predplatne
 

Odborník radí: Jednoduchý a účinný spôsob dekontaminácie zeleniny a ovocia

09.04.2020

Veľmi účinný spôsob na povrchovú dekontamináciu zeleniny a ovocia od vírusov, baktérií i pesticídov si môžete spraviť aj doma. Potrebujete k tomu šporák, vodu a ľad.

Ak máte obavy, že zeleninu či ovocie v obchode pochytal kade-kto, môžete sa poistiť a jednoducho ich doma pred konzumáciou vydezinfikovať.

Ak máte obavy, že zeleninu či ovocie v obchode pochytal kade-kto, môžete sa poistiť a jednoducho ich doma pred konzumáciou vydezinfikovať.Autor: Shutterstock

Hoci zatiaľ nebolo preukázané, že by prostredníctvom surovej zeleniny alebo ovocia bol prenesený nový koronavírus, mnohí radšej aj tak hľadajú balený tovar. Keďže ale povrch predmetov a rovnako tak potravín môže byť kontaminovaný aerosolom alebo dotykom, a keďže vírusy typu SARS dokážu prežívať aj viac hodín mimo tela človeka, množia sa otázky, ako mať istotu, že zelenina a ovocie, ktoré si prinesiete z obchodu, nemá na sebe vírusy. Úplne najjednoduchšie je dôkladne ich umyť. Ak vás to neuspokojí, skúste odporúčanie profesora MVDr. Jiřího Rupricha, CSc., vedúceho Centra zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu ČR – ovocie, zeleninu či dokonca bylinky krátko blanšírujte. 

UV lúče dezinfikujú. Pomôže vystavenie sa slnku zničiť vírusy na šatách či vo vlasoch?

Blanšírovanie zahubí mikroorganizmy

Profesor Ruprich konštatuje, že podľa odporúčania WHO teplota 70 °C a viac už za 1-2 minúty dokáže koronavírus spoľalivo zničiť. A to dosiahnete blanšírovaním. „Ide o veľmi jednoduchú metódu, ktorá sa dá zrealizovať doma,“ vysvetľuje odborník. Cielom je zničiť vysokou teplotou bielkoviny na povrchu ovocia a zeleniny. Tým sa zničí aj bielkovinovo-tukový obal chrániaci vírus. Aby ste však zároveň teplom nezničili chuť, farbu či konzistenciu ovocia a zeleniny, radí profesor nasledovné: „Rozdeľte alebo nakrájajte zeleninu či ovocie na menšie kúsky a vložte ich na krátko, na 1 až 3 minúty, do vriacej vody. Pri blanšírovaní je nevyhnutné následné prudké ochladenie. Po vybratí zeleniny z vriacej vody ju preložte do ľadovej vody s kockami ľadu. Tento postup vám zaistí zachovanie krehkosti a farebnosti zeleniny. Inak zelenina zmäkne.“ Odborník pripúšťa istú stratu termolabilných vitamínov, na druhej strane takto upravená zelenina je určite bez baktérií aj vírusov. 

Opatrná nádej vedcov: Teplé počasie šírenie koronavírusu utlmí. Na jeseň hrozí návrat

Ako na to a čo potrebujete

Vhodný je väčší hrniec, treba asi liter vriacej vody na 100g zeleniny, aby sa rýchlo prehriala a mohli ste ju vzápätí vybrať. Vo vode by mala byť aspoň 1 minútu. „Znamenie, kedy vybrať zeleninu z vriacej vody je, že sa voda začne sfarbovať,“ radí profesor Ruprich. Za tradičnú zeleninu vhodnú na blanšírovanie považuje brokolicu, karfiol, fazuľové lusky, ale aj mrkvu, paradajky či papriku. 

Radí odborník: Rúško, ktoré ničí vírusy, si dokážete vyrobiť sami doma. Stačia dve prísady

So spolupracovníkmi blanšírovali a ochutnali viacero zelenín a ovocia, aj také, čo sa zvyčajne neblanšírujú, a tu sú ich zistenia:

  • Hlávkový šalát – listy boli mäkké, ale chrumkavé, no čerstvý chutí lepšie.
  • Ľadový šalát – výsledok bol o niečo lepší ako pri hlávkovom šaláte.
  • Rukola – listy zmäkli, stratili horkosť, ale ako príloha sa dali jesť.
  • Reďkovky – boli mäkšie, menej štipľavé, trošku stratili farbu, inak boli dobré.
  • Brokolica – získala peknú farbu, ostala chrumkavá, bola výborná.
  • Mrkva – trošku zmäkla, ale bola chrumkavá a výborná.
  • Paprika – detto.
  • Jablká – detto.

Rýchla ukážka blanšírovania tekvice


Zdroj videa: Instagram/ @peta.king.dewet

Mohlo by vás zaujímať: 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Lektor Jozef Mihališin: Muži sú v kríze. Spoločnosť i rodiny vedú páni s psychikou chlapcov

Lektor Jozef Mihališin: Muži sú v kríze. Spoločnosť i rodiny vedú páni s psychikou chlapcov

včera
Vytvorili sme svet, ktorý sa zrúti ako domček z karát, ak sa stane to, čo sa stalo, hovorí o pandémii Jozef Mihališin (39). Mužov po celom... Čítať viac
 
5 zlozvykov, ktorých sa nesmiete vzdať! Máte aspoň jeden?

5 zlozvykov, ktorých sa nesmiete vzdať! Máte aspoň jeden?

26.05.2020
Nie každý zlozvyk je vyslovene zlý. Niektoré vám pomôžu posilniť imunitu, iné spaľujú kalórie za vás a ďalšie vás udržia pri zdravom... Čítať viac
 
Čaká nás pandémia stresu? Ako sa zbaviť úzkosti a užiť si leto?

Čaká nás pandémia stresu? Ako sa zbaviť úzkosti a užiť si leto?

26.05.2020
Život sa pomaličky vracia do normálu, ale aj napriek tomu sa treba správať zodpovedne. Prvotný stres možno opadol, ale začať môže aj... Čítať viac
 
7 spôsobov proti chrápaniu. Od bizarností až po tlakovú masku

7 spôsobov proti chrápaniu. Od bizarností až po tlakovú masku

25.05.2020
Každý z nás občas chrápe, ale chronické chrápanie môže mať zničujúce dôsledky na naše zdravie a vzťah. Čítať viac
 
Bezvedomie alebo mdloba. Viete ako podať prvú pomoc? Radí záchranár

Bezvedomie alebo mdloba. Viete ako podať prvú pomoc? Radí záchranár

24.05.2020
Nastúpiť môže pozvoľna i náhle. Pri každom bezvedomí musíte urobiť dva základné kroky. Klasickým mdlobám však môžete predísť.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Odborník radí: Jednoduchý a účinný spôsob dekontaminácie zeleniny a ovocia
Martina Palovčíková