predplatne
 
Zdravie   Deti

Vedci varujú: Čoskoro budú z polovice detí autisti! Vinníkom je strava

08.06.2016

Na vine sú geneticky modifikované potraviny, na ktoré je detský žalúdok veľmi citlivý. Aké choroby nám ešte hrozia?

Tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.

Tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.Autor: Shutterstock.com

Americká profesorka Stephanie Seneffe sa venuje spojitosti autizmu s geneticky modifikovanými potravinami už dlhé roky. „Ak sa budú tieto potraviny aj naďalej používať v rovnakej miere ako dnes, do roku 2025 bude jedno z dvoch detí trpieť autizmom," vyhlásila rázne na nedávnej konferencii.

Čítajte: Ako spoznať psychické poruchy u detí? Tieto signály berte vážne!

Problém je v čreve

Prejavy autizmu podľa nej úzko súvisia s účinkami toxického glyfosfátu – chemickej látky, ktorá sa používa na postreky pri geneticky modifikovaných potravinách. Tie sú totiž veľmi odolné voči bežný postrekom. Glyfosfáty okrem iného spôsobujú ochorenia žalúdka a čriev, obezitu, ochorenia srdca, depresie, neplodnosť či Alzheimerovu chorobu. A čoraz častejšie sa spomína práve autizmus. Základným problémom je, že glyfosát narušuje črevnú mikrobiálnu rovnováhu, zvyšuje priepustnosť čriev a tým aj riziko potravinovej alergie a celiakie, ktoré autizmus často sprevádzajú. Deti s autizmom zvyknú trpieť nedostatkom zinku, železa a mitochondriálnymi poruchami, ktoré súvisia s vysokými dávkami chemickej látky v tele.

Viac: Riziká BIOpotravín: Môžu v nich byť plesne i encefalitída

Umytie nepomôže

K najznámejším geneticky modifikovaným plodinám patria sója, kukurica, repka, bavlna a cukrová repa. Majú vložený gén, ktorý im umožňuje prežiť inak smrteľné dávky herbicídov. Farmári preto používajú oveľa viac postrekov, ktoré sa v rastlinách ukladajú. Najhoršie je, že sa ich nedá zbaviť ani dôkladným umytím plodov. Glyfosfáty nájdete aj v nápojoch a cukrovinkách sladených kukuričným sirupom, ďalej v niektorých obilninách a čipsoch. Nedávna štúdia ukázala, že tehotné ženy žijúce v blízkosti fariem, na ktorých sa používajú chemické postreky, majú až o 60 % vyššie riziko, že sa im narodí dieťa s autistickou poruchou.

VIDEO: Nazrite do mysle ľudí s autizmom! Svet vnímajú v extrémoch

Autor: iZdravie.sk/ Ľuba ŠIMOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Hladkaním bábätka zmiernite bolesť, potvrdzujú vedci. Pozrite, ako!

Hladkaním bábätka zmiernite bolesť, potvrdzujú vedci. Pozrite, ako!

11.01.2019
Hladkanie a láskanie zmierni bolesti vášho novorodeniatka. Vedci pradávnu skúsenosť potvrdili, ale zároveň upozorňujú: Dôležité... Čítať viac
 
5 dôvodov, pre ktoré vás deti milujú od prvého okamihu

5 dôvodov, pre ktoré vás deti milujú od prvého okamihu

09.01.2019
Denne robíte veci, ktoré vášmu bábätku oznamujú, ako veľmi ho ľúbite. A ono to cíti, preto vás tak zbožňuje! Čítať viac
 
Mrzne? Ako obliekať najmenšie deti do mrazu a kedy ich radšej nechať doma

Mrzne? Ako obliekať najmenšie deti do mrazu a kedy ich radšej nechať doma

08.01.2019
Sledujte ručičku teplomera. Drobci majú ísť von za každého počasia, neplatí to však pre tých najmenších. Čítať viac
 
Nie je to len bolesť hlavy. Detská migréna môže viesť až k depresii!

Nie je to len bolesť hlavy. Detská migréna môže viesť až k depresii!

06.01.2019
Rodičia príznaky často podceňujú, preto prídu s dieťaťom k odborníkovi až keď je bolesť úporná a opakujúca, hovorí detská lekárka... Čítať viac
 
Bylinky pre nervóznych drobcov. Ktoré pomôžu už od troch mesiacov?

Bylinky pre nervóznych drobcov. Ktoré pomôžu už od troch mesiacov?

03.01.2019
Aj trojmesačným deťom môžete uľaviť bylinkami. Pridajte ich do kúpeľa, zbavíte ich nervozity aj nepríjemných kŕčov. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Vedci varujú: Čoskoro budú z polovice detí autisti! Vinníkom je strava
iZdravie.sk/ Ľuba ŠIMOVÁ