Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Už sa neusmejete! Zápal, ktorý nebolí, ale pripraví vám peklo

Už sa neusmejete! Zápal, ktorý nebolí, ale pripraví vám peklo

včera
Začnú vám z úst vytekať sliny, nezatvoríte oko, prestanete sa smiať, ale len na jednej strane tváre. Obrna tvárového nervu nebolí,... Čítať viac
 
Nahradí biologická liečba chemoterapiu? Už sa to deje, hovorí onkológ

Nahradí biologická liečba chemoterapiu? Už sa to deje, hovorí onkológ

15.07.2018
S nádorom je to podobné ako s baktériami, tvrdí profesor Jaroslav Štěrba, autor unikátneho výskumu, ktorý v Česku hľadá novú liečbu... Čítať viac
 
Vyskušali ste už proti zápachu z mandlí všetko? TOTO určite nie!

Vyskušali ste už proti zápachu z mandlí všetko? TOTO určite nie!

14.07.2018
Ak sú mandle často zapálené vplyvom bakteriálnej infekcie, nefungujú ako majú. Ak nezaberajú kloktadlá, vyskúšajte cvičiť a prestane... Čítať viac
 
Osýpky sa na Slovensku desivo šíria. Už 170 nakazených!

Osýpky sa na Slovensku desivo šíria. Už 170 nakazených!

13.07.2018
Osýpky sú najnákazlivejším a rýchlo sa šíriacim prenosným ochorením. Stačí, že si zabudnete umyť ruky! Čítať viac
 
Tichý zabijak rastie v bruchu bez povšimnutia. Objavuje sa stále častejšie

Tichý zabijak rastie v bruchu bez povšimnutia. Objavuje sa stále častejšie

12.07.2018
Smrť zapríčinená prasknutím vydutiny na srdcovnici prichádza náhle a nečakane. Vyberá si najmä fajčiarov, ale neochráni vás ani... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd