predplatne
 

Salmonela miluje leto. Viete, kde na vás číha? Zahryzne sa do sladkého melóna aj bagiet

08.06.2019

Pochutnávate si na sladkých dobrotách alebo sa tešíte z grilovačky? Salmonela sa neštíti ani čierneho korenia!

Čerstvá zelenina, grilovanie, dressing, korenie či bageta v teple. Nástrah, kde sa skrýva nebezpečná baktéria, môže byť ešte omnoho viac.

Čerstvá zelenina, grilovanie, dressing, korenie či bageta v teple. Nástrah, kde sa skrýva nebezpečná baktéria, môže byť ešte omnoho viac. Autor: Shutterstock

Pod mikroskopom vyzerajú ako malé pohybujúce sa tyčinky. Pre oko neviditeľné, no o to nebezpečnejšie najmä v teplých mesiacoch, keď zdroje nákazy na vás číhajú aj tam, kde by ste ich nečakali. Salmonelóza je nepríjemná infekčná choroba, ktorú spôsobujú baktérie salmonel. Je ich neuveriteľných vyše 2-tisíc druhov. A hoci s tou najčastejšou si zdravý človek zväčša poradí bez väčších komplikácií, na oslabenom organizme sa dokáže salmonelóza pekne vyblázniť.

Čítajte aj: Umývate jedlo pred varením? 5 výnimiek, pri ktorých je to chyba

Grilovaná nákaza

Zorganizovali ste rodinnú grilovačku a jej výsledkom sú črevné problémy? Možno je na vine mäso zo supermarketu. Vďaka koreninám ste si asi nevšimli jeho „čerstvosť“. Pri grilovaní sa poriadne neprepečie stred mäsa, preto v ňom môžu ostať nebezpečné baktérie. Ale ako to, že salmonelózu dostali aj deti, ktoré mäso ani nejedli? Niekedy stačí zle umytý nožík či doska. Alebo aj utierka či slabo umyté ruky.

Ak rovnaké kuchynské náradie použijete po mäse aj na zeleninu či ovocie, baktérie sa okamžite prenesú a tým, že ich už tepelne neupravujete, riziko nákazy salmonelou prudko stúpa. Zelenina s ovocím je hrozbou ešte z jedného dôvodu – môže byť kontaminovaná vodou alebo hnojivami. V teple sa rýchlo kazia a salmonelóza naberá na sile.

Najmä v lete

„Salmonelóza je náhle infekčné ochorenie, ktoré vrcholí počas letných mesiacov. Prejavuje sa ojedinele alebo v epidémiách. Ide o potravinové hnačkové ochorenie, ktorého pôvodcom je baktéria. Môže sa vyskytovať prakticky v ktorejkoľvek potravine, no predsa sú také, na ktoré by ste si počas leta mali dávať zvýšený pozor,“ radí MUDr. Martin Chren, primár infekčného oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Opatrní buďte najmä pri konzumácii mäsa a mäsových výrobkov, ktoré sa v lete ľahšie kazia. Skontrolujte nielen ich farbu, ale aj vôňu, a ak sa vám na nich niečo nepozdáva, radšej ich nejedzte. Pozorní buďte aj pri nedostatočne tepelne upravenom mlieku a mliečnych výrobkoch zo salašov či stánkov pri ceste. „Z histórie sú u nás známe veľké epidémie z mlieka, ktoré neprešlo pasterizáciou. Pamätám si dokonca epidémiu u batoliat zo sušeného mlieka. Sú to však skôr raritné prípady, oveľa častejšie vznikajú zo zle tepelne upravených jedál,“ dopĺňa infektológ Chren.

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Sladká dužina

Salmonelou kontaminované môžu byť aj vajcia, z ktorých sa vyrábajú majonézové šaláty, dresingy, zmrzlina, krémové zákusky... Ak salmonela prejde varom, zničí sa. Mala by na to stačiť už teplota nad 75 stupňov Celzia, ale pre istotu pripravte vajíčka na tvrdo, nie na hniličku. Ako sa také baktérie dostanú do melónov? Okrem hnojenia fekáliami je podľa lekára ešte jeden spôsob: „Niekedy predavači vstrekujú do melónov vodu aby ukázali ich čerstvosť a šťavnatosť. Aj to je spôsob kontaminácie.“

Problém pri melónoch je aj ten, že sú často krájané. Navyše, dužinu tvorí prevažne voda a cukor, teda dokonalá živná pôda na šírenie nebezpečných baktérií. Ak sa skladujú v teple, mikroorganizmy sa rýchlo množia. Preto si melón radšej kupujte celý a pred krájaním ho poriadne umyte a vydrhnite. Aj kefou.

Kuriózne prípady

Nakaziť sa však dá aj omnoho kurióznejšie. Problémom môže byť hygiena pri príprave jedla. Ak ste sa vybrali autom na dovolenku, zbaľte si do kufra okrem šunkových bagiet chladničku. Pri spoznávaní zahraničnej kuchyne si poriadne prezrite toho, od koho si jedlo kupujete. Pouliční predajcovia síce môžu ponúkať zaujímavé chuťové zážitky, no často aj s nechcenou pridanou hodnotou.

„Na zahraničnej dovolenke si dajte pozor nielen na jedlá kúpené od pouličných predavačov, ale najmä na striktné dodržiavanie osobnej hygieny, predovšetkým po použití toalety. Bezpečné sú jedlá podávané za horúca. Už hotové pokrmy uchovávajte pri teplote pod 10 stupňov Celzia,“ radí infektologička Kristína Kaňuchová z Michaloviec.

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Neviete o nej

Leto je tiež obdobím, keď deti trávia veľa času v pieskovisku a koláčiky neraz „ochutnajú“. Ide o ojedinelé prípady, keď je piesok nakazený salmonelou, no o to viac môžu rodičov zaskočiť. No v čiernom korení zaskočila aj odborníkov. Bolo to tento rok a bolo balené vo Zvolene! Našťastie, až 30 percent prípadov sa skončí tak, že si telo so salmonelou poradí bez toho, aby ste si niečo všimli. Ak infekcia nemá prudký priebeh a hnačka vám prejde do jedného dňa, nie je dôvod ísť k lekárovi. Iné je to v prípade detí, starých ľudí, tehotných žien a ľudí s oslabenou imunitou.

„Inkubačná lehota od zjedenia baktérie po prvé prejavy ochorenia je od ôsmich hodín do dvoch dní. Prvé príznaky bývajú učebnicové – kŕčovité bolesti brucha, vysoká teplota, zimnica, celková slabosť, vodnatá, niekedy až zelená hnačka, vracanie, a tým spôsobená dehydratácia, čiže odvodnenie organizmu,“ vysvetľuje primár Chren. Ak príznaky postupne ustupujú, choroba sa dá zvládnuť doma alebo ambulantne. Alebo ste na tom ako Petra a neudržíte v sebe už ani vodu? Potrebujete hospitalizáciu na infekčnom oddelení a zavodnenie infúziami, inak skolabujete.

Pozor na letné otravy! Viete, ktoré potraviny sa rýchlo menia na jedy? 

Myslite na to, že:

  • baktérie salmonely prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca v mrazených potravinách,
  • ničí ich vysoká teplota – jedlo musí prejsť varom,
  • oddeľujte surové potraviny od tepelne upravených,
  • rovnako v mrazničke oddeľte mäso od ovocia a jedál, ktoré po rozmrazení už nebudete variť,
  • s nákupom sa nikde dlho nezdržiavajte, potraviny čo najskôr uskladnite v chladničke.

Zdravá rada

Stratené minerály nahradí rehydratačný roztok z lekárne, alebo domáci. V litri prevarenej vody rozpustite osem lyžičiek cukru, jednu lyžičku soli a pridajte šťavu z dvoch pomarančov. Ak máte hnačku, užívajte probiotiká z lekárne.

Môže vás zaujímať:

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nepreháňate to? Časté návštevy lekárov vám prinesú len viac zdravotných problémov

Nepreháňate to? Časté návštevy lekárov vám prinesú len viac zdravotných problémov

včera
Mnohí odborníci sa domnievajú, že na vyšetrenia k lekárom chodíme príliš často, užívame množstvo liekov a tým svojmu zdraviu neprospievame,... Čítať viac
 
Máte srdce na mieste? Skúste, či ho cítite v bruchu! Tento príznak varuje!

Máte srdce na mieste? Skúste, či ho cítite v bruchu! Tento príznak varuje!

16.06.2019
Cítite, že vám srdce bije v bruchu? Možno si vydutina na cieve rytmicky odpočítava deň, keď praskne. Čítať viac
 
Vysunutá platnička môže definitívne zničiť váš sexuálny život. Je nutná operácia?

Vysunutá platnička môže definitívne zničiť váš sexuálny život. Je nutná operácia?

16.06.2019
Pri problémoch s chrbticou väčšina odborníkov považuje operáciu až za krajné riešenie, ktorému by mala predchádzať konzervatívna... Čítať viac
 
Prekonali ste autonehodu? Cítite sa v poriadku? O pár týždňov sa u vás môže prejaviť peklo

Prekonali ste autonehodu? Cítite sa v poriadku? O pár týždňov sa u vás môže prejaviť peklo

15.06.2019
Bolesť hlavy, stuhnutosť krku, závrat, nevoľnosť, šumenie či pískanie v ušiach. To všetko vás nemusí potrápiť hneď po autonehode.... Čítať viac
 
Kde bolí zápal slepého čreva a kedy je nutná operácia?

Kde bolí zápal slepého čreva a kedy je nutná operácia?

14.06.2019
Vedeli ste, že slepé črevo a apendix nie je jedno a to isté? Ako vzniká zápal slepého čreva, v ktorej časti brucha bolí a čo lekári vlastne... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonela miluje leto. Viete, kde na vás číha? Zahryzne sa do sladkého melóna aj bagiet
Nina Haceková