Hydroponická zelenina v obchodoch: Je mrkva pestovaná na vode zdravšia?

12.03.2013

Pozdáva sa vám väčšmi čistá oranžová mrkva alebo si kúpite tú, na ktorej je vidieť hlina? Plody vypestované vo vodných roztokoch zapĺňajú obchody. Veríte im?

Klasicky dopestovaná zelenina nemá optimálne tvary, vňať je jasnej faby a jemne ju cítiť pôdou. Papriky a paradajky skúsené gazdinky ovoňajú. Tie skleníkové a hydroponické, lahodnou vôňou prírody nedisponujú.

Klasicky dopestovaná zelenina nemá optimálne tvary, vňať je jasnej faby a jemne ju cítiť pôdou. Papriky a paradajky skúsené gazdinky ovoňajú. Tie skleníkové a hydroponické, lahodnou vôňou prírody nedisponujú.Autor: Profimedia.sk

Zelenina a ovocie v hypermarketoch žiari pestrými farbami. Mrkva vedľa mrkvy, dokonalý tvar a čistota. Šťavnaté červené reďkovky tak isto, papriky a paradajky o nič nezaostávajú. Taká sa vám v záhrade nikdy neurodia. Máte tam totiž hlinu a slnku. A to tieto plody nepoznajú! Naše obchody ovládla hydroponicky pestovaná zelenina, vyrástla vo vodnom roztoku, nenáročnom na údržbu. Rastliny v ňom rastú rýchlejšie, plody koreňovej zeleniny sú rovné ako sviece, lebo nikdy nenarazili na kameň, ktorému by sa museli vyhnúť.

„V súčasnosti je možné hydroponickým spôsobom dopestovať takmer všetky druhy zeleniny. Snáď najvyšší podiel má práve mrkva, podiel paradajok a paprík sa odhaduje sa až na tridsať percent,“ hovorí jeden z prvých ekotoxikológov na Slovensku, MVDr. Jozef Klíma.

NIEKEDY JE ZDRAVŠIA

Má však zelenina z vody rovnaké množstvo živín ako tá, ktorá vzišla z pôdy? Budete sa čudovať. „Výživová hodnota koreňovej zeleniny nebola zatiaľ po odbornej stránke spochybnená. Skôr naopak, receptúry roztokov sú presne nastavené na požadovaný druh zeleniny, čo nie je možné v plnom rozsahu zabezpečiť v klasických pôdnych podmienkach.

Preto sa dopestuje rýchlejšie a krajšia,“ ubezpečuje ekotoxikológ. „Japonci a Holanďania pestujú najmä rajčiny, ale aj ďalšiu zeleninu metódou highpónie v skleníkoch s dokonale ekologicky nastavenou teplotou, vlhkosťou a obsahom živín v kvapalnom substráte. Úrody sú vysoké a zelenina zdravá,“ potvrdzuje Doc. Ing. Zoltán Bedrna, DrSc., z katedry pedológie Univerzity Komenského. Dôležité však je, aby pestovatelia dodržalii zloženie roztoku a po každej zožatej úrode ho vymenili.

PÔDY UBÚDA

Hydroponická zelenina nie novinka, už v starom Egypte ju tak pestovali, tvrdia jej zástancovia. Oponenti namietajú, že Egypťania takto možno pestovali určité rastliny, ale isto do nich umelo nepridávali živiny, ktoré sa v pôde nachádzajú prirodzene. Navyše, v krajine, kde je prevažne piesok, inú možnosť ani nemali. V

súčasnosti môžete naraziť na dva spôsoby hydroponického pestovania. Hydropónia, kde sú korene ponorené v živnom roztoku, a hydrokultúra, kde sú korene v kvetináči s granulami a iba ich konce plávu v živnom roztoku. Pestovateľom sa to oplatí. Niekedy zožnú úrodu aj trikrát, kzatiaľ čo vám vyrastie v záhrade jedna mrkva

. „Pestovateľské plochy v Európe ubúdajú a veľké sieťové reťazce tlačia dole nákupné ceny zeleniny. To povedie k situácii, že nadpolovičná produkcia zeleniny bude dopestovávaná hydroponickými metódami. O to väčší záujem spotrebiteľov bude o takzvané farmárske produkty, ktoré hydroponickej produkcii budú konkurovať kvalitou, čerstvosťou, ale, bohužiaľ, nie cenou,“ predpovedá Jozef Klíma.

AKÉ SÚ RIZIKÁ?

Prečo sa teda spotrebitelia obávajú zeleniny vypestovanej vo vodnom roztoku a radšej siahnu po tej drahšej s označením bio? „Rizík je viacero. Hlavne sa jedná o udržanie mikrobiologickej čistoty a stability živných roztokov. Už v roku 1987 laboratóriá v EÚ riešili problémy s vírusmi v živných roztokoch, ktoré boli použité na viacero úrod, aby sa ušetrilo. Za hlavné riziko je považovaná hlavne ich následná bezpečná likvidácia v prostredí,“ hovorí MVDr. Klíma, ktorý je napriek tomu presvedčený, že kontrola bezpečnosti dovážanej zeleniny je na vysokej úrovni.

ODKIAĽ JE?

Hoci zákon prikazuje označovať krajinu pôvodu zeleniny a ovocia, niekedy to chce detektíva. V jednej krajine zeleninu vypestujú, v druhej ju ošetria, v tretej zabalia a štvrá krajina ju distribuje. A či ju vypestovali na vode alebo v zemi?. „Kedysi bola povinná certifikácia dovozových produktov, ale dnes je tieto údaje pre spotrebiteľa chýbajú.

Prílišná liberalizácia predpisov v rámci EÚ sťažila prácu spotrebiteľovi, ktorý chce vedieť, čo kupuje a konzumuje. Preto sa logicky mnohí orientujú na farmárske produkty lokálnych výrobcov, u ktorých je vyšší stupeň spoločenskej kontroly a zodpovednosti,“ odporúča Jozef Klíma.

TAIWAN VEDIE

- Jedným z lídrov v pestovaní hydroponickej zeleniny je Tajwan. Práve tam však zistili, že ich najväčší vývozný artikel obsahuje veľa dusičnanov. Niektoré odrody prekročili povolenú úroveň až stonásobne!
- V Singapure sa zase rozhodli vyvrátiť mýtus, že hydroponická zelenina má nižšie množstvá vitamínov a minerálov. Ukázalo sa, že má viac vitamínu C a draslíka, ale menej sodíka a medi, ako zelenina pestovaná v pôde.
- Výskum z New Jersey zase tvrdí, že hydroponická zelenina obsahuje až štyrikrát viac minerálov ako tá z pôdy. -
Ďalší výskum zo Singapuru tvrdí, že ľuďom hydroponická zelenina viac chutí. V slepom teste to uviedla väčšina respondentov. Zelenina vypestovaná v roztokoch je sladšia.

Toto ste vedeli?

Centrum pre kontrolu chorôb v USA odhaduje, že päť percent všetkých otráv je spôsobených chemikáliami, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Ide však aj o plody, ktoré boli postrekované a vyrástli v pôde nesprávne hnojenej.

Autor: Lenka Štefánková

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

včera
Pravidelne vám niekto zdvihne tlak či sú to deti, partner, nadriadený s veľkým egom alebo nezodpovedný kolega.  Základ je, hlavne... Čítať viac
 
Klímou proti alergii

Klímou proti alergii

včera
Milujete jar so zelenými lúkami a rozkvitnutými stromami? Pravdepodobne nepatríte k tým, ktorých život znepríjemňuje alergická... Čítať viac
 
Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

22.05.2018
Dobrovoľne sa zatvárajú do svojich izieb. Prerušia všetky kontakty a stávajú sa samotármi. Trend hikikomori je čoraz častejší. Čítať viac
 
Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

21.05.2018
Čím je slnko na oblohe vyššie, tým väčšie je riziko, že sa spálite. No pred súmrakom hrozba zasa stúpa. Viete o nej? Čítať viac
 
Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

21.05.2018
To, či ste nočná sova alebo ranné vtáča zväčša záleží od genetiky. No nastaviť si skoršie budík má viaceré výhody pre obe skupiny ľudí.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Hydroponická zelenina v obchodoch: Je mrkva pestovaná na vode zdravšia?
Lenka Štefánková