predplatne
 

Mäkučké makové venčeky zo špaldovej múky. S medom či so slivkovým lekvárom?

11.05.2019

Milujete jednoduchosť a tradície? A ešte k tomu vám chutí všetko makové? To musíte mať kosti pevné ako skala. Tento recept vám medzi obľúbenými nesmie chýbať!

Produkcia a styling Veronika Kollárová

Produkcia a styling Veronika KollárováAutor: Laura Witteková

Potrebujeme:

  • 210 ml vlažnej vody
  • 15 g droždia
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • trištvrte lyžičky soli
  • 75 g jogurtu
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice medu alebo slivkového lekváru

► Mak sa vracia. Účinky na kĺby, vlasy i zuby, slovenská farmárka odporúča! 

Na plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 300 g mletého maku
  • med podľa chuti
  • kôra z 1 citróna

Na potretie:

  • 1 bielok s 1 lyžicou mlieka

Na posypanie:

  • celý mak

Mak je zdravý zázrak: Semienka zaženú neurózy, makový olej lieči pokožku 

Postup:

  1. Do vlažnej vody rozdrobíme droždie, zasypeme 1 lyžicou cukru a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  2. Do väčšej misy vsypeme obe múky, zvyšný cukor, vanilku, soľ, vlejeme jogurt, maslo, jeden žĺtok, sladidlo a nakoniec pridáme kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme kysnúť ešte 45 minút.
  4. Zatiaľ pripravíme makovú náplň, a to tak, že v hrnčeku necháme zovrieť mlieko, vsypeme doň mak a dobre premiešame.
  5. Pridáme med, citrónovú kôru, zamiešame a necháme vychladnúť.
  6. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a vyvaľkáme na plát hrubý asi pol centimetra, ktorý radielkom narežeme na pásy široké 7 cm.
  7. Na každý pás cesta rozotrieme náplň, zrolujeme ho ako roládu, preložíme na polovicu a točíme ako pletenec do jednej strany – konce preložíme do seba a zabezpečíme špáradlom.
  8. Venčeky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
  9. Potrieme ich bielkom s mliekom a posypeme celým makom. Pečieme na 190 stupňoch Celzia 20-25 minút. Podávame s pohárom mlieka.

Vyskúšajte aj RECEPT: Voňavý jablkový rez s dávkou vápnika pre zdravé kosti 

Autor: vd, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Tajomstvá neuromarketingu: Takto nás obchodníci manipulujú! Odoláte?

Tajomstvá neuromarketingu: Takto nás obchodníci manipulujú! Odoláte?

včera
Obchodníci dokonale ovládajú psychológiu predaja a predajú vám, aj čo vôbec nepotrebujete. Vedia, ako z vás vytiahnuť peniaze. Môže... Čítať viac
 
Plece bolí aj zo srdca či žlčníka. Rady, ako sa zbaviť trápenia

Plece bolí aj zo srdca či žlčníka. Rady, ako sa zbaviť trápenia

18.05.2019
Za posledné roky toho nachodíme o tretinu menej ako v minulosti. A trpí tým nielen chrbát, ale aj viac či menej vzdialené kĺby. Čítať viac
 
Pohladkaj, potľapkaj, poškrabkaj...Poznáte liečivú silu dotyku?

Pohladkaj, potľapkaj, poškrabkaj...Poznáte liečivú silu dotyku?

18.05.2019
Ľudia, ktorí sa navzájom málo dotýkajú, sa cítia osamelejšie, depresívnejšie, častejšie trpia úzkostnými poruchami i problémami... Čítať viac
 
FOTO: Monika (28) pol roka osamote v divočine. 4 000 kilometrov po vlastných ju uzdravilo

FOTO: Monika (28) pol roka osamote v divočine. 4 000 kilometrov po vlastných ju uzdravilo

16.05.2019
Základ prežitia? Hlavne sa z toho nepos... U Moniky to v najťažšom období jej životnej cesty platilo naozaj doslova. Čítať viac
 
Náš tip: Čo robíte vo štvrtok? Poďte na Zelený trh! My tam budeme

Náš tip: Čo robíte vo štvrtok? Poďte na Zelený trh! My tam budeme

15.05.2019
Populárne zelené trhovisko sa vo štvrtok 16. mája uskutoční už po šiesty raz. Trhovisko plné poctivých výrobcov, ktorí chcú robiť... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Mäkučké makové venčeky zo špaldovej múky. S medom či so slivkovým lekvárom?
vd
bd