predplatne
 

Experti varujú: Obľúbená letná pochúťka v podozrení z rakoviny

05.06.2019

Ultra-spracované potraviny ako kuracie nugetky, zmrzlina alebo raňajkové cereálie dávajú vedci do súvislosti s predčasnými úmrtiami a zlým zdravotným stavom. Treba sa obávať?

Milujete zmrzlinu? Pozor, patrí medzi potraviny s najvyšším stupňom spracovania.

Milujete zmrzlinu? Pozor, patrí medzi potraviny s najvyšším stupňom spracovania. Autor: Shutterstock

Na univerzite v španielskej Navarre sledovali počas jedného desaťročia takmer dvadsať tisíc ľudí a každý druhý rok hodnotili ich stravu. Počas štúdie zomrelo 335 účastníkov. Avšak na každých desať úmrtí medzi tými, ktorí konzumovali ultra-spracované potraviny v minimálnej miere, pripadalo 16 úmrtí tých, ktorí takéto potraviny konzumovali najviac - viac ako štyri porcie denne.

Pečené zemiaky obsahujú karcinogénny akrylamid. Ako sa ho zbaviť?

Ultra ťažké

Stupne spracovania potravín závisia od toho, koľkými priemyselnými úpravami prešli. Najnižšou kategóriou sú nespracované alebo minimálne spracované potraviny ako ovocie, zelenina, mlieko, mäso, strukoviny, semienka, obilniny, prípadne vajíčka. Spracované potraviny prešli úpravou, aby dlhšie vydržali alebo lepšie chutili, vo všeobecnosti napríklad pridaním soli, oleja, cukru alebo prešli fermentáciou, čiže kvasením. Do tejto kategórie patria napríklad syry, slanina, domáci chlieb, konzervované ovocie a zelenina, údené ryby alebo pivo. Poslednou kategóriou sú ultra-spracované potraviny, teda tie, ktoré prešli výrazným priemyselným spracovaním a často majú na obaloch dlhý zoznam prísad vrátane konzervantov, sladidiel alebo zvýrazňovačov farieb. 

Pijete príliš často ovocné šťavy? Americký výskum vás vystraší

Hovorí sa, že ak produkt obsahuje viac ako päť zložiek, je pravdepodobne ultra-spracovaný," uviedla pre BBC Maira Bes-Rastrollo z univerzity v Navarre. Medzi takéto jedlá patria napríklad klobásy, hamburgery, raňajkové cereálie alebo cereálne tyčinky, instantné polievky, sladené šumivé nápoje, kuracie nugetky, koláče, čokoláda, zmrzlina, masovo produkovaný chlieb alebo pizza. 

Riziko pre srdce a rakovina

Druhá štúdia Parížskej univerzity sledovala päť rokov vyše sto päť tisíc ľudí a ich stravu hodnotila dvakrát do roka. Ukázalo sa, že tí, ktorí konzumovali viac ultra-spracovaných potravín mali v horšom stave srdce. Kardiovaskulárne choroby malo 277 ľudí zo 100-tisíc, ktorí jedli najviac ultra-spracovaných potravín, v porovnaní s 242 ľuďmi zo 100-tisíc, ktorí ich jedli najmenej. Vlani tiež vedci dali do súvisu konzumáciu ultra-spracovaných potravín so zvýšeným rizikom rakoviny. „Rastúci počet nezávislých štúdií zaznamenal súvislosť medzi ultra-spracovaným jedlom a škodlivými účinkami na zdravie," skonštatovala Mathilde Touvier z Parížskej univerzity.

Hoci štúdie publikované v British Medical Journal zaznamenali spojitosť medzi vysoko spracovanými potravinami a horším zdravotným stavom, nevedia dokázať, že jedno spôsobuje druhé. Medzi ľuďmi, ktorí jedia najviac ultra-spracovaných potravín, je totiž aj väčšia pravdepodobnosť iných nezdravých návykov ako napríklad fajčenie. Výskum tiež ukázal, že ľudia, ktorí konzumovali takéto potraviny, mali tendenciu jesť viac a priberať na hmotnosti. Ich štúdie teda nie sú definitívnym dôkazom o škodlivosti týchto potravín pre zdravie, nasledujú však po iných, naznačujúcich, že konzumácia ultra-spracovaných potravín vedie k prejedaniu sa.  Experti vyzývajú na opatrnosť, potrebné sú však ďalšie výskumy.

Čítajte aj: Zmrzlina kedysi osviežila, dnes vás môže nakaziť

Autor: SITA, dab
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné, je aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

včera
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

16.10.2019
Máte pocit, že sa vás kardiovaskulárne choroby netýkajú? Možno máte pravdu a možno denne robíte činnosti, ktoré k ich vzniku prispievajú.... Čítať viac
 
Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

Stuhnutý krk? Pozor, aby ste neskončili s náhlou mozgovou príhodou

14.10.2019
Naprávanie boľavej chrbtice zverte len do rúk skutočného odborníka, rehabilitačného lekára, fyziatra, ortopéda, fyzioterapeuta.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Experti varujú: Obľúbená letná pochúťka v podozrení z rakoviny
SITA
dab