predplatne
 

Kedy je umytie mäsa pred varením nutné a kedy zbytočné či dokonca nebezpečné?

15.05.2019

Hoci recepty spravidla odporúčajú pred varením mäso umyť, odborníci vravia niečo iné. Kedy je umytie nutné a kedy úplne zbytočné?

Neraz je umývanie mäsa viac na škodu ako na úžitok. Hlavne pre gurmánov.

Neraz je umývanie mäsa viac na škodu ako na úžitok. Hlavne pre gurmánov.Autor: Shutterstock.com

Asi ste sa už stretli s varovaním, že pri umývaní kuracieho mäsa sa po celom priestore rozletia kontaminované drobné kvapôčky, ktoré môžu pristáť na inom jedle v kuchyni, prípadne na čistom riade na linke či v odkvapkávači. Vďaka tomu môžete baktérie zo surového mäsa skonzumovať a ochorieť. Ako teda mäso umyť bezpečne? A treba ho vôbec umývať? 

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Kuracie mäso

Častou baktériou vyskytujúcou sa na hydinovom mäse je kampylobakter, ktorý u človeka vyvoláva kampylobakteriózu, ochorenie sprevádzané bolesťami brucha, hnačkami, bolesťami hlavy i horúčkou. Po tepelnej úprave však toto mäso nie je pre človeka nebezpečné. Kampylobakter, salmonela ako aj ďalšie baktérie sú citlivé na teplo, takže varenie, pečenie, vysmážanie a podobne ich likviduje. „Odporúča sa ale neumývať nakúpené kurčatá pod prúdom tečúcej vody, ktorá vytvára kontaminovaný aerosól, ktorý zašpiní okolie. Základným pravidlom prevencie pred všetkými alimentárnymi nákazami je striktné oddelenie kuchynských pomôcok a nástrojov používaných pre prácu so surovým mäsom a vajcami a pomôcok pre spracovanie pokrmov, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ konštatuje české Národné referenčné laboratórium.

 Detox od mäsa prospeje, no úplne ho nezatraťte! Spoznáte jeho kvalitu?

Ostatné druhy mäsa

Odborníci považujú umývanie akéhokoľvek mäsa pred kuchynskou úpravou za zbytočné, najmä vtedy, ak ho kupujete vo vakuovom balení. Samozrejme, ak kúpite mäso napríklad „z dvora“ a sú na ňom drobné nečistoty, alebo máte na kuse lososa nalepené šupiny, iné ako umyť ho vám neostáva. 

Zlú náladu zdravo zajedzte. 9 jedál proti stresu a depresii

Faktom však je, že všetky neviditeľné baktérie na povrchu mäsa sa pri teplote nad 71 stupňov zlikvidujú. V prípade, že mäso umyjete, nedávajte ho už späť do chladničky. Treba ho čím skôr uvariť, lebo práve vďaka zvýšenej vlhkosti sa baktérie začnú viac množiť. Dôkladne treba umyť aj všetko, čo prišlo s mäsom do kontaktu a tiež s vodou z tohto mäsa – nádoby, nástroje, kuchynský drez, linka... A nakoniec umyť ruky mydlom. Poznámka gurmána na záver: umyté mäso pred varením vždy dôkladne osušte. Mokré sa hlavne pri pečení nepripraví tak chutne, ako by sa malo.

 VIDEOrecepty: 7x losos. Vyberte si kvalitnú rybu a ozdravte si pamäť, srdce i zrak

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Známa ako tichý zabijak. Týchto 9 príznakov rakoviny pľúc nepodceňujte

Známa ako tichý zabijak. Týchto 9 príznakov rakoviny pľúc nepodceňujte

dnes
Nikdy ste nefajčili, a tak si myslíte, že ste voči rakovine pľúc imúnni? Nie je to úplne tak, 5% až 15% ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná... Čítať viac
 
Z nudnej povinnosti štýlový rituál

Z nudnej povinnosti štýlový rituál

dnes
Žiarivo biely úsmev je po celom svete symbolom zdravia a krásy. Čítať viac
 
Chris Powell bol kedysi bezdomovcom. Ako sa z neho stal mág na chudnutie?

Chris Powell bol kedysi bezdomovcom. Ako sa z neho stal mág na chudnutie?

včera
Chris Powell (41), americký kondičný tréner a špecialista na premenu nešťastných obéznych ľudí na šťastných a štíhlych, opäť pomáha... Čítať viac
 
9 dôležitých signálov, že nepijete dostatok vody a smäd to nie je!

9 dôležitých signálov, že nepijete dostatok vody a smäd to nie je!

11.10.2019
Ak máte niektorý z nich, ihneď sa choďte napiť. Príznaky netreba prehliadať, dehydratácia sa môže prejaviť kdekoľvek na tele. Čítať viac
 
Grganie: TOP 10 rád, ako sa vyhnúť tým trápnym okamihom

Grganie: TOP 10 rád, ako sa vyhnúť tým trápnym okamihom

10.10.2019
Je nepríjemné, ale za to zdraviu prospešné. Priam nedočkavo čakáme na odgrgnutie bábätka, no keď to urobí dospelý človek, je to nechutné.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Kedy je umytie mäsa pred varením nutné a kedy zbytočné či dokonca nebezpečné?
Martina Palovčíková