predplatne
 

Odhalili dôvod vzniku celiakie: Príliš veľa lepku v detstve, problém robí chlieb aj cestoviny

15.08.2019

Švédsky výskum prišiel s prekvapivými výsledkami. Deti v útlom veku by to nemali preháňať so špeničnými výrobkami.

Problémy môže robiť chlieb aj cestoviny, majú totiž vysoký obsah gluténu.

Problémy môže robiť chlieb aj cestoviny, majú totiž vysoký obsah gluténu. Autor: Shutterstock

Lepok je prirodzená súčasť mnohých potravín a pokiaľ ste zdraví, nemusíte sa ho obávať. Takéto šťastie nemá približne 50-tisíc Slovákov, ktorí trpia celiakiou. Švédi sa však zamerali na tisícky detí, ktoré síce ešte celiakiu nemajú, ale patria do rizikovej skupiny. Podľa zistení najnovšieho výskumu im vyšší príjem lepku v najútlejšom veku môže škodiť a vyvolať vznik celiakie.

Čítajte aj: Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

Švédski výskumníci si zobrali na mušku malé deti od šiestich mesiacov do piatich rokov. Do výskumnej vzorky sa dostali drobci, ktorých buď aspoň jeden z rodičov trpí celiakiou alebo im testy potvrdili genetickú predispozíciu na jej vznik. Vedci z  Lund University v Malmö zistili, že ak v tomto kritickom veku jedli viac ako priemerné množstvo lepku, mali o 7% vyššiu pravdepodobnosť výskytu celiakie. 

Skrytá v potravinách

Čísla naznačujú, že 1% percento Slovákov má celiakiu a ich jedinou možnosťou ako vzdorovať chorobe je život bez lepku. Táto bielkovina, obvykle získaná zo pšenice, sa nachádza tiež v cestovinách, väčšine druhov pečiva, cereáliách, sušienkach alebo koláčoch. Ale aj mnohých ďalších výrobkoch, kde by ste ho nečakali - od čokolády až po mäsové výrobky. 

Máte dilemy z lepku? Diétne chyby vám môžu zruinovať zdravie!

Gram lepku navyše

Švédski vedci preto zbierali záznamy o skonzumovaných potravinách u detí počas dvoch až troch rokov a potom výsledky vyhodnotili. Zistili, že približne u 18% detí z Fínska, Nemecka, Švédska a USA sa časom vyvinula autoimunitná celiakia. Každý 1 gram zvýšenia spotreby gluténu za deň bol spojený s vyšším rizikom vzniku celiakie. Pre predstavu, 1 gram lepku zodpovedá polovici plátku bieleho chleba.

Tretina populácie

U detí, ktoré konzumovali viac gluténu, ako je priemer, bolo o 7% väčšia pravdepodobnosť výskytu celiakie do 3 rokov. Autori štúdie citovaní v Daily Mail uviedli: „Vyšší príjem gluténu v prvých 5 rokoch života súvisel s významne zvýšeným rizikom autoimunitnej celiakie a celiakie u geneticky predisponovaných detí.“ Údaje pritom hovoria, že v populácii je až 30% ľudí, ktorí majú gény spôsobujúce náchylnosť na celiakiu, no nikdy ju nemusia dostať. 

Jete zdravo a býva vám zle? 4 potraviny, pre ktoré telo štrajkuje

Skrytá v jedle

Autori štúdie pripúšťajú, že existuje určitá nepresnosť v prípade uvádzaného príjmu gluténu. Navrhujú vykonať ďalšie klinické štúdie s rôznymi množstvami gluténu počas raného detstva u geneticky rizikových detí. „Pšeničná múka sa často používa ako zahusťovadlo alebo prísada v omáčkach, pudingoch, mäsových a rybích výrobkoch i hotových jedlách, a preto sa glutén konzumuje vo veľkom množstve potravín, ktoré jedia deti aj dospelí,” povedal pre Daily Mail Profesor Kevin Whelan, vedúci oddelenia nutričných vied na King's College London.

Herečka Kristína Turjanová: Bez lepku mi je ľahšie

Bez rizika

Profesor Whelan však dodal: „Tieto výsledky nemôžeme použiť na to, aby sme odporučili rodičom, ako kŕmiť všetky deti, pretože veľká väčšina malých detí môže jesť lepok bez zvýšeného rizika vzniku celiakie. Táto štúdia je iba observačná, takže predtým, ako začneme s poradenstvom v oblasti výživy, potrebujeme rozsiahlu klinickú skúšku, ktorá nám oznámi, či odstránenie gluténu z potravy znižuje riziko vzniku celiakie a ako prísne treba glutén zo stravy odstrániť” 

Odborníci sa totiž zhodujú v názore, že to ani nie je nutné a deťom by sa mal lepok zavádzať postupne od 7. mesiaca. Akékoľvek obmedzenia lepku bez určenia diagnózy by mali rodičia konzultovať s lekárom.

Môže vás zaujímať:

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: nh
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Parkinsona pomôžu spustiť aj pesticídy. Ochráni vás pred ním káva i stredomorská diéta

Parkinsona pomôžu spustiť aj pesticídy. Ochráni vás pred ním káva i stredomorská diéta

včera
Slovákov s týmto neurologickým ochorením bude pribúdať. Skvalitniť život im dokáže unikátna metóda hĺbkovej stimulácie mozgu,... Čítať viac
 
Slovenský vedec šokuje: Obyčajný vitamín ničí bunky rakoviny a väčšine z nás chýba!

Slovenský vedec šokuje: Obyčajný vitamín ničí bunky rakoviny a väčšine z nás chýba!

16.08.2019
Odhaduje sa, že viac ako polovica dospelej populácie ho má nedostatok. Aj preto sa im kazia zuby a majú choré srdce. Čítať viac
 
Ako dlho sa po zákrokoch na chrbtici môžete vrátiť k bežným činnostiam?

Ako dlho sa po zákrokoch na chrbtici môžete vrátiť k bežným činnostiam?

16.08.2019
Moderné operácie platničiek vás nemusia vyradiť z činnosti na celé mesiace. Mnohé úkony zvládnete už za pár dní, no netreba to preháňať,... Čítať viac
 
VIDEO: Koník, ktorý prináša radosť chorým až do nemocnice

VIDEO: Koník, ktorý prináša radosť chorým až do nemocnice

15.08.2019
Vedci síce nevedia jednoznačne vysvetliť, ako dokážu zvieratá ovplyvniť ľudské zdravie, no animoterapia naozaj funguje. Koník... Čítať viac
 
Odhalili dôvod vzniku celiakie: Príliš veľa lepku v detstve, problém robí chlieb aj cestoviny

Odhalili dôvod vzniku celiakie: Príliš veľa lepku v detstve, problém robí chlieb aj cestoviny

15.08.2019
Švédsky výskum prišiel s prekvapivými výsledkami. Deti v útlom veku by to nemali preháňať so špeničnými výrobkami. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Odhalili dôvod vzniku celiakie: Príliš veľa lepku v detstve, problém robí chlieb aj cestoviny
nh