predplatne
 

Malinová krása: Voňavé RECEPTY Zdravia vyzerajú a chutia božsky

25.06.2016

Dámy, zbystrite pozornosť! Maliny nie sú iba úžasným antioxidantom a bohatým zdrojom vitamínov. Aj túto sobotu vám prinášame recepty z kuchyne Zdravia.

V každom recepte Zdravia používame výlučne zdravé ingrediencie. Dajte nám vedieť, ako vám malinové koláčiky chutili!

V každom recepte Zdravia používame výlučne zdravé ingrediencie. Dajte nám vedieť, ako vám malinové koláčiky chutili!Autor: Zdravie/ anza

Toto sladučké ovocie zvýrazní aj vašu krásu. Obsahujú totiž biotín, ktorý podporí rast nechtov, zdravý vzhľad vlasov a pokožky. Maliny navyše znižujú cholesterol a podporujú redukciu hmotnosti. Na letné víkendové pečenie ideálne, čo poviete?

Malinová torta s karamelom

Potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 120 g trstinového cukru, 60 g hladkej kukuričnej múky, 100 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
Na potretie: malinový lekvár v bio kvalite, mandľový likér na pokvapkanie cesta. 
Malinová plnka: 1 000 g malín, 3 lyžice stéviového cukru, 500 g mäkkého tvarohu, 1-2 lyžice medu,7 plátkov želatíny. 
Smotanová plnka: 320 g vanilkového tvarohového jogurtu, 150 g mäkkého tvarohu, 2 lyžice medu, 3 plátky želatíny Na ozdobu: 150 g malín, 10 g želatíny, rozpustený karamel.

Postup
Vajcia vyšľaháme s cukrom, prisypeme kukuričnú a špaldovú múku a spolu premiešame. Cesto dáme do okrúhlej, vopred vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 22 cm. Upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté cesto pokvapkáme likérom a potrieme lekvárom. Navrstvíme malinovú plnku, ktorú necháme stuhnúť. Po stuhnutí natrieme smotanovú plnku a odložíme do chladu na 6-8 hodín. Dozdobíme malinami obalenými v želatíne a rozpusteným karamelom.


Príprava malinovej torty. Foto: Zdravie/ anza

  • Malinová plnka: Opláchnuté maliny osušíme, dáme ich do hrnca, pridáme cukor, pár lyžíc studenej vody a na miernom pár minút povaríme. Masu rozmixujeme na pyré a pretrieme cez jemné sitko. Tvaroh vymiešame s medom. Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme z nej prebytočnú tekutinu a v malom kastróliku pri miernej teplote rozpustíme. Do rozpustenej želatíny vmiešame asi 6 lyžíc malinového pyré. Potom masu zamiešame do vymiešaného tvarohu s medom a pridáme zvyšné malinové pyré.
  • Smotanová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame s medom. Pridáme jogurt, podľa návodu pripravenú želatínu a spolu premiešame. Na ozdobu: Maliny opláchneme a na kuchynskej utierke osušíme. Želatínu dáme napučať do studenej vody a potom ju na miernom plameni rozpustíme. Každú malinu namočíme do rozpustenej želatíny a ukladáme na tortu.

Koláč s bobuľovým ovocím

Potrebujeme:
250 g špaldovej polohrubej celozrnnej múky, 200 g hnedého trstinového cukru, 100 ml oleja, 2 vajcia, 100 g tmavej čokolády s vyšším obsahom kakaa, 170 ml kokosového mlieka, 450 g miešaného bobuľového ovocia, 1 čl kypriaceho prášku do pečiva.

Postup
Vo vodnom kúpeli na slabom ohni rozpustíme čokoládu . Odstavíme a necháme vychladnúť. V miske spolu zmiešame špaldovú múku s kypriacim práškom, kokosové mlieko, olej, cukor, vajcia a vychladnutú čokoládu. Cesto dáme na hlboký, vymastený, múkou vysypaný plech s rozmermi 30x23cm. 350 g ovocia opláchneme a osušíme. Do cesta vtlačíme ovocie, koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 40 minút. Po vychladnutí pokrájame na kúsky, ktoré dozdobíme zvyšným ovocím.

Ovocné koláčiky s quinou

Potrebujeme:
200 g quinoy, 500 ml mlieka, 1 vanilkový lusk, 4 lyžice kokosovej múky, bio sirup z agáve, med, 2 lyžice mandľových lupienkov, 100 g drobného ovocia, 2 vajcia, štipka soli, 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, pol lyžičky sódy bikarbóny.

Postup
Quinou premyjeme teplou vodou a na sitku ju necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme semienka z vanilky, štipku soli a premytú quinou. Prikryjeme a na miernom plameni uvaríme do mäkka. Počas varenia občas premiešame. Po uvarení odstavíme a necháme vychladnúť. Do masy pridáme žĺtky vymiešané s medom, nastrúhanú citrónovú kôru, kokosovú múku, sódu bikarbónu a z bielkov do tuha vyšľahaný sneh. Zamiešame. Z masy odoberáme menšie kúsky, z ktorých vytvarujeme okrúhle koláčiky, ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na každý koláčik dáme drobné ovocie, pridáme mandľové lupienky a na povrchu pokvapkáme sirupom z agáve. Upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C.

Ďalšie FOTOrecepty z kuchyne Zdravia:

Autor: Zdravie/ Veronika DANIČOVÁ
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

17.09.2017
Ľudia meditujú, aby našli vnútorný pokoj, zbavili sa depresií či zlepšili sa v učení. Alebo len tak zo zvedavosti – ako ja. Čítať viac
 
Zdravá jesenná dovolenka i pre starších

Zdravá jesenná dovolenka i pre starších

22.08.2017
Vybrať sa v septembri na dovolenku má aj svoje zdravotné benefity. Nevystavujete telo až takým extrémnym teplotám a vaša pokožka... Čítať viac
 
RECEPT pre milovníkov zdravých sladkostí: Ovocné cookies z ovsených vločiek

RECEPT pre milovníkov zdravých sladkostí: Ovocné cookies z ovsených vločiek

06.04.2017
Nabite sa energiou a endorfínmi hneď po prebudení. Kto by sa netešil na sladké voňavé cookies. Či už ako motivácia, prečo vyliezť z postele... Čítať viac
 
Tip na večeru: Dnes si pripravte zapečenú dobrotu. Zdravšie to už ani nejde

Tip na večeru: Dnes si pripravte zapečenú dobrotu. Zdravšie to už ani nejde

04.04.2017
Premýšľate nad ľahkým jedlom? Máme pre vás recept, ktorý je pre dnešný deň ako stvorený. Ospevuje mrkvu, vitamínovú superhrdinku.... Čítať viac
 
FOTO: Črty tváre prezrádzajú veľa. Neistotu či tvrdohlavosť tak ľahko neskryjete

FOTO: Črty tváre prezrádzajú veľa. Neistotu či tvrdohlavosť tak ľahko neskryjete

04.04.2017
Podľa čínskeho učenia ľudia prirodzene reagujú na tváre druhých bez toho, aby si to uvedomovali. Aj tvar obočia či vystúpenie brady... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Malinová krása: Voňavé RECEPTY Zdravia vyzerajú a chutia božsky
Zdravie/ Veronika DANIČOVÁ