predplatne
 

Bryndzou proti infarktu. V tejto sa ukrýva najväčší poklad

02.06.2019

Zabudnutý vitamín v bryndzi poteší nielen cievy. Od mája do konca leta bude najzdravšia!

Je taká zdravá, že vám odpustí aj slaninku na haluškách.

Je taká zdravá, že vám odpustí aj slaninku na haluškách. Autor: Shutterstock

Dobrá známa s množstvom bielkovín, vitamínov, minerálov, najmä vápnika, fosforu a draslíka, a prospešných mikroorganizmov. Toľko, že vám odpustí aj šťavnatú slaninku na haluškách. No počuli ste o vitamíne v bryndzi, bez ktorého by vápnik ani déčko nemali zmysel? „Vitamín K2 je rozpustný v tukoch. Podľa výskumov dokáže prinútiť bielkoviny, aby sa usporiadali tak, že na seba naviažu vápnik. Okrem vitamínu D3 hrá zásadnú úlohu v metabolizme vápnika práve vitamín K2. Vďaka nemu sa vápnik dostane len tam, kde ho naozaj treba,“ informuje biochemik docent Ing. Pavel Blažíček, PhD. Podľa najnovších štúdií vitamín K2 pôsobí preventívne pri srdcovo- cievnych ochoreniach i proti osteoporóze. Telo si ho samo vytvorí v malom množstve. V bryndzi, ideálne s kapustou, si ho však poistíte.

Zabudnutý vitamín: Vápnik s déčkom sa bez neho môžu obrátiť proti vám

Čerstvá

Máte chaos, v ktorej bryndzi sa ukrýva najväčší poklad? „Zimná bryndza sa vyrába zo skladovaného ovčieho hrudkového syra v období od októbra do Veľkej noci. Letná je z hrudkového syra vyrobeného z čerstvo nadojeného ovčieho mlieka približne od Veľkej noci do konca septembra,“ vysvetľuje hlavný rozdiel odborník a výrobca bryndze Bohuš Kaliarik. Májová je však ešte špeciálnejšia. Tradične totiž pochádzala od ovečiek, ktoré aj vysoko v horách už mohli spásať čerstvú trávu. „Hrudkový syr a z neho vyrobená bryndza je šťavnatejšia, lahodnejšia, menej pikantná, s menej výraznou ovčou arómou a chuťou ako zimná bryndza,“ objasňuje odborník názov májová. No ide o surovú, nepasterizovanú verziu. Dnes v bryndzi z obchodu rozdiel ťažko rozoznáte. Počas pasterizácie zomierajú škodlivé mikroorganizmy, ale aj dobré mliečne baktérie, ktoré obsahuje pravá bryndza.

Čerstvá bryndza je najzdravšia. Je tu však jedno veľké ALE!

Len slovenská

Aj tak sa však oplatí v obchode siahnuť po májovke. „Každá bryndza označená ako májová či letná je určite tá správna. Ak si kúpite bryndzu s označením letná, môže to byť aj v júli či v auguste, jej chuť aj iné parametre sú zhodné s májovou,“ radí odborník kupovať ju výlučne na Slovensku. V okolitých štátoch totiž syrový výrobok má so skutočnou bryndzou málo spoločné. „Našej slovenskej sa žiadna nevyrovná práve pre jej lahodnosť. Odporúčam vždy si prečítať, v ktorom štáte sa bryndza vyrobila,“ nabáda odborník presvedčiť sa o tom nápisom SK v oválnej pečiatke na obale.

Riskovať zo salaša?

Bryndza je zdravá predovšetkým na imunitu, alergie, zlý cholesterol, krvný tlak, cievy, trávenie i kosti. Tieto účinky však má zväčša len tradičná bryndza z čerstvého ovčieho hrudkovitého syra, ktorú kúpite na salaši, v miestnych výrobniach či u malých predajcov. Bryndza od domáceho výrobcu bude pravdepodobne nepasterizovaná. Len taká je skutočná zdravotná bomba. Má oveľa viac živín, probiotík - laktokokov, streptokokov a laktobacilov, tiež vitamínov i minerálov ako verzia z obchodu. Idete do toho? Nie je pre každého. Určite by sa jej mali vyhnúť malé deti, tehotné ženy, starí ľudia či s chronickými ochoreniami. Veľmi dobre sa v nej darí pri nesprávnom skladovaní salmonele, kampylobakteru, enterokokom či stafylokokom, ktoré môžu vyvolávať prudké infekčné hnačky s horúčkami a kŕčmi v bruchu. A nielen v rizikových skupinách ľudí. Nezabudnite ju preto skladovať vždy len v chladničke od ôsmich do desiatich stupňov Celzia. A zjedzte ju ideálne čerstvú.

Autor: Dáša Balogová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Klíma sa vám zahryzne nielen do chrbta. Prečo sa nehanbiť za ponožky v lete?

Klíma sa vám zahryzne nielen do chrbta. Prečo sa nehanbiť za ponožky v lete?

dnes
Pohár nechladeného nápoja pred odchodom z klimatizovaného priestoru vám pomôže uvoľniť stres, odplaví aj napätie v chrbtici. Čítať viac
 
Mali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodení

Mali ste ťažký týždeň? Niekedy stačí 5 hmatov a budete znovuzrodení

včera
Masáž vás uvoľní, pomôže odplaviť toxíny i posilniť imunitný systém. Nesedí vám v horúčavách olej? Bez problémov nájdete ošetrenia,... Čítať viac
 
7 tipov ako sa uchrániť pred dotieravými komármi. Čo ich priťahuje?

7 tipov ako sa uchrániť pred dotieravými komármi. Čo ich priťahuje?

14.06.2019
Chcete si podvečer konečne posedenie v príjemnom chládku? Stačí pár minút a o chvíľu vám už bzučia okolo uší, útočia na nohy, ruky...... Čítať viac
 
8 skrytých príčin rakoviny, hoci žijete zdravo. Čelíte im denne

8 skrytých príčin rakoviny, hoci žijete zdravo. Čelíte im denne

13.06.2019
Podľa štúdie v American Cancer Society každý piaty Američan s rakovinou pľúc nikdy nefajčil. Aj vy ste dnes stihli urobiť to, čo ju privolá?... Čítať viac
 
Z nočnej sovy ranné vtáča už za 3 týždne. Poznáme účinný trik, ako na to. Pocítite nával energie

Z nočnej sovy ranné vtáča už za 3 týždne. Poznáme účinný trik, ako na to. Pocítite nával energie

13.06.2019
Chcete byť výkonnejší a skoncovať s ponocovaním? Vedci prišli na to, ak sa dajú pretočiť biologické hodiny - rýchlo, ľahko a efektívne.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Bryndzou proti infarktu. V tejto sa ukrýva najväčší poklad
Dáša Balogová