Počuli ste už o toxických kalóriách? A ktoré vám k štíhlej postave pomôžu?
O tom, že telo sa poteší sporadickej hladovke, ste už zrejme počuli. Vychádza z presvedčenia, že hlad vytvorí telu jemnú dávku stresu, vďaka ktorému začne páliť tukové bunky. Na tomto princípe je založené „intermitentné" chudnutie. Namiesto štandardne rozloženého jedálnička do piatich chodov počas dňa, jete iba dva či trikrát za deň. A to tak, aby medzi posledným a prvým jedlom bola významná pauza. Napríklad šesťnásťhodinová prestávka má umožniť telo dostať do zdravého stresu a zvýšiť metabolické obrátky.
Odborníčka o tajomstve nadváhy: Tučné bunky odpáli 12-hodinová hladovka
No má to aj druhú stranu mince. Tak ako vám dočasne rozhodí látkovú výmenu hladovka, to isté spraví aj raz za čas žalúdok na prasknutie. Britskí vedci z NIH (National Institute of Health) radia týmto spôsobom organizmus prepnúť pokojne dvakrát do týždňa bez toho, aby to nechalo negatívne následky na vašej línii. Avšak s podmienkou, že zvyšné dni v týždni sa v strave obmedzíte. Na vysvetlenie tvrdia, že tento prístup kopíruje spôsob príjmu potravy z historických čias lovcov a zberačov. „Práve ako lovci a zberači sme v histórii nášho druhu zotrvali najdlhší čas a telo od tej doby neprešlo evolučnou zmenou. I v modernej spoločnosti tak fyziológii človeka najviac vyhovuje práve tento spôsob príjmu potravy," odporúčajú odborníci.
A to nie je všetko. Už dávnejšie výskumníci v inej štúdii potvrdili, že k chudnutiu pomôže aj sladké. Prečo? Udrží vaše chute na uzde. Mozog totiž bdie nad tým, koľko glukózy príjme a podľa toho vysiela signály - jesť, prestať jesť. Ak si dezert dáte pred hlavným jedlom, hneď na začiatku ho ošálite, aby si pýtal menej. Výsledok? O pár kíl menej, dokonca aj keď ste si predtým dezert PO jedle odriekali.
►►► Načasovaná štíhlosť: Sacharidy jedzte aj pri diéte, ale nie hocikedy!
Nezdá sa vám, že by kdesi nebol háčik? Jasnejšie svetlo do procesu chudnutia a prejedania vnáša Mark Hyman z Cleveland Clinic Center for Functional Medicine. „Prejedanie nespôsobí, že priberiete," tvrdí odvážne. Prečo sú podľa neho všetky odporúčania znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie hrachom na stenu? Nie všetky kalórie, ktoré skonzumujete, sú totiž „zlé". „Ak jete všetko, čo sa mení na cukor, telo bude produkovať hormóny - predovšetkým inzulín. Keď ho je nadbytok, spôsobí dve strašné veci. Všetky kalórie uloží ako brušný tuk a zmätie váš systém kontroly chuti do jedla," vysvetľuje začarovaný kruh. Kam tým expert smeruje? Stačí sa vyhnúť cukru a rafinovaným sacharidom. Tie totiž programujú vaše tukové bunky tak, že sú celý čas hladné.
Každopádne, každý extrém škodí. Tak ako lekári všeobecne neradia hladovať dlhšie ako deň, ani sústavným prejedaním nedospejete k vysnívanej postave. Kľúč je v zdravej miere!
Čítajte aj: