predplatne
 

Kedy je umytie mäsa pred varením nutné a kedy zbytočné či dokonca nebezpečné?

15.05.2019

Hoci recepty spravidla odporúčajú pred varením mäso umyť, odborníci vravia niečo iné. Kedy je umytie nutné a kedy úplne zbytočné?

Neraz je umývanie mäsa viac na škodu ako na úžitok. Hlavne pre gurmánov.

Neraz je umývanie mäsa viac na škodu ako na úžitok. Hlavne pre gurmánov.Autor: Shutterstock.com

Asi ste sa už stretli s varovaním, že pri umývaní kuracieho mäsa sa po celom priestore rozletia kontaminované drobné kvapôčky, ktoré môžu pristáť na inom jedle v kuchyni, prípadne na čistom riade na linke či v odkvapkávači. Vďaka tomu môžete baktérie zo surového mäsa skonzumovať a ochorieť. Ako teda mäso umyť bezpečne? A treba ho vôbec umývať? 

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Kuracie mäso

Častou baktériou vyskytujúcou sa na hydinovom mäse je kampylobakter, ktorý u človeka vyvoláva kampylobakteriózu, ochorenie sprevádzané bolesťami brucha, hnačkami, bolesťami hlavy i horúčkou. Po tepelnej úprave však toto mäso nie je pre človeka nebezpečné. Kampylobakter, salmonela ako aj ďalšie baktérie sú citlivé na teplo, takže varenie, pečenie, vysmážanie a podobne ich likviduje. „Odporúča sa ale neumývať nakúpené kurčatá pod prúdom tečúcej vody, ktorá vytvára kontaminovaný aerosól, ktorý zašpiní okolie. Základným pravidlom prevencie pred všetkými alimentárnymi nákazami je striktné oddelenie kuchynských pomôcok a nástrojov používaných pre prácu so surovým mäsom a vajcami a pomôcok pre spracovanie pokrmov, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ konštatuje české Národné referenčné laboratórium.

 Detox od mäsa prospeje, no úplne ho nezatraťte! Spoznáte jeho kvalitu?

Ostatné druhy mäsa

Odborníci považujú umývanie akéhokoľvek mäsa pred kuchynskou úpravou za zbytočné, najmä vtedy, ak ho kupujete vo vakuovom balení. Samozrejme, ak kúpite mäso napríklad „z dvora“ a sú na ňom drobné nečistoty, alebo máte na kuse lososa nalepené šupiny, iné ako umyť ho vám neostáva. 

Zlú náladu zdravo zajedzte. 9 jedál proti stresu a depresii

Faktom však je, že všetky neviditeľné baktérie na povrchu mäsa sa pri teplote nad 71 stupňov zlikvidujú. V prípade, že mäso umyjete, nedávajte ho už späť do chladničky. Treba ho čím skôr uvariť, lebo práve vďaka zvýšenej vlhkosti sa baktérie začnú viac množiť. Dôkladne treba umyť aj všetko, čo prišlo s mäsom do kontaktu a tiež s vodou z tohto mäsa – nádoby, nástroje, kuchynský drez, linka... A nakoniec umyť ruky mydlom. Poznámka gurmána na záver: umyté mäso pred varením vždy dôkladne osušte. Mokré sa hlavne pri pečení nepripraví tak chutne, ako by sa malo.

 VIDEOrecepty: 7x losos. Vyberte si kvalitnú rybu a ozdravte si pamäť, srdce i zrak

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Mýty a fakty o chorobách, ktoré ste zdedili po rodičoch. Zuby a kosti vás prekvapia

Mýty a fakty o chorobách, ktoré ste zdedili po rodičoch. Zuby a kosti vás prekvapia

dnes
Dedičnosť ovplyvňuje odolnosť zdravia a vznik niektorých ochorení. Na čo by ste sa mali spýtať svojich rodičov? Čítať viac
 
Pripravte svoje telo na leto správnym pitným režimom

Pripravte svoje telo na leto správnym pitným režimom

dnes
Pre každého, kto nemá rád vodu, prichádza na trh revolučný mikrodrink, ktorý oživí každý pohár vody jedinečnou zmesou superpotravín... Čítať viac
 
13 mýtov o rakovine kože: Neopaľujete sa, tak sa vás netýka? Aj to je omyl!

13 mýtov o rakovine kože: Neopaľujete sa, tak sa vás netýka? Aj to je omyl!

včera
Veríte, že vznikne len zo znamienka, a keď sa opaľujete iba týždeň na dovolenke, nič vám nehrozí? Čítať viac
 
Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

25.05.2019
Spojitosť medzi stúpajúcou popularitou solárií a pribúdajúcimi zhubnými kožnými nádormi potvrdili aj talianski a francúzski... Čítať viac
 
Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

24.05.2019
Minulosť svojich predkov si nesiete v génoch rovnako ako svoju budúcnosť. Ktorým chorobám sa nevyhnete a ktoré vás obídu oblúkom,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Kedy je umytie mäsa pred varením nutné a kedy zbytočné či dokonca nebezpečné?
Martina Palovčíková