predplatne
 

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

ROZHOVOR: Odvážna slovenská lekárka v Iraku. Kde je hranica strachu?

ROZHOVOR: Odvážna slovenská lekárka v Iraku. Kde je hranica strachu?

včera
Zuzana Ulman (31) pôsobí ako lekárka v krajine, odkiaľ všetky veľké organizácie utekajú. Osobne pozná irackých migrantov, ktorí... Čítať viac
 
Tento vírus mieri priamo do srdca. Spustí infarkt, ak urobíte bežnú chybu

Tento vírus mieri priamo do srdca. Spustí infarkt, ak urobíte bežnú chybu

15.12.2018
Zdá sa vám viróza málo závažná? Nemusí byť, ak si konečne ľahnete a poriadne umyjete ruky. Čítať viac
 
Niekedy stačí mihalnica v oku. Rozpoznáte vred na rohovke?

Niekedy stačí mihalnica v oku. Rozpoznáte vred na rohovke?

15.12.2018
Stačí, že si pred spaním zabúdate vybrať kontaktné šošovky alebo sa s nimi kúpete. Možno vám niečo padlo do oka alebo ste sa poškriabali.... Čítať viac
 
Zistili vám zvýšené onkomarkery? Nemyslite hneď na rakovinu. O čo ide?

Zistili vám zvýšené onkomarkery? Nemyslite hneď na rakovinu. O čo ide?

13.12.2018
Onkomarkery sú produkty nádorových buniek, ktoré sa uvoľňujú do krvi. Zhoršené výsledky môžu zaznamenať aj zápal v tele. Čítať viac
 
VIDEO: Zhoršil sa vám zrak? Aj migrén vás môže zbaviť plastický chirurg

VIDEO: Zhoršil sa vám zrak? Aj migrén vás môže zbaviť plastický chirurg

11.12.2018
Operácia horných viečok nie je len o kráse a omladnutí. „Zlepšuje zrak a jedna technika dokonca pomáha aj pri čelových migrénach,"... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd