predplatne
 

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

11.07.2018

Baktéria salmonelly sa neprenáša len nedostatočne tepelne upraveným mäsom a vajíčkami!

Poriadne ich umývajte! No  ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!

Poriadne ich umývajte! No ani to nemusí byť záruka. Čítajte v augustovom Zdraví!Autor: Shutterstock

Množeniu choroboplodných mikroorganizmov dopomáhajú horúčavy. Najvhodnejšia teplota pre patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Kontrola slovenských zmrzlinární: Viete, nad čím mňamkáte? 

Aj trvanlivé!

Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov, a aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali ich čo najskôr! V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

„Salmonellu môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

A nielen v nich...

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. „Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Čítajte aj: Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela?

Myslite na to! 

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať :

Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Šokujúce odhalenie

Kde sa v neprekrojených melónoch berie salmonella??? Budete zhrození! Čítajte v augustovom čísle mesačníka Zdravie! V predaji už od pondelka, 16. júla!

Viac: 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Alergici, chystáte sa na ples? Aj energický tanec vás môže zabiť! 

Alergici, chystáte sa na ples? Aj energický tanec vás môže zabiť! 

dnes
K tanečnej róbe vás asi nenapadne pribaliť aj adrenalínové pero , ale možno by ste mali. Najmä, ak ste už niekedy absolvovali anafylaktický... Čítať viac
 
Marihuana má pomôcť liečiť. Štáty EÚ dostali v Štrasburgu podporu

Marihuana má pomôcť liečiť. Štáty EÚ dostali v Štrasburgu podporu

včera
Členské štáty EÚ dostali od Európskeho parlamentu plnú podporu využitia potenciálu liekov na báze marihuany. Čítať viac
 
Baktérie z čreva hrozia obličkám. Nepodceňte bežný zápal, môžu natrvalo zlyhať

Baktérie z čreva hrozia obličkám. Nepodceňte bežný zápal, môžu natrvalo zlyhať

včera
Zápalmi močového mechúra trpia ženy oveľa častejšie ako muži. Odborníci odhadujú, že výskyt týchto zápalov je až trikrát vyšší. Čo... Čítať viac
 
Lekár: Straší vám v žalúdku? HELIKOBAKTER koketuje s rakovinou!

Lekár: Straší vám v žalúdku? HELIKOBAKTER koketuje s rakovinou!

17.02.2019
Spôsobuje ťažkosti, ktoré vás dovedú k lekárovi. No našťastie! Neliečený totiž spôsobuje rakoviny Viac gastroenterológ MUDr. Miloš... Čítať viac
 
9 príznakov mŕtvice. Všímajte si ruky a tvár, trvajú len minútu

9 príznakov mŕtvice. Všímajte si ruky a tvár, trvajú len minútu

16.02.2019
Cievna mozgová príhoda má dve podoby. Zjednodušene, mozog buď zinfarktuje, alebo začne krvácať. Najdôležitejší je čas. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!
TASR
bd