predplatne
 

GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!

02.07.2018

Pochutnávate si na obľúbených omáčkach počas grilovačky alebo na letnej párty? Buďte opatrní, sú skvelým zdrojom infekcií!

Zabudnite na dvojité namáčanie. Dressingy si kontaminujete nebezpečnými baktériami.

Zabudnite na dvojité namáčanie. Dressingy si kontaminujete nebezpečnými baktériami. Autor: Shutterstock.com

Grilovanie alebo záhradné párty jednoducho k letu patria. A k nim aj rôzne omáčky, dressingy či štipľavé salsy, do ktorých si s chuťou namáčate nakrájanú zeleninu alebo chipsy. Kým si vy užívate zábavu s rodinou a priateľmi, opakované namáčanie dobrôt vám môže spôsobiť problémy so zdravím. Pritom nebezpečný je až druhý hryz.

Čítajte aj: Stačí iba jedna zmena a z grilovania bude zdravší pôžitok

Načaté dobroty

Rozmýšľate, prečo vás v lete bolí hrdlo a kde ste mohli dostať herpes? Dôvodom nepríjemného škriabania hrdla a začínajúcej nádchy môže byť práve víkendová párty. Baktérie a vírusy sa totiž z leta tešia, pretože v teplom počasí sa im darí dobre množiť. Britskí mirobiológovia preto najnovšie prišli s varovaním, že letné dressingy môžu za prenos rôznych infekcií. Hoci namáčanie nahryznutých hranoliek, nachosu alebo zeleniny zas a znova do rovnakého dressingu sú pre vás samozrejmosťou, no pre vaše zdravie môžu znamenať problém. Dôvodom je ich kontaminácia baktériami.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Milujú teplo

Podľa zistení britských mikrobiológov je totiž opakované namáčanie jedným z najčastejších spôsobov, ktorým sa v lete prenášajú infekcie. V teplom počasí sa baktériám a vírusom darí rýchlo množiť. V omáčkach sa preto môžu objaviť najmä norovírus, streptokok a vírus herpes simplex. Odborníci v televíznom programe Food Unwrapped vysvetlili, že aj v malom množstve slín žijú tisíce mikroorganizmov. Keď sa dostanú do jedla, začnú sa množiť a čím je väčšie teplo, tým lepšie sa im to darí. Zároveň je pre ne jednoduchšie dostať sa k ďalším „obetiam”, ktoré si na omáčkach spoločne pochutnávajú.

„Keď sa s omáčkami delíte s ostatnými, dávajte si pozor najmä na tie tekuté,” poradil divákom moderátor Matt Tebbutt, ktorý sa testovania zúčastnil. Baktérie a vírusy sa v nich množia najrýchlejšie a zároveň je u nich väčšie riziko, že sa zmiešajú so slinami a prenesú sa tak späť do pôvodnej misky.

Pohorela smotana

Ak ste fanúšikom kyslej smotany, máme pre vás zlú správu. Mikrobiológovia v laboratóriách otestovali obľúbené omáčky, aby zistili, ktoré sa pri opakovanom namáčaní kontaminujú najrýchlejšie. Najhoršie na to bola kyslá smotana. Množstvo baktérií a vírusov sa v nich počas dvoch hodín zvýšilo až stonásobne. Dobre nedopadla ani grécka pomazánka z rybých ikier, v ktorej sa množstvo mikroorganizmov za rovnakú dobu zvýšilo na päťdesiatnásobok. Najlepšie z testu vyšiel hummus, ktorý má v porovnaní s ostatnými omáčkami veľmi hustú konzistenciu. Na delenie s ostatnými je preto najvhodnejší.

Môže vás zaujímať:

Autor: nh
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Prekvapivé odhalenie! Doprajete si priveľa jedla? Tuk vám upcháva dýchacie cesty

Prekvapivé odhalenie! Doprajete si priveľa jedla? Tuk vám upcháva dýchacie cesty

dnes
Nadmerná telesná hmotnosť mení štruktúru dýchacích ciest a zužuje ich. Najnovšie zistenia menia pohľad na obezitu. Čítať viac
 
Nechty ako detektor zdravia. Prezradia aj pokročilé štádium rakoviny, vidíte toto?

Nechty ako detektor zdravia. Prezradia aj pokročilé štádium rakoviny, vidíte toto?

dnes
Tvar, farba i okolie nechtu oznamuje, čo sa deje vnútri tela. Často sa príznaky ochorení na nechtoch objavia ako prvé. Čítať viac
 
Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

včera
Máte sklon k narcistickej poruche osobnosti, žiarlivosti alebo ľahšie podliehate depresii? Kedy sa ľuďom v znamení Váh zhoršuje... Čítať viac
 
Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

20.10.2019
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

19.10.2019
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!
nh