predplatne
 

Mäkučké makové venčeky zo špaldovej múky. S medom či so slivkovým lekvárom?

11.05.2019

Milujete jednoduchosť a tradície? A ešte k tomu vám chutí všetko makové? To musíte mať kosti pevné ako skala. Tento recept vám medzi obľúbenými nesmie chýbať!

Produkcia a styling Veronika Kollárová

Produkcia a styling Veronika KollárováAutor: Laura Witteková

Potrebujeme:

  • 210 ml vlažnej vody
  • 15 g droždia
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • trištvrte lyžičky soli
  • 75 g jogurtu
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice medu alebo slivkového lekváru

► Mak sa vracia. Účinky na kĺby, vlasy i zuby, slovenská farmárka odporúča! 

Na plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 300 g mletého maku
  • med podľa chuti
  • kôra z 1 citróna

Na potretie:

  • 1 bielok s 1 lyžicou mlieka

Na posypanie:

  • celý mak

Mak je zdravý zázrak: Semienka zaženú neurózy, makový olej lieči pokožku 

Postup:

  1. Do vlažnej vody rozdrobíme droždie, zasypeme 1 lyžicou cukru a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  2. Do väčšej misy vsypeme obe múky, zvyšný cukor, vanilku, soľ, vlejeme jogurt, maslo, jeden žĺtok, sladidlo a nakoniec pridáme kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme kysnúť ešte 45 minút.
  4. Zatiaľ pripravíme makovú náplň, a to tak, že v hrnčeku necháme zovrieť mlieko, vsypeme doň mak a dobre premiešame.
  5. Pridáme med, citrónovú kôru, zamiešame a necháme vychladnúť.
  6. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a vyvaľkáme na plát hrubý asi pol centimetra, ktorý radielkom narežeme na pásy široké 7 cm.
  7. Na každý pás cesta rozotrieme náplň, zrolujeme ho ako roládu, preložíme na polovicu a točíme ako pletenec do jednej strany – konce preložíme do seba a zabezpečíme špáradlom.
  8. Venčeky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
  9. Potrieme ich bielkom s mliekom a posypeme celým makom. Pečieme na 190 stupňoch Celzia 20-25 minút. Podávame s pohárom mlieka.

Vyskúšajte aj RECEPT: Voňavý jablkový rez s dávkou vápnika pre zdravé kosti 

Autor: vd, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Prekvapivé odhalenie! Doprajete si priveľa jedla? Tuk vám upcháva dýchacie cesty

Prekvapivé odhalenie! Doprajete si priveľa jedla? Tuk vám upcháva dýchacie cesty

dnes
Nadmerná telesná hmotnosť mení štruktúru dýchacích ciest a zužuje ich. Najnovšie zistenia menia pohľad na obezitu. Čítať viac
 
Nechty ako detektor zdravia. Prezradia aj pokročilé štádium rakoviny, vidíte toto?

Nechty ako detektor zdravia. Prezradia aj pokročilé štádium rakoviny, vidíte toto?

dnes
Tvar, farba i okolie nechtu oznamuje, čo sa deje vnútri tela. Často sa príznaky ochorení na nechtoch objavia ako prvé. Čítať viac
 
Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

20.10.2019
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

19.10.2019
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Mäkučké makové venčeky zo špaldovej múky. S medom či so slivkovým lekvárom?
vd
bd