predplatne
 

Bryndzou proti infarktu. V tejto sa ukrýva najväčší poklad

02.06.2019

Zabudnutý vitamín v bryndzi poteší nielen cievy. Od mája do konca leta bude najzdravšia!

Je taká zdravá, že vám odpustí aj slaninku na haluškách.

Je taká zdravá, že vám odpustí aj slaninku na haluškách. Autor: Shutterstock

Dobrá známa s množstvom bielkovín, vitamínov, minerálov, najmä vápnika, fosforu a draslíka, a prospešných mikroorganizmov. Toľko, že vám odpustí aj šťavnatú slaninku na haluškách. No počuli ste o vitamíne v bryndzi, bez ktorého by vápnik ani déčko nemali zmysel? „Vitamín K2 je rozpustný v tukoch. Podľa výskumov dokáže prinútiť bielkoviny, aby sa usporiadali tak, že na seba naviažu vápnik. Okrem vitamínu D3 hrá zásadnú úlohu v metabolizme vápnika práve vitamín K2. Vďaka nemu sa vápnik dostane len tam, kde ho naozaj treba,“ informuje biochemik docent Ing. Pavel Blažíček, PhD. Podľa najnovších štúdií vitamín K2 pôsobí preventívne pri srdcovo- cievnych ochoreniach i proti osteoporóze. Telo si ho samo vytvorí v malom množstve. V bryndzi, ideálne s kapustou, si ho však poistíte.

Zabudnutý vitamín: Vápnik s déčkom sa bez neho môžu obrátiť proti vám

Čerstvá

Máte chaos, v ktorej bryndzi sa ukrýva najväčší poklad? „Zimná bryndza sa vyrába zo skladovaného ovčieho hrudkového syra v období od októbra do Veľkej noci. Letná je z hrudkového syra vyrobeného z čerstvo nadojeného ovčieho mlieka približne od Veľkej noci do konca septembra,“ vysvetľuje hlavný rozdiel odborník a výrobca bryndze Bohuš Kaliarik. Májová je však ešte špeciálnejšia. Tradične totiž pochádzala od ovečiek, ktoré aj vysoko v horách už mohli spásať čerstvú trávu. „Hrudkový syr a z neho vyrobená bryndza je šťavnatejšia, lahodnejšia, menej pikantná, s menej výraznou ovčou arómou a chuťou ako zimná bryndza,“ objasňuje odborník názov májová. No ide o surovú, nepasterizovanú verziu. Dnes v bryndzi z obchodu rozdiel ťažko rozoznáte. Počas pasterizácie zomierajú škodlivé mikroorganizmy, ale aj dobré mliečne baktérie, ktoré obsahuje pravá bryndza.

Čerstvá bryndza je najzdravšia. Je tu však jedno veľké ALE!

Len slovenská

Aj tak sa však oplatí v obchode siahnuť po májovke. „Každá bryndza označená ako májová či letná je určite tá správna. Ak si kúpite bryndzu s označením letná, môže to byť aj v júli či v auguste, jej chuť aj iné parametre sú zhodné s májovou,“ radí odborník kupovať ju výlučne na Slovensku. V okolitých štátoch totiž syrový výrobok má so skutočnou bryndzou málo spoločné. „Našej slovenskej sa žiadna nevyrovná práve pre jej lahodnosť. Odporúčam vždy si prečítať, v ktorom štáte sa bryndza vyrobila,“ nabáda odborník presvedčiť sa o tom nápisom SK v oválnej pečiatke na obale.

Riskovať zo salaša?

Bryndza je zdravá predovšetkým na imunitu, alergie, zlý cholesterol, krvný tlak, cievy, trávenie i kosti. Tieto účinky však má zväčša len tradičná bryndza z čerstvého ovčieho hrudkovitého syra, ktorú kúpite na salaši, v miestnych výrobniach či u malých predajcov. Bryndza od domáceho výrobcu bude pravdepodobne nepasterizovaná. Len taká je skutočná zdravotná bomba. Má oveľa viac živín, probiotík - laktokokov, streptokokov a laktobacilov, tiež vitamínov i minerálov ako verzia z obchodu. Idete do toho? Nie je pre každého. Určite by sa jej mali vyhnúť malé deti, tehotné ženy, starí ľudia či s chronickými ochoreniami. Veľmi dobre sa v nej darí pri nesprávnom skladovaní salmonele, kampylobakteru, enterokokom či stafylokokom, ktoré môžu vyvolávať prudké infekčné hnačky s horúčkami a kŕčmi v bruchu. A nielen v rizikových skupinách ľudí. Nezabudnite ju preto skladovať vždy len v chladničke od ôsmich do desiatich stupňov Celzia. A zjedzte ju ideálne čerstvú.

Autor: Dáša Balogová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

včera
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

16.10.2019
Máte pocit, že sa vás kardiovaskulárne choroby netýkajú? Možno máte pravdu a možno denne robíte činnosti, ktoré k ich vzniku prispievajú.... Čítať viac
 
Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

14.10.2019
Naprávanie boľavej chrbtice zverte len do rúk skutočného odborníka, rehabilitačného lekára, fyziatra, ortopéda, fyzioterapeuta.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Bryndzou proti infarktu. V tejto sa ukrýva najväčší poklad
Dáša Balogová