5 vecí o rajčinách, ktoré si pri nákupe nevšímate. Ako vybrať najlepšie?

18.08.2017

Sezóna paradajok dopĺňa našim telám prepotrebný lykopén. Viete však o nich všetko?

Niektoré vlastnosti vám rajčina na prvý pohľad neprezradí.

Niektoré vlastnosti vám rajčina na prvý pohľad neprezradí. Autor: Profimedia.sk

Cena, odroda alebo krajina pôvodu? Čo rozhoduje o tom, ktoré paradajky skončia vo vašom nákupnom košíku? Ak si čičíkate svedomie, že kupujete iba tie európske, môžete byť sklamaní. „Polia sú neraz kontaminované rokmi chemickými postrekmi“ prezrádza Anna Kováčová zo združenia slovenských farmárov. Na čo myslieť, aby bola paradajka pre vaše zdravie skutočným prínosom?

Hydroponická zelenina v obchode: Je mrkva pestovaná na vode zdravšia?

1. Krajina pôvodu

Maroko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko, Poľsko, Slovensko sú najčastejší výrobcovia paradajok, ktorí si konkurujú na pultoch našich potravinových reťazcov. Mnohí veľkí zahraniční pestovatelia podľa A. Kováčovej tridsať až štyridsať rokov využívajú rovnaké polia. „Pôda na nich je často vyčerpaná a kontaminovaná. V skleníkoch dokážete zabezpečiť čisté prostredie, a preto sa eliminujú ochorenia paradajok,“ dodáva. Najväčším problémom dovážaných paradajok je však skorý zber. „Zelené kusy s nevýraznou chuťou dozrievajú v uzavretých dodávkach a skladoch, majú menej antioxidantov."

Paradajky chránia prostatu, víno prospieva srdcu 

2. Slovenské ako slovenské

Naše telo príma najlepšie potraviny z lokálneho územia. Tie, ktoré jedli naši predkovia, dopestovali si ich na svojich poliach a svojich záhradách. „Pravé domáce paradajky sú také sladučké, že naši starí rodičia nemávali ani toľko chuti na sladké," vysvetľuje Anna Kováčová. Overte si, či paradajka, ktorú v obchode držíte v ruke, bola obratá ešte v ten deň. Sýta chuť by vás v tom mala utvrdiť.

Červená STOPKA chorobám: Rajčinové RECEPTY plné antioxidantov

3. Naozaj bio?

V ideálnom prípade by plod mal proti škodcom ochrániť prirodzené prostredie. „Využívame bio-ochranu – chrobáčikov, pavúčikov a ich larvy, ktoré sa živia priamo škodcami. Opeľovanie v skleníkoch majú na starosť čmeliaci. V jednom skleníku ich pracuje až 15 000," opisuje A. Kováčová zo združenia poľnohospodárov Ovozela jeden z príkladov.

Hysterčíte z BIO? Stačí 6 zásad, s ktorými nakŕmite drobca naozaj zdravo

4. Bez plesní

Jednou z najväčších obáv z bioproduktov je potenciálny vznik plesní. Je však aj iná cesta namiesto agresívnych postrekov, ako zaručiť, že vaša paradajka bude zdravá. "Sadíme ich do kokosového substrátu, ktorý má výborné vlastnosti a nevznikajú v ňom plesne“ vysvetľuje Anna Kováčová jednu z inovácií slovenského trhu v pestovaní paradajok.

5. Certifikované?

Slovenské farmy sa môžu popýšiť certifikátom Global G.A.P. Hľadajte ho na visačke alebo obale. Získajú ho iba farmári, ktorí pestujú ovocie a zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve. Certifikát zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Zárukou certifikátu je však tiež ochrana pracovníkov, zvierat a vodného života.

Balkónová záhradka bez chémie: Takto zvládne pestovanie aj začiatočník

Autor: TS, dab
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

dnes
Bolesti brucha nepodceňujte, ani keď sa hlásia iba občas, najmä po jedle. Nemusí ísť o neškodnú diétnu chybu, ale o pankreas. Čítať viac
 
Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

dnes
Teplý kúpeľ odplaví únavu, ale v  termálnej vode z Perly Karpát sa rozpustí aj bolesť kĺbov. Ak sa k tomu všetkému zbavíte skrytých... Čítať viac
 
Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

včera
Hoci je druhou najčastejšou príčinou rakoviny pľúc, zatiaľ ho neberú príliš vážne ani naši stavbári, ani legislatíva. Čítať viac
 
7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

19.09.2017
Bez proteínov sa naše telo nezaobíde. Športovci ich často užívajú viac, ako by mali, ale veľa ľudí ich má v tele nedostatok. Skúsme spolu... Čítať viac
 
Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

18.09.2017
Vedec Stephen Hawking vyhlásil, že bez systému zdravotníctva vo svojej krajine by dnes nebol medzi živými a rád by mu teraz splatil... Čítať viac
 
 

wanda.sk