predplatne
 

Koniec croissantov, pukancov a čipsov? Komisia Európskej únie zasahuje!

23.05.2019

Potraviny v EÚ môžu od roku 2021 obsahovať len minimum umelých nezdravých tukov. Odborníci argumentujú, že extrémne škodia srdcu a cievam. Ktoré to sú?

Ilustračné foto

Ilustračné fotoAutor: Shutterstock

Komisia Európskej únie stanovila limity pre nasýtené transmastné kyseliny v niektorých potravinách. Produkty určené na konzumáciu nebudú môcť v blízkej budúcnosti obsahovať viac ako 2 percentá umelo pridávaných nezdravých tukov. Výnimku dostali len potraviny, u ktorých sa tuky nachádzajú v prirodzenom stave, napríklad mäso, maslo alebo mlieko. Nasýtené tuky si nemýľte s nenasýtenými, ktoré sú zdravé a pre ľudský organizmus prospešné. Nachádzajú sa napríklad v olivovom oleji či rybách.

Aktualita ► Rakovinotvornú látku našli v mozarelle, dezertoch aj v kozmetike! Aj v tej vašej? 

Nezdravé tuky

Nasýtené transmastné kyseliny vznikajú najmä vtedy, keď sa v procese výroby a tepelnej prípravy potravín - najmä pri pečení a smažení - používajú nekvalitné rastlinné tuky. Potravinársky priemysel ich rád využíva, lebo produkty sa potom dajú ľahko rozotierať, sú krémové a dlhšie vydržia.

Nachádzajú sa najmä v potravinách, ktoré sa fritujú a smažia, v margarínoch, v pečive ako sú šišky, donatky, wafle, croissanty, pizzové a iné pečivo z lístkového cesta, v hotových polievkach a omáčkach, v keksoch, v zemiakových lupienkoch či v pukancoch pripravovaných v mikrovlnnej rúre.

Čítajte: Strašiak palmový olej: Naozaj je taký škodlivý? 

Poškodzujú srdce a cievy

Vedci už dávno dokázali súvislosť medzi umelými transtukmi a upchávaním krvných ciev. Štúdie dokazujú, že ak často a dlhodobo konzumujete potraviny, ktoré ich obsahujú, skôr ochoriete na kardiovaskulárne ochorenie ako človek, ktorý ich neje, alebo je minimálne.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO majú na svedomí vše 500 000 úmrtí na ochorenia srdca a ciev. Zvyšujú totiž hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a znižujú hladinu dobrého HDL cholesterolu. Okrem toho, potraviny, ktoré ich obsahujú, sú zväčša veľmi kalorické, takže prispievajú k nadváhe.

VIDEO: Je zdravšie maslo, olej či margarín? Lekárka rozlúskla tukovú dilemu 

Nová smernica

Bruselské úrady oznámili, že smernica má vstúpiť do platnosti 2. apríla 2021. Dovtedy budú mať potravinári čas zmeniť svoje receptúry a technológie výroby. Rozhodnutie nepadlo len tak z neba, je dôsledkom dlhoročnej diskusie odborníkov.

Nemusíte sa báť, že tieto mimoriadne obľúbené potraviny zmiznú z pultov obchodov. Na internete kolujú hoaxy, ktoré to tvrdia, ale nie je to pravda. Nová smernica znamená, že výrobcovia majú využívať pri ich výrobe alternatívne potravinárske metódy a vhodné prísady, ktoré pomôžu obsah nezdravých tukov v nich výrazne znížiť. Na donatkách, croissantoch či pukancoch pripravených po novom si aj potom budete môcť ďalej pochutnávať.

V tomto článku sa zaoberáme Cholesterol ...viac
Autor: Adriana Fábryová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Keď štítna žľaza hlási problém. 9 signálov, ktoré nesmiete prehliadnuť

Keď štítna žľaza hlási problém. 9 signálov, ktoré nesmiete prehliadnuť

dnes
Všímajte si varovné príznaky, pretože problémy so štítnou žľazou sa neoplatí podceňovať. Radšej utekajte k lekárovi. Čítať viac
 
Milujete piknik? História jedenia pod holým nebom siaha až do obdobia francúzskej revolúcie

Milujete piknik? História jedenia pod holým nebom siaha až do obdobia francúzskej revolúcie

včera
Postačí veľká deka, košík dobrého jedla, príjemné prostredie a samozrejme krásne počasie. Piknik sa môže začať. Čítať viac
 
6 zlozvykov, ktoré vaše oči nepotešia. Každý z nás má aspoň jeden

6 zlozvykov, ktoré vaše oči nepotešia. Každý z nás má aspoň jeden

včera
Každého poteší ostrý zrak. Niekedy však oči zbytočne trápime. Vysedávanie pred počítačom nie je to jediné, čo im neprospieva. Čítať viac
 
Klasická alebo elektrická kefka? Druhá vraj vyčistí zuby lepšie

Klasická alebo elektrická kefka? Druhá vraj vyčistí zuby lepšie

17.06.2019
Podľa niektorých odborníkov je elektrická kefka lepšia. Lepšie odstráni zubný povlak aj kameň. Jedným z dôvodov je aj nesprávne používanie... Čítať viac
 
Daylong? Čo na to lekárnik?

Daylong? Čo na to lekárnik?

17.06.2019
Prichádza leto a s ním spojená záplava slnečných lúčov a naša túžba vystaviť sa im. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Koniec croissantov, pukancov a čipsov? Komisia Európskej únie zasahuje!
Adriana Fábryová