predplatne
 
Zdravie   Životný štýl   2012

Bolí vás brucho zo surovej zeleniny?

14.07.2012

Keď jeme zeleninu surovú, prijímame jej vlákninu v pôvodnej „hrubozrnnej“ forme. A v tom sa skrýva háčik. Vláknina, nezjemnená varom, môže v tráviacom trakte narobiť poriadnu šarapatu

Pravidelné jedávanie väčšieho množstva surovej vlákniny môže dokonca vážne poškodiť sliznicu čreva.

Pravidelné jedávanie väčšieho množstva surovej vlákniny môže dokonca vážne poškodiť sliznicu čreva.Autor: Profimedia.sk

Všetko, čo je surové, je čerstvé, zdravé a dobré! Áno, ale platí to vtedy, keď viete, ako letné pochúťky pripraviť, ochutiť a jesť. Robí vám miešaný šalát z čerstvej zeleniny alebo šťavnaté ovocie v črevách problémy? Poradíme vám, ako si pohladkať bruško a nekrútiť sa v kŕčoch.

Ak vlákniny, ktorá je v zelenine, skonzumujeme priveľa, podráždi črevo a vyprovokuje hnačky, bolesti či nepríjemné nadúvanie. Pravidelné jedávanie väčšieho množstva surovej vlákniny môže dokonca vážne poškodiť sliznicu čreva, pretože pri prechode týmto orgánom vláknina strhne so sebou dôležitú mikroflóru a sliznicu zoderie. Na to by nemali zabúdať najmä ľudia s chronickými chorobami tráviaceho traktu alebo pacienti po operáciách čreva. Ostatní si môžu svieže chute čerstvej zeleniny a ovocia smelo vychutnávať.

Vyhnite sa problémom dodržiavaním jednoduchých zásad:

1) Nejedzte naraz priveľa rozličných druhov surovej stravy.

2) Počas jedla a krátko po ňom nepite veľa tekutín.

3) Malé deti a starší ľudia majú zažívací trakt citlivejší, stačí im menej.

4) Šťavy z ovocia a zeleniny obsahujú tiež veľa vitamínov a iných dôležitých látok, ale vláknina v nich nie je.

UCHOVAJTE VITAMÍNY

Ovocie i zelenina majú v surovom stave najviac vitamínov aj minerálov, ale kyslík vo vzduchu spôsobuje rýchlu deštrukciu vitamínu C. Minerálne látky sa zasa môžu roztratiť vo vode, v ktorej ste plody máčali. Ak chcete uchovať čo najviac živín pre svoj žalúdok, vyberajte si a nakupujte čo najčerstvejšie kúsky a skladujte ich v chladničke, ale nie dlho. Namiesto namáčania ich rýchlo opláchnite pod tečúcou vodou a zjedzte ich hneď, ako ich ošúpete, pokrájate alebo postrúhate.

NASTRÚHAJTE A POLEJTE OLEJOM

Najľahšie strávite surovú zeleninu, ak ju najemno postrúhate; tráviace šťavy môžu efektívnejšie spracovať všetky jej zložky. Dôležité je aj to, čím ju ochutíte. V zálievke by mal byť určite olej, ktorý umožňuje telu využiť výživné látky rozpustné v tukoch. Je to najmä provitamín A a iné karotenoidy, nachádzajúce sa v mrkve, paradajkách, červenej a žltej paprike, ale aj vitamín E, prítomný vo viacerých druhoch plodov.

Aby ste čerstvú zeleninu čo najľahšie strávili a využili, dodržte tri rady:

1) Mrkvu, zeler, kapustu či inú koreňovú alebo hlúbovú zeleninu jedzte nastrúhanú.

2) Všetky plody, ktoré jete celé, napríklad uhorku, jablko alebo reďkovky, vždy dôkladne požujte.

3) Mrkvu aj paradajky vždy zalejte trochou oleja, najlepšie olivového, aby sa v ňom rozpustili karotenoidy.

V tomto článku sa zaoberáme Bolesť brucha ...viac
Autor: Zdravie

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Trápi vás nespavosť? Možno robíte tieto chyby

Trápi vás nespavosť? Možno robíte tieto chyby

dnes
Rátali ste aj dnes večer ovečky? Spomeňte si, čo ste robili podvečer. Aj drobnosti vo vašom životnom štýle môžu podporiť nespavosť... Čítať viac
 
Váš príbeh: Srdce Daniela zradilo v bani. Pre lieky infarkt riskoval 2-krát

Váš príbeh: Srdce Daniela zradilo v bani. Pre lieky infarkt riskoval 2-krát

včera
Aj napriek ukážkovej životospráve prekonal Daniel prvú srdcovú príhodu ešte pred šesťdesiatkou. A tortúra sa len začala... Čítať viac
 
Vyhrajte! Máme pre vás bezbolestnú operáciu očí a víkend v kúpeľoch

Vyhrajte! Máme pre vás bezbolestnú operáciu očí a víkend v kúpeľoch

včera
S decembrovým Zdravím sa presvedčíte, že život je plný paradoxov. Imunitu posilnia baktérie, horúčka nie je nepriateľ a zápal pankreasu... Čítať viac
 
Potraviny, ktoré vám zachránia život

Potraviny, ktoré vám zachránia život

včera
S knihou Ako nezomrieť objavíte potraviny, ktoré dokázateľne pomáhajú pri prevencii pred ochoreniami a predĺžia vám život. Čítať viac
 
Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

14.11.2018
Nohy v teple, zabalení do deky a vyhriati horúcou sprchou. Ako ste dnes svojej imunite pomohli? Namiesto tepla, skúste liečbu chladom.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Bolí vás brucho zo surovej zeleniny?
Zdravie