Červená stopka chorobám. Šťavnaté paradajkové RECEPTY plné antioxidantov

06.08.2016

Paradajky môžete jesť od rána do večera. Nehodia sa totiž iba do studenej kuchyne. Práve naopak. Z tepelne upravených rajčín získate ešte viac antioxidantov. Recepty z kuchyne Zdravia sú vynikajúcimi tipmi na výživný obed i večeru.

Rajčiny obsahujú oveľa viac minerálnych solí než kyselín. Majú preto alkalizujúci účinok na krv, tkanivá a moč.

Rajčiny obsahujú oveľa viac minerálnych solí než kyselín. Majú preto alkalizujúci účinok na krv, tkanivá a moč.Autor: Zdravie/ anza

Paradajky sú základom stredomorskej stravy, ktorá sa radí medzi najzdravšie na celom svete. Ich šupka obsahuje lykopén, antioxidant a karotenoid pohlcujúci voľné radikály a tuky. Sú prevenciou pred rakovinou prostaty, prsníka, maternice a aterosklerózou. Podporujú imunitu, krvotvorbu a znižujú cholesterol. Vitamínov majú neúrekom, takto by sme preto mohli v zozname ich benefitov pre zdravie pokračovať, no poďme nimi radšej rýchlo zahnať hlad a využiť ich zdravú silu.

Cuketové rolky s paradajkami

Potrebujeme:
1 väčšia cuketa, 2 strúčiky cesnaku, olej, 120 g malých paradajok, lístky čerstvého špenátu, soľ, mleté čierne korenie, 60-80 g mozzarelly, 1 cibuľku.

Postup
Cuketu aj so šupkou umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Olúpaný cesnak prelisujeme a v panvici na oleji krátko opečieme. Pridáme na menšie kúsky nakrájané paradajky, asi dve minúty spolu opečieme a odstavíme. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Dva plátky cukety uložíme tesne vedľa seba. Na ne dáme malé kúsky mozzarelly, lístky špenátu a časť paradajkovej zmes. Opatrne zvinieme a konce spevníme dreveným páradlom. Uložíme do olejom potretej zapekacej misy, na povrchu potrieme olejom a dáme na krátko zapiecť do vyhriatej rúry alebo na gril. Do zostávajúcich paradajok v panvici pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku a spolu 3-4 minúty podusíme. Zapečené rolky podávame s podusenou paradajkovou zmesou.

Paradajkový koláč

Potrebujeme:
150 g špaldovej múky, 3 vajcia, soľ, 3 lyžice oleja, 2 lyžice mlieka, 250 g ricotty, soľ, mleté biele korenie, kôpor, sušené provensálske korenie, bazalku, 200-250 g malých paradajok, 30 g balkánskeho syra.

Postup
Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, jedno vajce, dve lyžice oleja, mlieko a spolu spracujeme. Podľa potreby prisypeme múku, aby cesto nelepilo. Zabalíme cesto do fólie a odložíme do chladu na 30 minút. Potom cesto rozvaľkáme na pracovnej doske medzi dvomi fóliami a prenesieme do okrúhlej, vymastenej , múkou vysypanej formy. Cestom vyložíme dno i okraje formy. Paradajky umyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovice. Ricottu vymiešame s rozšľahanými dvomi vajcami, posolíme, okoreníme, ochutíme nakrájanou bazalkou a kôprom. Plnku rozotrieme na cesto, uložíme paradajky, ktoré posypeme provensálskym korením a pokvapkáme lyžicou oleja. Vložíme do vyhriatej rúry a dáme piecť. Po zapečení dozdobíme lístkami bazalky a posypeme balkánskym syrom.

Paradajky s kuracím mäsom a s fazuľou

Potrebujeme:
5 väčších paradajok, 1 šalotku, 150 g kuracích pŕs, 150 g fazule z konzervy, soľ, mleté biele korenie, mäsový vývar, 1 lyžičku horčice, olej, lístky šalvie.

Postup
Nadrobno pokrájanú šalotku speníme na lyžici oleja. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie prsia, posolíme, okoreníme a pár minút opekáme. Podlejeme mäsovým vývarom a na miernom plameni dusíme. Asi po desiatich minútach k mäsu pridáme scedenú fazuľu z konzervy, horčicu, nasekané lístky šalvie a spolu dusíme. Paradajky umyjeme, osušíme, zrežeme z nich vršok a vnútro vyberieme. Vnútro paradajok naplníme podusenou zmesou. Uložíme ich na vymastený plech a dáme do vyhriatej rúry nakrátko zapiecť. Dozdobíme lístkami šalvie.

Ďalšie recepty z kuchyne Zdravia:

Autor: iZdravie.sk/ Veronika DANIČOVÁ , BD

Ďalšie články z tejto sekcie

Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

17.09.2017
Ľudia meditujú, aby našli vnútorný pokoj, zbavili sa depresií či zlepšili sa v učení. Alebo len tak zo zvedavosti – ako ja. Čítať viac
 
Zdravá jesenná dovolenka i pre starších

Zdravá jesenná dovolenka i pre starších

22.08.2017
Vybrať sa v septembri na dovolenku má aj svoje zdravotné benefity. Nevystavujete telo až takým extrémnym teplotám a vaša pokožka... Čítať viac
 
RECEPT pre milovníkov zdravých sladkostí: Ovocné cookies z ovsených vločiek

RECEPT pre milovníkov zdravých sladkostí: Ovocné cookies z ovsených vločiek

06.04.2017
Nabite sa energiou a endorfínmi hneď po prebudení. Kto by sa netešil na sladké voňavé cookies. Či už ako motivácia, prečo vyliezť z postele... Čítať viac
 
Tip na večeru: Dnes si pripravte zapečenú dobrotu. Zdravšie to už ani nejde

Tip na večeru: Dnes si pripravte zapečenú dobrotu. Zdravšie to už ani nejde

04.04.2017
Premýšľate nad ľahkým jedlom? Máme pre vás recept, ktorý je pre dnešný deň ako stvorený. Ospevuje mrkvu, vitamínovú superhrdinku.... Čítať viac
 
FOTO: Črty tváre prezrádzajú veľa. Neistotu či tvrdohlavosť tak ľahko neskryjete

FOTO: Črty tváre prezrádzajú veľa. Neistotu či tvrdohlavosť tak ľahko neskryjete

04.04.2017
Podľa čínskeho učenia ľudia prirodzene reagujú na tváre druhých bez toho, aby si to uvedomovali. Aj tvar obočia či vystúpenie brady... Čítať viac
 
 

wanda.sk