pred zberom vďaka veľkým teplotným rozdielom medzi dňom a nocou. Čím sú noci chladnejšie, tým krajšia je farba. Mráz však jablkám škodí.

Naozaj je najviac vitamínov v šupke?
Áno. Najviac vitamínov je v dužine hneď pod šupkou. Preto by sme jablká nemali šúpať, ale jesť aj so šupkou.

Ako ich treba správne skladovať?
Najepšie na suchom, tmavom a chladnom mieste – napríklad v utesnenej debničke alebo prepravke vystlanej papierom. Teplota by nemala presiahnuť 5 stupňov a nemala by klesnúť pod bod mrazu. V chladničke skladujeme jablká v dolných zásuvkách určených na ovocie.

Braeburn

Skôr kyslejšia sorta, šťavnatá a aromatická. Hodí sa do ovocných šalátov, kompótov a štiav. Idared Ľahko kyslastá a veľmi intenzívna chuť. Stolové jablko, ktoré sa hodí aj do kuchyne, napríklad aj do omáčok.

Elstar

Ľahko kyslé, s pevnou šupkou a nápadne guľaté. Hodia sa veľmi aj na pečenie.

Joagored

Sladké, veľmi podobné sorte jonagold. Hodí sa aj na varenie.

Golden Delicious

Má zelenožltú šupku a veľmi sladkú, aromatickú a osviežujúcu chuť s jemnou kyslosťou. Stolové jabĺčko, ktoré sa dá použiť aj na varenie a pečenie.

Boskoop

Horkasté a jemne kyslé jablko. Je veľmi veľké, matné a má drsnú šupku. Ideálne aj na pečenie a na mušt.

Granny smith

Je typická pre svoju trávovozelenú farbu, tenkú šupku a šťavnatú dužinu. Hodí sa aj na pečenie a varenie.

Prečo sú také zdravé?

Jablká sú predovšetkým významným zdrojom vitamínu C. Jeho obsah kolíše podľa odrody, no v najväčšom množstve sa skrýva v kyslých jablkách a plánkach. Zaujímavá je predovšetkým kombinácia vitamínu C a flavonoidu kvercetínu, ktorý sa nachádza v šupke. Spolu vedia zabrániť tvorbe rakovinových buniek, ochránia tepny pred kôrnatením a znižujú krvný tlak. Jablká účinkujú aj proti rakovine pečene, hrubého čreva a konečníka. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Pektín podporuje činnosť čriev, no pri hnačke alebo žalúdočnej nervozite ich, naopak, upokojí. Plody sú významným zdrojom draslíka, ktorý pomáha pri vyplavovaní škodlivých látok z tela.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/red

Ďalšie články z tejto sekcie

Spoznáte bezpečnú PET fľašu? Vieme, čo si všímať na obaloch

Spoznáte bezpečnú PET fľašu? Vieme, čo si všímať na obaloch

dnes
Väčšina tekutín sa dnes skladuje v plastových obaloch. Mnohé obsahujú zložky citlivé na zvýšenú teplotu a na svetlo. Čítať viac
 
Alergickí na kovy? Potrápia vás potraviny aj kozmetika

Alergickí na kovy? Potrápia vás potraviny aj kozmetika

včera
Ak sa vás žihľavka netýka, ešte nemáte vyhrané. Môže si vás nájsť alergia. Najčastejší kontaktný alergén, nikel, na vás číha v šperkoch,... Čítať viac
 
5 rastliniek proti elektrosmogu. Vyčistia vzduch a zvýšia sústredenosť

5 rastliniek proti elektrosmogu. Vyčistia vzduch a zvýšia sústredenosť

20.10.2017
Látky v ovzduší interiérov, hlavne v novozriadených, môžu škodiť vášmu zdraviu. Formaldehyd a elektrosmog vylučujú hlavne počítače,... Čítať viac
 
Tichý zabijak kostí dlho nebolí a pacientov pribúda: 5 krokov, aby vás nedostal

Tichý zabijak kostí dlho nebolí a pacientov pribúda: 5 krokov, aby vás nedostal

20.10.2017
Veľa ľudí si neuvedomuje, že osteoporóza je nebezpečná práve preto, že nebolí. Venujeme jej pozornosť až vtedy, keď utrpíme zlomeninu.... Čítať viac
 
Robo Mikla: Otvorený rozhovor o démonoch z minulosti. Mal som šťastie!

Robo Mikla: Otvorený rozhovor o démonoch z minulosti. Mal som šťastie!

20.10.2017
Zabávame sa na tom, koľko toho kto vypil, tľapkáme ho po pleci, aby si ešte dal, že bude zábava. Fičia opité vtipy východniarov. Prečo... Čítať viac
 
 

wanda.sk