predplatne
 
Zdravie   Deti

Vedci varujú: Čoskoro budú z polovice detí autisti! Vinníkom je strava

08.06.2016

Na vine sú geneticky modifikované potraviny, na ktoré je detský žalúdok veľmi citlivý. Aké choroby nám ešte hrozia?

Tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.

Tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.Autor: Shutterstock.com

Americká profesorka Stephanie Seneffe sa venuje spojitosti autizmu s geneticky modifikovanými potravinami už dlhé roky. „Ak sa budú tieto potraviny aj naďalej používať v rovnakej miere ako dnes, do roku 2025 bude jedno z dvoch detí trpieť autizmom," vyhlásila rázne na nedávnej konferencii.

Čítajte: Ako spoznať psychické poruchy u detí? Tieto signály berte vážne!

Problém je v čreve

Prejavy autizmu podľa nej úzko súvisia s účinkami toxického glyfosfátu – chemickej látky, ktorá sa používa na postreky pri geneticky modifikovaných potravinách. Tie sú totiž veľmi odolné voči bežný postrekom. Glyfosfáty okrem iného spôsobujú ochorenia žalúdka a čriev, obezitu, ochorenia srdca, depresie, neplodnosť či Alzheimerovu chorobu. A čoraz častejšie sa spomína práve autizmus. Základným problémom je, že glyfosát narušuje črevnú mikrobiálnu rovnováhu, zvyšuje priepustnosť čriev a tým aj riziko potravinovej alergie a celiakie, ktoré autizmus často sprevádzajú. Deti s autizmom zvyknú trpieť nedostatkom zinku, železa a mitochondriálnymi poruchami, ktoré súvisia s vysokými dávkami chemickej látky v tele.

Viac: Riziká BIOpotravín: Môžu v nich byť plesne i encefalitída

Umytie nepomôže

K najznámejším geneticky modifikovaným plodinám patria sója, kukurica, repka, bavlna a cukrová repa. Majú vložený gén, ktorý im umožňuje prežiť inak smrteľné dávky herbicídov. Farmári preto používajú oveľa viac postrekov, ktoré sa v rastlinách ukladajú. Najhoršie je, že sa ich nedá zbaviť ani dôkladným umytím plodov. Glyfosfáty nájdete aj v nápojoch a cukrovinkách sladených kukuričným sirupom, ďalej v niektorých obilninách a čipsoch. Nedávna štúdia ukázala, že tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.

VIDEO: Nazrite do mysle ľudí s autizmom! Svet vnímajú v extrémoch

Autor: iZdravie.sk/ Ľuba ŠIMOVÁ
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Škodí šatkovanie? 12 zásad ako z neho pre bábo spraviť to najlepšie

Škodí šatkovanie? 12 zásad ako z neho pre bábo spraviť to najlepšie

17.08.2019
Bábätko skrútené v šatke na hrudi mamy môže pôsobiť zraniteľne a vykrivene. Ubližuje mu to? Odborníci sú zajedno. Čítať viac
 
Unikátny zákrok: Lekári zachránili dievčatko mimotelovým okysličovaním

Unikátny zákrok: Lekári zachránili dievčatko mimotelovým okysličovaním

15.08.2019
V prvej polovici júla prijali na II. Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Banskej Bystrici len jednodňové... Čítať viac
 
Túto vychytávku musí mať každý rodič! Appka na kašeľ spoľahlivo určí chorobu dieťaťa

Túto vychytávku musí mať každý rodič! Appka na kašeľ spoľahlivo určí chorobu dieťaťa

12.08.2019
Len nevinné pokašliavanie, či vážna choroba? Večnú dilemu rodičov vyrieši šikovná pomôcka v mobile. Čítať viac
 
Deti z nadváhy nevyrastú. 11 zdravotných problémov, ktoré im hrozia

Deti z nadváhy nevyrastú. 11 zdravotných problémov, ktoré im hrozia

10.08.2019
Z obéznych detí budú raz obézni a nešťastní dospelí so všetkými nepriaznivými vplyvmi na zdravie. Čítať viac
 
5 jednoduchých tipov, ako rozvíjať u detí slovnú zásobu. Neopravujte ich

5 jednoduchých tipov, ako rozvíjať u detí slovnú zásobu. Neopravujte ich

05.08.2019
Viete, kedy je ten najlepší čas prestať sa s dieťaťom rozprávať v jeho hatlaninách? A prečo nie je dobré dieťa neustále opravovať? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Vedci varujú: Čoskoro budú z polovice detí autisti! Vinníkom je strava
iZdravie.sk/ Ľuba ŠIMOVÁ