predplatne
 

Ste v hoteloch v bezpečí? Prečo sa na cestách oplatí skontrolovať fľašu s vodou?

15.09.2019

Pred veľkými ťažkosťami zachráni milovníkov cestovania jednoduché pravidlo. V rozhovore vám ho pripomenie epidemiológ Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Radšej celé ovocie ako krájané. Aj to je jedna z cestovateľských zásad.

Radšej celé ovocie ako krájané. Aj to je jedna z cestovateľských zásad.Autor: Shutterstock

Patríte ku gurmánom, ktorí ochutnajú všetko, čo na cestách stretnú? Niekedy sa oplatí dávať pozor aj na obyčajnú vodu. Skúsený epidemiológ a aktívny cestovateľ vám prezradí, aké zásady sa oplatí dodržiavať na ceste do  menej rozvinutej exotiky a prečo sa oplatí pred cestou zaočkovať. 

Mnohí radi ochutnávame miestne delikatesy na trhoch či od pouličných predajcov. Je to nebezpečné?

Jedlo v stánkoch na ulici býva zaujímavým autentickým zážitkom. Ak je dobre tepelne upravené, riziko nákazy je minimálne. Vysoká teplota zbaví jedlo väčšiny životaschopných patogénov. Problémom je však absencia kvalitného hygienického zázemia. Kam predavači chodia celý deň na záchod a kde si umývajú ruky? Inkubačná lehota niektorých infekčných nákaz môže byť aj niekoľko týždňov a niektoré závažné problémy sa môžu prejaviť dokonca o niekoľko mesiacov.

Treba si dávať v reštauráciách pozor, či dostaneme fľašu s minerálkou alebo vodou uzavretú?

Jednoznačne áno. Bublinkové nápoje by však mali byť bezpečné. Rozhodne by som si nedával čerstvý ovocný džús na ulici, to nemáte pod kontrolou.

Ako je to s ovocím a so zeleninou?

Ak je možnosť ovocie umyť v celku neškodnou vodou, je to najbezpečnejší variant. Konzumácia tepelne upravenej zeleniny, ale aj mäsa či morských plodov patrí k najdôležitejším preventívnym opatreniam na cestách do menej rozvinutých oblastí sveta. Polosurovým či surovým morským plodom je dobré sa vyhnúť aj v južnej Európe.

Máte chuť na dobrodružstvo? Bicyklujte v Arménsku, kondíciu chce najmä sever

Môžeme sa v hotelových reštauráciách cítiť bezpečnejšie?

Ako kde. Do turistických oblastí v rozvojových krajinách prichádzajú za prácou miestni obyvatelia z chudobných oblastí krajiny. Neraz z vidieka, kde možno v živote nevideli toaletný papier. Pritom môžu pracovať v službách a starať sa o turistov. Potom záleží už len na úrovni prevádzky hotela, nastavení kontroly kritických bodov a osobnej zodpovednosti pri dodržiavaní preventívnych opatrení personálom. Napríklad aj v tom, či si po toalete umyjú ruky dôkladne mydlom alebo len v rýchlosti vodou z vodovodu.

Môžeme si rukami umytými v miestnej vode sami kontaminovať jedlo?

Ak si ich umyjete vo vode, ktorá síce nie je pitná, ale nie je zakalená, obvykle sa prenosom na jedlo nenakazíte. Patogény prenosné vodou majú zvyčajne vyššiu infekčnú dávku. Absolútne vylúčiť to však nemožno. Záleží aj na stave vašej imunity alebo na tom, či neberiete antacidá, teda lieky na potlačenie žalúdočnej kyseliny.

Sušíte si ruky pod sušičom? Umývali ste si ich zbytočne

Dokážeme rozpoznať bežné žalúdočné problémy od závažnejších?

Ak je klinický obraz dramatický, napríklad úporné vracanie, dlhotrvajúca hnačka, krvácanie do stolice, vracajúce sa intenzívne bolesti, to dokáže vyhodnotiť ako závažný problém aj laik. Niekedy sa však zdravotné problémy prejavia až s odstupom času, dokonca až po návrate domov, keď už súvislosť s predchádzajúcim pobytom v zahraničí nie je na prvý pohľad zrejmá.

Oplatí sa pred cestou do exotiky dať zaočkovať?

Očkovanie proti brušnému týfusu a vírusovej hepatitíde A je absolútnym základom pred odjazdom do menej rozvinutej exotickej cudziny. U detí je významná aj ochrana proti rotavírusovým nákazám orálnou vakcínou. Aplikuje sa v prvom polroku života do úst. Ústami sa prijíma aj vakcína proti cholere, má formu nápoja a malinovú príchuť. Imunizáciou chránite seba a po návrate domov aj svoje okolie. Mnohí sa boja chorôb od emigrantov, ale oveľa väčšia je pravdepodobnosť, že vás môže ohroziť spoluobčan, ktorý cestuje do exotiky bez adekvátnej ochrany.

Problémy s vyprázdňovaním? Nezahrávajte sa s najčastejšou rakovinou Slovákov

A nejaká rada na záver, aby sme sa vyhli žalúdočným ťažkostiam?

V angličtine existuje zlaté pravidlo, ktoré sa dokonca rýmuje: „Cook it, boil it, peel it or leave it.“ Voľne to možno preložiť ako, upeč to, uvar to, ošúp to alebo to nechaj tak. V češtine je zase upravená alternatíva vo forme šiestich o, „obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit“. Myslím si, že to vystihuje podstatu prevencie gastrointestinálnych problémov.

Čítajte aj:

Autor: Katarína Posluchová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Poznáme najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku. Kde sa umiestnila tá vaša?

Poznáme najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku. Kde sa umiestnila tá vaša?

dnes
Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2019 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc obhájila Fakultná nemocnica s... Čítať viac
 
Nevidiaci a slabozrakí budú testovať ohľaduplnosť vodičov

Nevidiaci a slabozrakí budú testovať ohľaduplnosť vodičov

včera
Už zajtra bude polícia od rána hliadkovať na priechodoch pre chodcov v rámci 10-teho ročníka osvetovej akcie Deň bielej palice. Čítať viac
 
Jedálniček proti močovým kameňom. Odborníčka radí: Sladené nápoje rozhodne nie!

Jedálniček proti močovým kameňom. Odborníčka radí: Sladené nápoje rozhodne nie!

13.10.2019
Ak sa nechcete zvíjať v nepredstaviteľných bolestiach, potrebujete jesť a piť veci, ktorým ste sa možno v dobrej viere vyhýbali. Čítať viac
 
Našli vám uzlík v štítnej  žľaze? Čo vám hrozí a prečo ich je čoraz viac?

Našli vám uzlík v štítnej žľaze? Čo vám hrozí a prečo ich je čoraz viac?

13.10.2019
U niekoho sa uzlík na štítnej žľaze ohlási, no existuje aj veľká skupina ľudí, ktorí o ňom ani netušia. Uzlík môže dať o sebe vedieť... Čítať viac
 
Čierny zub je časovaná bomba. Dobre sa prezrite, čo vám hrozí?

Čierny zub je časovaná bomba. Dobre sa prezrite, čo vám hrozí?

12.10.2019
Zub vám môže odumrieť aj bez úrazu, teda bez zjavnej príčiny. Ak sem-tam zabolí, mení farbu alebo prestane reagovať na studené a nebodaj... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ste v hoteloch v bezpečí? Prečo sa na cestách oplatí skontrolovať fľašu s vodou?
Katarína Posluchová