Mafiny sú hračka a ak deťom nepoviete, že obsahujú poriadnu porciu zeleniny, neprídu na to. Budú ich milovať, ako všetci, ktorí nadýchané tortičky ochutnali.
Potrebujeme:
2 veľké nastrúhané mrkvy, 3 stredne nastrúhané veľké jabĺčka, 3 vajcia, 3 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice jablkového pyré, 100 ml oleja, 250 g hladkej špaldovej múky, 1 lyžička škorice, 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli.
Postup
Samostatne zmiešame suché ingrediencie a samostatne mokré. Následne všetko spolu zmiešame a lyžičkou ukladáme do pripravených mafinových košíčkov vo forme. Pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút.
Potrebujeme:
2 vajcia, 180 g jogurtu gréckeho typu, 100 ml olivového oleja, 2 polievkové lyžice mlieka, 250 g hladkej špaldovej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, pol lyžičky sódy bikarbóny, 180 g rozpolených cherry paradajok, 160 g mozzarelly nakrájanej na kúsky, soľ, čierne korenie, tymian, oregano, hrsť nasekanej čerstvej bazalky.
Postup
Samostatne zmiešame suché ingrediencie a samostatne mokré. Všetko spolu zmiešame, pridáme mozzarellu, paradajky a bazalku. Lyžičkou ukladáme do pripravených košíčkov do mafinovej formy. Pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút.
Potrebujeme:
Hrnček mletých mandlí, hrnček špaldovej celozrnnej múk, pol hrnčeka hladkej špaldovej múky, 1 a pol lyžičky prášku do pečiva, pol lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli, štvrť lyžičky mletého zázvoru, štvrť lyžičky muškátového orecha, 2 lyžičky škorice, 2 hrnčeky tekvicového pyré, 100 g mascarpone, hrnček hnedého trstinového cukru, 1 celé vajce, 1 bielok, pol hrnčeka bieleho hustého jogurtu, 1 lyžička vanilkového extraktu, 150 g nasekanej horkej čokolády.
Postup
Zmiešané suché ingrediencie primiešame k zmiešaným mokrým a nakoniec pridáme kúsky čokolády. Hmotu lyžicou nakladáme do pripravených mafinových košíčkov. Dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Potrebujeme:
1 a pol šálky špaldovej múky, pol šálky trstinového cukru, 1 lyžička medu, pol šálky oleja, 1 lyžička škorice, 3 menšie biovajcia, 2 mrkvy, 1 malá cuketa, nasekané oriešky alebo mandle, pol lyžičky sódy bikarbóny.
Postup
Zmiešané suché ingrediencie primiešame k zmiešaným mokrým a nakoniec pridáme kúsky čokolády. Hmotu lyžicou nakladáme do pripravených mafinových košíčkov. Pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia asi 30 minút.
Tip: Ak mafiny zo zdravšej múky „nevybehnú“, ozdobte ich krémom a nikto nič nezbadá.
Potrebujeme:
200 g uvarenej nastrúhanej cvikly, 180 g bieleho jogurtu gréckeho typu, 40 g kakaa, 150 g trstinového cukru, 4 menšie vajcia, 170 g hladkej špaldovej múky, 1 a pol lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 250 g mascarpone, 100 g vychladenej šľahačkovej smotany, 2 lyžice cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 lyžica citrónovej šťavy a 1 lyžica cviklovej šťavy.
Postup
Zmiešame suché ingrediencie a primiešame ich k zmiešaným mokrým. Hmotu lyžicou nakladáme do pripravených mafinových košíčkov. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia 30 až 35 minút. Medzitým vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou, pridávame šľahačku a nakoniec šťavy. Necháme chvíľu stuhnúť v chladničke a zdobíme.
Ďalšie recepty z kuchyne Zdravia: