predplatne
 
Zdravie

Sladké, ale zdravé detstvo: Najskôr zelenina, potom prvé mňamky. Aké?

02.06.2019

Aké by to bolo detstvo bez radosti z maškŕt? Netreba to preháňať ani s ich odopieraním. Začnite ovocím!

Ilustračné foto

Ilustračné fotoAutor: Shutterstock

Maškrtenie sa začína ovocím. To však prichádza na rad, až keď dieťa pozná zeleninu. Malo by byť zdrojom prvej sladkej chuti, ktorú vyskúša. Aj pri ňom platí – sezónne, lokálne a postupne.

Výnimkou, s ktorou sa, paradoxne, začína, je exotický banán. Roztlačený na kašu nie je fajn len s piškótami, ale zdravo dosladí aj cesto vašich koláčikov.

Čítajte: Prvé príkrmy - Mamičky, nekomplikujte si to! Odborníčky o všetkom, čo treba vedieť

STOPka

Na červené druhy ovocia odborníci upozorňujú obzvlášť, sú častým vinníkom alergie. No ak má uprostred sezóny týchto plodov váš malkáč desať mesiacov, môžete to s nimi skúsiť. „Musia však byť vždy tepelne upravené a druhy nekombinujte! Po každom sledujte možnú reakciu,“ odporúča Eva Blaho, odborníčka na výživu a autorka knihy o prvých príkrmoch.

Sladký rožok

Kým sa pustíte do nákupu jogurtu alebo džemu, čítajte etikety. Zamerajte sa na pomer cukru a ovocnej zložky. Prirodzene sladké druhy cukor nepotrebujú. „ Pri ostatných voľte sladené jablkovou alebo hroznovou šťavou. Jogurty dávajte malým deťom biele a sami im ich oslaďte čerstvým ovocím,“ radí Blaho.

Jednoduchosť

Predsa len, chceme deťom občas dopriať a k sladkostiam sa raz tak či tak dostanú v škole či u babky. Čo by sladkosti z obchodu určite nemali obsahovať? „Vyberajte tie s čo najjednoduchším zložením a so surovinami, ktoré poznáte. Vyhýbajte sa hydrogenizovaným tukom, farbivám, zvýrazňovačom chuti, glukózovo- fruktózovému sirupu. Radšej jednoduché keksíky, tmavá čokoláda, ovocné kože,“ odporúča Blaho. Cukríky a lízanky nie sú vhodné ani v tej zdravšej verzii preto, že sú to poriadne „zubokazy“!

Pečiete zdravo?

Riešite dilemu, čím osladiť domáce koláčiky? Oveľa dôležitejšie než druh sladidla je použité množstvo. Žiadne nie je ideálne, všetky používajte striedmo. Súhlasí aj chemik prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., ktorý sladidlám dlhé roky venuje aj vedeckú prax.

Čítajte viac: Pátrali sme po zdravom sladidle: Hnedý, trstinový, agáve či melasa? Tak toto by ste nečakali!

„Ak sa mám k niektorému prikloniť, z hľadiska obsahu škodlivín, je z trojice med, hnedý a biely cukor najbezpečnejší naozaj ten biely.“ Výživové odborníčky radia, aby ste v pôvodných receptoch znížili dávky cukru aj na tretinu. Množstvá ostatných ingrediencií zachovajte, zmeny konzistencie sa nemusíte obávať.

Foto: Shutterstock

„Sama preferujem jačmenný slad, jablkové pyré, kokosový cukor, trstinový cukor, sušené a čerstvé ovocie,“ hovorí Eva Blaho. Rovnako naučila svoju rodinu aj moderátorka Mirka Luberdová: „Dosladzujem ovocím, šťavou z neho, rozmixovaním namočeného sušeného ovocia či domácim ovocným pyré.“ Ak chcete použiť pyré, choďte podľa odskúšaného receptu, pretože cesto sa s ním správa inak a musíte rátať s vlhkejšou konzistenciou.

Dojčatám nie!

V Amerike i v Európe sa objavilo niekoľko desiatok prípadov, keď matky v tej najlepšej viere podali dojčatám med. Neprežili to! „Ich organizmus nie je uspôsobený na to, aby prežil intoxikáciu baktériami, ktoré med prirodzene obsahuje. Tie najnebezpečnejšie produkujú obávaný botulotoxín, takzvaný klobásový jed,“ vysvetlil profesor Šimko. Ide o baktérie Clostridium botulinum. V ľudskom tele sa rýchlo množia a pustošia ho. Takzvaný botulizmus spôsobuje ochrnutie centrálnej nervovej sústavy až smrť.

Zadržte! Z obľúbeného sladidla budete mať pečeň ako alkoholik! 

Autor: Beata Ditte
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

včera
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

16.10.2019
Máte pocit, že sa vás kardiovaskulárne choroby netýkajú? Možno máte pravdu a možno denne robíte činnosti, ktoré k ich vzniku prispievajú.... Čítať viac
 
Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

14.10.2019
Naprávanie boľavej chrbtice zverte len do rúk skutočného odborníka, rehabilitačného lekára, fyziatra, ortopéda, fyzioterapeuta.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Sladké, ale zdravé detstvo: Najskôr zelenina, potom prvé mňamky. Aké?
Beata Ditte