predplatne
 

GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!

02.07.2018

Pochutnávate si na obľúbených omáčkach počas grilovačky alebo na letnej párty? Buďte opatrní, sú skvelým zdrojom infekcií!

Zabudnite na dvojité namáčanie. Dressingy si kontaminujete nebezpečnými baktériami.

Zabudnite na dvojité namáčanie. Dressingy si kontaminujete nebezpečnými baktériami. Autor: Shutterstock.com

Grilovanie alebo záhradné párty jednoducho k letu patria. A k nim aj rôzne omáčky, dressingy či štipľavé salsy, do ktorých si s chuťou namáčate nakrájanú zeleninu alebo chipsy. Kým si vy užívate zábavu s rodinou a priateľmi, opakované namáčanie dobrôt vám môže spôsobiť problémy so zdravím. Pritom nebezpečný je až druhý hryz.

Čítajte aj: Stačí iba jedna zmena a z grilovania bude zdravší pôžitok

Načaté dobroty

Rozmýšľate, prečo vás v lete bolí hrdlo a kde ste mohli dostať herpes? Dôvodom nepríjemného škriabania hrdla a začínajúcej nádchy môže byť práve víkendová párty. Baktérie a vírusy sa totiž z leta tešia, pretože v teplom počasí sa im darí dobre množiť. Britskí mirobiológovia preto najnovšie prišli s varovaním, že letné dressingy môžu za prenos rôznych infekcií. Hoci namáčanie nahryznutých hranoliek, nachosu alebo zeleniny zas a znova do rovnakého dressingu sú pre vás samozrejmosťou, no pre vaše zdravie môžu znamenať problém. Dôvodom je ich kontaminácia baktériami.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Milujú teplo

Podľa zistení britských mikrobiológov je totiž opakované namáčanie jedným z najčastejších spôsobov, ktorým sa v lete prenášajú infekcie. V teplom počasí sa baktériám a vírusom darí rýchlo množiť. V omáčkach sa preto môžu objaviť najmä norovírus, streptokok a vírus herpes simplex. Odborníci v televíznom programe Food Unwrapped vysvetlili, že aj v malom množstve slín žijú tisíce mikroorganizmov. Keď sa dostanú do jedla, začnú sa množiť a čím je väčšie teplo, tým lepšie sa im to darí. Zároveň je pre ne jednoduchšie dostať sa k ďalším „obetiam”, ktoré si na omáčkach spoločne pochutnávajú.

„Keď sa s omáčkami delíte s ostatnými, dávajte si pozor najmä na tie tekuté,” poradil divákom moderátor Matt Tebbutt, ktorý sa testovania zúčastnil. Baktérie a vírusy sa v nich množia najrýchlejšie a zároveň je u nich väčšie riziko, že sa zmiešajú so slinami a prenesú sa tak späť do pôvodnej misky.

Pohorela smotana

Ak ste fanúšikom kyslej smotany, máme pre vás zlú správu. Mikrobiológovia v laboratóriách otestovali obľúbené omáčky, aby zistili, ktoré sa pri opakovanom namáčaní kontaminujú najrýchlejšie. Najhoršie na to bola kyslá smotana. Množstvo baktérií a vírusov sa v nich počas dvoch hodín zvýšilo až stonásobne. Dobre nedopadla ani grécka pomazánka z rybých ikier, v ktorej sa množstvo mikroorganizmov za rovnakú dobu zvýšilo na päťdesiatnásobok. Najlepšie z testu vyšiel hummus, ktorý má v porovnaní s ostatnými omáčkami veľmi hustú konzistenciu. Na delenie s ostatnými je preto najvhodnejší.

Môže vás zaujímať:

Autor: nh
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Tajomstvá neuromarketingu: Takto nás obchodníci manipulujú! Odoláte?

Tajomstvá neuromarketingu: Takto nás obchodníci manipulujú! Odoláte?

včera
Obchodníci dokonale ovládajú psychológiu predaja a predajú vám, aj čo vôbec nepotrebujete. Vedia, ako z vás vytiahnuť peniaze. Môže... Čítať viac
 
Plece bolí aj zo srdca či žlčníka. Rady, ako sa zbaviť trápenia

Plece bolí aj zo srdca či žlčníka. Rady, ako sa zbaviť trápenia

18.05.2019
Za posledné roky toho nachodíme o tretinu menej ako v minulosti. A trpí tým nielen chrbát, ale aj viac či menej vzdialené kĺby. Čítať viac
 
Pohladkaj, potľapkaj, poškrabkaj...Poznáte liečivú silu dotyku?

Pohladkaj, potľapkaj, poškrabkaj...Poznáte liečivú silu dotyku?

18.05.2019
Ľudia, ktorí sa navzájom málo dotýkajú, sa cítia osamelejšie, depresívnejšie, častejšie trpia úzkostnými poruchami i problémami... Čítať viac
 
FOTO: Monika (28) pol roka osamote v divočine. 4 000 kilometrov po vlastných ju uzdravilo

FOTO: Monika (28) pol roka osamote v divočine. 4 000 kilometrov po vlastných ju uzdravilo

16.05.2019
Základ prežitia? Hlavne sa z toho nepos... U Moniky to v najťažšom období jej životnej cesty platilo naozaj doslova. Čítať viac
 
Náš tip: Čo robíte vo štvrtok? Poďte na Zelený trh! My tam budeme

Náš tip: Čo robíte vo štvrtok? Poďte na Zelený trh! My tam budeme

15.05.2019
Populárne zelené trhovisko sa vo štvrtok 16. mája uskutoční už po šiesty raz. Trhovisko plné poctivých výrobcov, ktorí chcú robiť... Čítať viac
 
 

wanda.sk

GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!
nh